Der findes ikke ret mange mennesker her på jorden, som ikke kunne tænke sig at være succesfuld. Alle begærer succes, men langt de færreste opnår et niveau af succes, hvor de kigger tilbage og tænker: “hold da kæft hvor jeg har gjort det godt!”

Men hvorfor er verden skruet sådan sammen? Hvorfor kan vi ikke alle være succesfulde og rige med smuk kæreste, villa, havudsigt, Maserati og en hvidpladet SUV?

Det korte svar er, at folk i virkeligheden ikke vil det nok. Det lange svar finder du med følgende 26 grunde.

Du er hele tiden negativ

Det er stor forskel på at være negativ og kritisk. Negativitet lægger op til det destruktive, hvor kritik lægger op til det konstruktive. Rigtigt mange blander disse to begreber sammen, så skriv det gerne ned bag øret. Hvis du som person altid skyder tingene ned uden at have et alternativ, er du negativ. Hvis du altid ser begrænsninger frem for muligheder, er du også negativ.

Drop negativiteten for den fører dig kun et sted hen. Og det er gennem et skodliv med endestation på plejehjemmet, hvor du vil være en gammel bitter mand til du stiller træskoene. Og inden du lukker dine øjne vil du tænke over dit liv og fortryde det negative mindset, der altid har karakteriseret dig, noget så grusomt.

Du har ikke en plan

I min optik har de fleste mennesker egenskaber til at drive det til et eller andet. Ofte realiserer folk bare ikke deres potentiale, fordi de ikke har en plan. De går rundt og venter på, at lyset pludselig viser sig. At de pludselig bliver ramt af en åbenbaring, der helt af sig selv kortlægger drømmelivet, og hvad deres rolle i livet bør være. Det er da sikkert også sket for nogen, men chancen for det sker for dig, er bare ikke særlig stor.

Du er nødt til at lægge en plan, men det kan være svært. For hvordan lægger man en plan, hvis man ikke har noget mål? Derfor er du hele tiden nødt til at arbejde proaktivt for begge dele. Hvad er det egentligt, du gerne vil her i livet?

Du besidder ikke et drive og vedholdenhed

Måske har du allerede et erklæret mål og et roadmap til succes, lykke og rigdom. Men du har bare ikke det nødvendige drive og den vedholdenhed, der skal til. Du bruger al energien på at fantasere om målet fremfor at realisere det. I virkeligheden magter du nemlig ikke at følge din plan.

Drive og vedholdenhed er der, hvor fårene skilles fra bukkene. Hvis du bøvler med et manglende drive og vedholdenhed, plejer det at hjælpe, når man visualiserer sit mål. At gøre målet mere håndgribeligt og øjensynligt. Det er skide svært at være vedholdende, når ens mål er lige så abstrakt som aktiemarkedet. Du husker måske dette klip?

Du kan ikke klare modgang

Årsagen til at drive og vedholdenhed er alpha omega, skyldes det faktum, at man altid vil møde modgang. Der er ikke særligt mange succeshistorier, hvor der ikke også har været setbacks og anledning til grusom diarré.

Uden medgang ville der ikke være modgang. Derfor er du nødt til at anerkende modgang som en fast ingrediens i bageriets succeskager.

Du har altid undskyldninger

“Jeg kan ikke. Det er for langt væk. De andre er bedre. Jeg er ikke god nok. Jeg har ikke tiden. Det er svært. Det gør ondt.”

Drop undskyldningerne. Vær i stedet anstændig nok til at indrømme, at du er en tøsedreng. Fra sidelinjen på dit lortejob kan du så iagttage, hvordan the big boys morer sig, fordi de anerkendte, at undskyldninger ikke bringer en nogen steder.

Du prioriterer din tid forkert

Der er skrevet adskillige bøger om Time Management, hvorfor du med god grund bør læse en enkelt eller to, uanset hvor godt du føler, du har styr på det. Det er nemlig sådan, at man med disse i øvrigt særdeles anerkendte bøger, får sat tiden i perspektiv. Man finder ud af hvor meget tid, der egentligt går til spilde. Hvor mange ligegyldige timer du bruger på at læse pseudo-journalistiske artikler på Ekstrabladet.dk og hvor meget produktivitet der går til spilde, fordi du sidder på Facebook og læser junknews.

Det andet aspekt af tidsadministrering har at gøre med din sociale omgangskreds. Tilsidesætter du din drøm om succes, fordi du skal igennem to mandatory byture hver fredag og lørdag? Det er hårdt at sige nej til vennerne, men det er ofte dét, der skal til. Hvis du sætter det i perspektiv, så brænder du cirka tre ugedage af på at more dig i byen hver uge, for let’s face it. Du får ikke lavet ret meget dagen derpå, vel? Det er 40 procent af året, du bruger på instant gratification, men det kommer vi til længere nede.

Du er doven

Dovenskab er killer number one, når det kommer til at fratage folk deres drømme og håb. Drømmen og håbet om det succesfulde liv står og falder nemlig med dovenskaben. Er du notorisk doven? Så bliver det rigtigt svært, men hvis undskyldningen overskygger muligheden for at opnå succes, bør du lige gå til lægen først. Får du nok jern? Vitaminer generelt? Dovenskab kan skyldes mange ting. Og det bringer mig videre til næste punkt.

Du passer ikke på dig selv

Nemlig at du ikke passer på dig selv. Lever du af junkfood og cola? Motionerer du aldrig? I så fald opfylder du de vigtigste kriterier for at opnå god gammeldags dovenskab.

Hvis du skal opnå succes her i tilværelsen er du nødt til at passe på dig selv. Spis relativt sundt. Drik en helvedes masse vand og få rørt kroppen hver dag. Tag eventuelt et kig på den moderne herres morgenrutine.

Du bliver nemt distraheret

Distraktioner er ødelæggende for din produktivitet, og det er møghamrende svært at undgå dem. Man bliver nemt distraheret, når man ikke har sat en ramme for det arbejde, man er igang med. Det bør du gøre.

Eksempel:

Når jeg skriver en artikel, giver jeg mig 50 minutter, hvor jeg skal nå at lave så meget som muligt. Jeg sætter et minimål og ved at gøre det, har jeg langt nemmere ved at distrahere distraktionerne – pun intended. Efter de 50 minutter tager jeg en pause på 10 minutter for lige at strække benene og forkæle øjnene med ikke-kunstigt lys.

Distraktioner kan dog være mange ting. De findes i mange forskellige størrelser. Er der nogle grundlæggende ting i dit liv, der distraherer dig? Få identificeret de værste distraktioner og gør op med dem.

Du udsætter hele tiden dine gøremål

Det engelske ord procrastination dækker bedst over dette punkt. Der findes forhåbentligt ikke et menneske, som ikke på et eller andet tidspunkt har kæmpe med dette begreb. I så fald er de tæt på umenneskelige. Det er altså ganske normalt at udsætte sine gøremål, men din succes står og falder med omfanget heraf.

Er du typen der lægger dig til at sove, fordi der er så meget på din tallerken, at det virker helt igennem uoverkommeligt? Så bliver det svært at få en podieplads med sådan en succespokal.

Få det nu bare gjort. Ved ikke at procrastinate får du det i øvrigt også langt bedre med dig selv. Det er nemlig ganske tilfredsstillende, når ens gøremål er klaret.

Du får aldrig færdiggjort det du har startet

Du går i gang i med en uddannelse, men dropper ud efter et semester? Good for you! Uddannelsesinstitutionerne i dag er nemlig ikke længere tidsvarende, men det er i øvrigt en helt anden snak.

I de fleste situationer er det vigtigt, at man får færdiggjort det der blev startet. Det at du er i stand til at gøre ting færdigt, har større betydning for din selvtillid, end du lige tror. Hvis du har en dårlig track record, når det kommer til at færdiggøre projekter, store som små, er det mindre sandsynligt, at du vil opnå succes.

Du tror ikke rigtigt på dig selv

Hvis du ikke tror på dig selv, kan du heller ikke forvente, at vi andre gør. Når man ikke tror på sig selv, gives der anledning til negativitet. Man begynder at køre sig selv ned.

Succes og ringe tro på sig selv danner sjældent gode partnere.

Du bryder dig ikke om forandring

Man siger forandring fryder, men det er ikke altid tilfældet for den enkelte person. Forandring og komfortzone kommer nemlig ofte i karambolage, hvorfor du måske har svært ved at acceptere det.

Forandring er dog nødvendigt for at kunne opnå succes på kontinuerlig basis, da alternativet er status quo. Du er hele tiden nødt til at optimere og dermed forandre, hvad end det er dit liv, din virksomhed eller noget helt tredje.

Du lærer ikke nye ting på kontinuerlig basis

I takt med at verden forandrer sig hele tiden, er du også nødt til at lære nye ting hele tiden. Hvad er tendenserne og hvordan kan du gøre tingene bedre?

Udfordr dig selv hver dag ved at tilegne dig ny viden.

Du vil være succesfuld af forkerte årsager

Du synes, det ville klæde din personlighed. Det ville passe godt til det image, du forsøger at opretholde i dit netværk.

Det er tæt på umuligt at opnå succes, hvis man ikke brænder for midlet til at nå målet. Succes er nemlig blot et resultat af dine anstrengelser.

Du er for venlig

Ikke sagt at du i stedet bare skal være et røvhul, men det at være for venlig, har en række dårlige konsekvenser. Folk vil automatisk pisse mere på dig. Folk vil automatisk udnytte dig lidt mere. Folk vil generelt have mindre respekt for dig.

Derudover vil du også have svært ved at sige fra over for folk, hvis du altid pleaser dem. Du vil automatisk have langt sværere ved at indfri dine egne mål, fordi du ikke kan lide at være hård og bestemt.

Min far fortalte mig en historie, der meget godt sætter dette punkt i relief.

Han var til et arrangement, hvor en nu afdød, men dansk kendis sagde til ham: “Steen, du er sgu’ sådan et rart og venligt menneske”, hvortil min far smilende takkede for det fine kompliment, indtil han sluttede af med kommentaren: “Men det er jo også det nemmeste her i livet”.

Slask!

Du lader dig påvirke for meget af feedback

Synes du, at du har en skide god idé til en app? Fedt! Klø på. Det er vigtigt, at du ikke lader dig slå ud af kurs ved at tage kritik og feedback for bogstavelig. Der vil altid være folk, som kører din idé ned og ikke tror på den. Hvis du altid retter dig efter feedbacken, vil du aldrig få skabt noget.

Du lader dig aldrig påvirke af feedback

Omvendt er det vigtigt, at du også er åben over for gode råd og kritik. Det handler om at finde mellemvejen. Du kan godt forvente ikke at høste succes, hvis du desillusioneret kører på med en idé, der er blottet for fornuft, selvkritik og logisk ræsonnement.

Du er omgivet af skodmennesker

Min helt James Altucher siger det meget klogt. “Sørg altid for at være den dummeste i rummet”. På den måde vil du altid være omgivet af mennesker, der har mere erfaring og intellekt end dig og således lærer du langt mere.

Hvis din nuværende omgangskreds er af fordummende karakter, hvor det kun er kællinger og byture, der er samtaleemne, bør du lede efter nye venner. Det er svært, men nødvendigt.

Du er for fokuseret på penge

For nogen er tanken om masser af penge det bedste middel for at nå målet, men det er mere undtagelsen end reglen. Det skal handle om produktet. Den service du tilbyder skal være din drivkraft og lykkedes det, kan du glæde dig over at biproduktet heraf, som regel er penge.

Du er ikke fokuseret nok på penge

Omvendt skal der altid være et eller andet niveau af fokus på penge. Uden penge dur helten nemlig ikke.

Succes hænger som regel også sammen med penge, og derfor er du nødt til at vælge en sti, hvor der også er et økonomisk afkast. Hvis ikke du er i stand til at betale dine regninger, er du heller ikke i stand til at kategorisere dig selv som værende succesfuld.

Du søger hele tiden instant gratification

Instant gratification er primus motor, når det kommer ikke at indfri drømme og håb. Når du hele tiden vil tilfredsstilles her og nu, kommer du nemlig aldrig til at anerkende det store afkast ved en lang periodes benhårdt arbejde. Dine mål vil altid være kortsigtede og den øjeblikkelige tilfredsstillelse vil med stor sandsynlighed tage sig ud i form af byture og alkohol frem for frugten af et projekt, du har arbejdet på dag og nat i seks måneder.

I stedet for instant gratification bør du praktisere delayed gratification

Du arbejder ikke hårdt nok

Apropos instant gratification, så er hårdt arbejde altså en vigtig faktor for at opnå succes. Det giver lidt sig selv, men måske skulle du prøve at analysere din arbejdsindsats? Kunne du arbejde mere målrettet? Kunne du presse dig selv mere? Kunne du skære noget fedt af din dagligdag og omsætte det til reelt arbejde?

Nogle gange tror vi, at vi arbejder hårdt, uden det egentligt er tilfældet.

Du tør ikke tage chancer

Livet er en stor risiko, men ofte har vi den målsætning, at det skal være et safe bet. Det er nemlig rarest på den måde. Sagen er dog bare den, at jo mindre en risiko du tager, desto mindre er det potentielle afkast. Det kan gøre rigtigt ondt at tage en chance, men som Pat Flynn siger: “I’d rather live a life full of oh well’s than a life full of what if’s“.

Du er skide bange

Vi er alle skide bange, men nogle bedre end andre til at kontrollere denne frygt. Hvis ikke du er i stand til at tilsidesætte din frygt, får du svært ved at udrette noget som helst her i livet. Angst vil nemlig altid være en faktor, når det kommer til at kaste sig ud i noget nyt.

Angsten for at mislykkes. Angsten for at tabe. Angsten for ikke at vinde. Angsten for det ukendte.

I sidste ende er frygten blot en illusion. Vil du lade illusionen kontrollere dit liv?

Succes er måske ikke så vigtigt for dig som du selv går og tror

Succes er lækkert. Vi kunne spise det morgen, middag og aften, men når der er for langt til supermarkedet, får vi ofte ikke handlet ingredienserne ind. Som resultat heraf sidder vi i stedet med hvid pasta, billig ketchup og en følelse af, at livet er ret så middelmådigt.