Lige siden jeg blev født, er jeg blevet fodret med myten, om at penge ikke kan købe lykke. Her mere end 27 år senere kan jeg konstatere, at det er noget forbandet vrøvl. Penge kan købe lykke, men det er vigtigt at notere, det ikke er nogen garanti.

Årsagen til at jeg er nået frem til konklusionen, at penge kan købe lykke, skyldes ikke, at jeg selv på nogen måde er velhavende eller det, der minder om. I stedet er det blot en konstatering af de muligheder, penge giver.

Dog kræver det en hjerne, såfremt penge skal kunne købe lykke. Lykken ved at have penge er nemlig ikke bare at kunne købe en masse lækre materielle goder, selvom jeg er rimelig overbevist om, at Abramovich’s vanvittige yacht ville gøre mig evigt lykkelig.

verdens største yacht

Jeg kunne leve resten af mine dage på denne yacht. Ganske lykkelig, er jeg ret overbevist om.

Hvorfor penge kan købe lykke

Succesfulde mennesker som har opnået stor økonomisk velstand betragter ikke penge som et lykkemiddel i forhold til at anskaffe sig hurtige biler, store villaer og lignende legetøj. I stedet er penge et dejligt middel i forhold til at starte nye projekter og/eller udbygge eksisterende. Det er dog heller ikke her, at penge bliver beskrevet som et direkte lykkemiddel.

Penge kan som udgangspunkt først købe lykke, når man bruger pengene på andre. Ved at bruge penge på andre mennesker, hvad end det er fattige, syge. uheldige mennesker eller noget helt fjerde, opnår man automatisk en følelse af selvrealisering, da ens egen succes har bidraget til at skabe et bedre liv for andre mennesker.

Faktisk er det videnskabeligt dokumenteret, at penge kan købe lykke, såfremt man investerer dem i andre mennesker. Skulle du have en masse tid på hånden, kan du blive klogere på, hvordan det helt præcist fungerer ved at læse denne rapport fra Harvard.

Brug penge på oplevelser

At bruge penge på andre mennesker er dog ikke den eneste vej til lykke. Penge har også den smarte funktion, at man kan købe sig til alverdens oplevelser. Penge giver dig mulighed for at se hele verden, møde en masse mennesker fra andre kulturer og i det hele taget vokse som person. Derudover er penge fantastisk at dele med en anden, når disse oplevelser og rejser udleves.

Jeg indrømmer, at det er en forfærdelig kliché, men oplevelser er det eneste, man kan købe, som samtidig gør en rigere. Positive oplevelser og eventyr har nemlig en langvarig effekt på mennesker, idet minder og nostalgi bidrager til kontinuerlig lykke. Det er også derfor, at man som regel sætter mere pris på en oplevelse noget tid efter.

Kort sagt stiger en oplevelse i værdi, hvor valutaen er lykke.

Hvorfor materialisme ikke leder til lykke

Modsat oplevelser er materialisme derimod ikke vejen til lykke. Uanset hvor meget du drømmer om en eller anden eksotisk bil eller en penthouselejlighed i New York, så vil nyhedsværdien altid bevæge sig i nedadgående retning.

Interessen og lysten til et materielt objekt vil altid falde, da mennesket har en fantastisk evne til at tilpasse sig nye omgivelser. Selvom man går fra et lille snusket værelse i Nordvestkvarteret til en slot i Sydfrankrig, vil man på et eller andet tidspunkt tage det for givet og dermed være relativt ligeglad.

Jeg kan i øvrigt skrive under på, at verden hænger sammen på den måde. I øjeblikket bor jeg i Melbourne’s, og formentligt Australiens mest eftertragtede bygning, hvor jeg på 52. etage har totalt ugeneret udsigt over hele byen og havet gennem store floor to ceiling vinduer fra både soveværelse og stue.

A photo posted by Stayclassydk (@stayclassydk) on

Feel free to follow på Instagram i øvrigt.

Der er skide lækkert at vågne op til sådan en udsigt. Bestemt. Men ved du hvad? Efter en uge med sådan en udsigt vågnede jeg op et rungende arrogant “nå”. Nyhedsværdien faldt lynhurtigt. Langt hurtigere end jeg i øvrigt havde regnet med.

Dog ville jeg naturligvis lyve, hvis jeg sagde, at det ikke var lækkert nok at bo sådan et sted. Det gør mig bare ikke lykkelig. Så vil jeg hellere vågne op i en fugtig kælder i Brønshøj med en udsigt til en sød pige, man er lidt småforelsket i.

LÆS NU:

26 grunde til du ikke er succesfuld