5 sko en herre med respekt for sig selv ejer

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg holder meget af sko. Faktisk er det den del af garderoben, jeg altid har haft en særlig svaghed for.

En svaghed som jeg nok må erkende læner sig op ad en decideret fetich, hvor min samling er så omfattende, at nyprisen er sammenlignelig med et års husleje her i Lissabon. Og her er huslejen ikke lav, kan jeg fortælle.

Årsagen til at sko betyder meget for mig, er simpel. Et outfits udtryk kan variere alt efter, hvilke par sko du vælger.

En skjorte og chinos kan se formelt ud med et par brune brogues og ganske casual med hvide sneakers.

Og netop derfor elsker jeg at eksperimentere med forskellige sko, da min hjerne sætter stor pris på variation.

I denne omgang skal det dog ikke handle om alverdens spændende sko, men i stedet fem af de vigtigste sko i en herres garderobe. Sko alle mænd, som minimum, bør have ét par af. I hvert fald hvis denne mand har god stil.

Ikoniske mokkasiner fra Tod’s

Tod’s / 2599 / Hop til Shop

Jeg ved godt, at der er mange mænd, som aldrig kunne drømme om at gå i et par mokkasiner. Enten er det en lille smule homoseksuelt, men som regel er det bare gennemgående svanset.

Den opfattelse deler jeg ikke – af gode grunde. Mokkasiner er nemlig min all-time yndlingsbeklædning til fusserne.

For det første er et par mokkasiner skide elegante. Det er minimalistisk og flamboyant på samme tid.

Et par mokkasiner passer ligeledes til det meste; shorts, chinos, hullede jeans eller jakkesæt – det hele matcher.

Ydermere er mokkasiner voldsomt behagelige at have på. Det er ligesom at gå rundt i et par sutsko, men uden at ligne en hjemløs.

Et par mokkasiner er dog ikke “bare” mokkasiner. Der er forskel på gederne for lige at bruge en Jarl Friis Mikkelsen reference.

Og blandt de allerfineste geder har du italienske Tod’s, som altid har været mit go to brand. Og det bør det også være for dig.

Klassiske sejlersko

sko alle mænd bør eje

Sebago / 1199 / Hop til Shop

Sejlersko er ikke forbeholdt dyre drenge fra Hellerup, der har lånt fars 60 fods Princess yacht. Sejlersko er universel fodbeklædning, som altid er klassisk og elegant.

Ligesom mokkasiner, passer sejlersko til det meste, hvorfor du aldrig bør være bleg for at hoppe i et par selvom, du måske skal til en 40 års fødselsdag. Sejlersko er elegante.

Der er en håndfuld mærker, som udmærker sig i særlig fornem stil, hvor Sebago er ét af dem sammen med Polo Ralph Lauren og Sperry Top Sider.

For min skyld kan du frit vælge herimellem.

Pæne og stilrene sneakers

sko alle mænd bør eje

Fred Perry / 699 / Hop til Shop

Det giver sig selv. Du skal naturligvis have et par sneakers i din fodtøjsgarderobe. Og det har du sandsynligvis også.

Sneakers er nemlig en af de ting, de fleste mænd ikke kan få nok af. Og det er heller ikke svært at forstå, når man lader øjnene hvile på disse nydeligheder fra Fred Perry.

Men hvis du nu står i den situation, at du kun har råd til ét enkelt par sneakers og dine nuværende er slidt ihjel. Ja, så bør du tage imod følgende råd:

Vælg et par i høj kvalitet a la ovenstående, men endnu vigtigere i et stilrent design, således du kan bruge dem i de fleste sammenhænge. Et par hvide sneakers er altid en glimrende løsning i modsætning til eksempelvist sorte, som generelt er et helvede at matche outfit med.

Eksklusive chelsea boots i valgfri farve

sko alle mænd bør eje

Common Projects / 3299 / Hop til Shop

Chelsea boots er vel nok en top 3, når det drejer sig om den mest elegante form for herresko. Det dur bare! Og det går aldrig af mode.

Og når nu du bor i Danmark, er der ikke nogen bedre undskyldning for at investere i sådan et par, da de er som skræddersyet til efteråret, det milde vintervejr og foråret.

Ja, du kan sådan set have dem på året rundt, da den danske sommer som bekendt gerne byder på en solid mængde skoddage.

Vigtigt er det at gå efter et par smukke chelsea boots i en fornem kvalitet. Kvalitet frem for kvantitet er et gyldent mantra, enhver mand bør følge.

Du behøver ikke nødvendigvis brænde +3 af de lange af, for der findes helt klart prisvenlige løsninger, hvor du stadig har den høje kvalitet. Generelt skal du dog af med minimum +1300 kroner, hvis du skal bevare respekten for dig selv og chelsea booten.

Har du budgettet til det, kan jeg dog anbefale Common Projects. Meget bedre bliver det nemlig ikke.

Klassiske brune brogues

sko alle mænd bør eje

Loake 1880 / 2199 / Hop til Shop

Femte og sidste par som du bare skal eje, er selvfølgelig et par klassiske brune brogues. Jeg har altid haft den klare holdning, at brune brogues er herrens klart flotteste sko. Der er ikke nogen sneakers, støvle eller derby sko, der kommer i nærheden.

Nogen brogues er selvfølgelig pænere end andre, men generelt er brogues bare pæne. Skulle du dog være i tvivl, hvad der kendetegner et par lækre brogues, kan jeg afsløre, at det er pyntesømmene, der gør forskellen.

Ovenstående par fra Loake er et pragteksempel på, hvordan et par klassiske brune brogues bør og kan se ud. Pyntesømmene er hverken over- eller underspillede. Det er den perfekte balance.

Og ja, brogues er da et par relativt formelle sko, men du skal bestemt ikke være bleg for at kombinere dem med et par rå jeans og en hvid t-shirt. Det har jeg gjort talrige gange og som regel med kvindehovederne peget 180 grader i min retning. Okay, så flotte er brogues heller ikke.

FØLGER DU VORES YOUTUBE VLOG?

Vi rejser rundt i hele verden og fyrer den af.

Du er velkommen til at subscribe på YouTube. Her er en smagsprøve!