Lommeklud – en komplet guide

I forlængelse af min omfattende artikel med raffinerede blazere fik jeg den oplagte idé at lave en udførlig guide til den ofte tilhørende lommeklud – også kendt som en pocketsquare.

Hvordan skal en lommeklud foldes? Hvad er reglerne? Bør et jakkesæt altid være ledsaget af en lommeklud? Alle disse spørgsmål har jeg i sinde at besvare.

Lyder det ikke dejligt?

Du kender måske ordsproget: “En øl uden smøg er det samme som en bøf uden løg”. Samme gør sig ikke helt gældende for en blazer og lommeklud, men det er ret tæt på.

Det er nemlig tæt på forsvarligt altid at inkludere en lommeklud, hvad end det er et casual eller smart casual outfit. Ligeledes er lommekluden også velegnet til de fleste jakkesæt heriblandt også bryllups- og gallamunderingen.

Så hvordan hænger det sammen? Hvad er ‘blueprint for how to lommeklud’? Lad os kigge lidt på hvordan en lommeklud foldes.

Hvordan foldes en lommeklud?

Der findes mange måder at folde en lommeklud, men er det virkeligt nødvendigt at kende 29 forskelllige foldeteknikker? Overhovedet ikke.

Det er altid nemmest med levende billeder at illustrere, hvordan noget gøres. Derfor har jeg lånt en meget fin guide fra den engelske modedesignerportal, MrPorter, hvor en professionel herre viser fire måder, du kan folde en lommeklud.

De fire foldeteknikker henvender sig altså til hhv. business outfittet, det excentriske outfit, det casual outfit og det elegante outfit.

Keep it simple, som man siger.

Men nu hvor vi har talt lidt omkring det praktiske omkring de hersens lommeklude, giver det meget god mening at tage fat i nogle konkrete eksempler på lommeklude, som en herre kan pynte sin blazer med, ikke sandt?

Blå Eton lommeklud
lommeklud til mænd

Eton / 350 / Gå til shop

Du kender godt Eton. Right?

De laver skjorter til mænd, som primært henvender sig til de formelle outfits. Det er høj kvalitet, som der ikke bør kimses af. Derfor er der også god grund til at tage deres lommeklude seriøst.

Jeg synes for eksempel, at denne farverige bavian ville være enorm lækker sammen med en marineblå blazer og en cremehvid skjorte.

Eton lommeklud med racerbiler
lommeklud til mænd

Eton / 350 / Gå til shop

Racerbiler. De fleste mænd elsker dem, men de færreste ender med at få råd til en. Reality hits you hard, som man siger.

Til gengæld kan du nøjes med at vise din begejstring for hurtige biler i form af denne nydelige lommeklud fra Eton. Den er meget cool, ikk’?

Brun paisley lommeklud

lommeklud til mænd

Atlas Design / 199 / Gå til shop

Jeg ved ikke, hvad det er, men der er et eller andet over kombinationen af en lommeklud og paisleymønster. Det spiller bare.

Og så passer paisley af en eller anden grund til hvilket som helst outfit, hvad end det er smart casual med blazer, skjorte og chinos eller et gennemført jakkesæt, hvor der er skruet helt op for charmen.

Retro lommeklud paisley mønster

lommeklud til mænd

Atlas Design / 299 / Gå til shop

Og der findes masser af lækre eksempler på lommeklude med paisley. Her har du en afbalanceret lommeklud, hvor paisleymønstret er relativt diskret, hvilket generelt står i skarp kontrast til paisleylommeklude, da de ofte er spraglede og ekviperet med pangfarver.

Pæn grå lommeklud af silke

lommeklud til mænd

Atlas Design / 299 / Gå til shop

Lommeklude med paisley er naturligvis ikke den eneste vej frem i livet. Særligt forretningsmænd hvor stilen gerne må holdes mere konservativ end flamboyant, er en løsning a la sådan en grå lommeklud af silkeklud en fornem mulighed.

Pæn blå lommeklud af silke

lommeklud til mænd

Atlas Design / 299 / Gå til shop

En afdæmpet lommeklud kan også se sådan her ud. Her kunne jeg for inspirationens skyld anbefale en matchende blå blazer. Det kan nemlig se ret cool ud, når lommeklud og blazer matcher hinanden i farvekoden.

Når du laver dette nummer med matchende farver, er det dog en god idé, at lommekluden har en kontrast, hvilket i dette tilfælde kommer til udtryk ved de lyse abstrakte mønster.

Brun retro lommeklud

lommeklud til mænd

Atlas Design / 399 / Gå til shop

Retrostilen er mere populær end den har været i adskillige årtier. Det er en tendens, der strækker sig hele vejen til køkkenet, hvor folk er begyndt at skifte det moderne køkken ud med et retroinspireret af slagsen.

Derfor skal du ikke være bleg for at krydre garderoben med retroklude i form af sådan en brun lommeklud. Normalt ville jeg sige, at det er ganske hæsligt. For det er det. Forestil dig denne lommeklud som gardiner i stuen.

Flot? Nej.

Men som alternativ kontrast til en klassisk herreblazer i blå eller grå? Not bad at all.

Farverig lommeklud med kort af middelhavsområdet

lommeklud til mænd

Rubinacci / 705 / Gå til shop

De helt ægte sommerdage i Danmark kan velsagtens tælles på en eller to hænder, når det gælder kalenderårets 365 dage. Med andre ord er det begrænset, hvor meget vi danskere egentligt er i sommerstemning i løbet af året.

Og det er sgu da lidt ærgerligt, hva’? Måske kunne en sommerlig middelhavslommeklud lave lidt om på det, for ethvert outfit der komplementeres af denne lommeklud, vil automatisk komme i sommerhumør.

Kunne det ikke være meget fedt med en helt hvid blazer, hvide bukser og et par blå mokkasiner? Jo, det kunne det vistnok.

Elegant Alexander McQueen lommeklud

lommeklud til mænd

Alexander McQueen / 705 / Gå til shop

Denne elegante lommeklud er jeg ikke et sekund i tvivl om, ville se forbandet godt ud sammen med en en mørkerød blazer med hvid skjorte, mørkeblå chinos og et par raffinerede brogues.

Navyblå lommeklud af silke

lommeklud til mænd

Lanvin / 480 / Gå til shop

Efter min mening bør en lommeklud i højere grad være mønstret, spraglet og det der ligner. Det er dog meget rart, af og til, at vælge den lidt mere stilrene og mindre iøjnefaldende lommeklud.

Fordelen ved denne lommeklud er, at den kan foldes således, at den kan være helt blå og ‘diskret’. Omvendt kan den også være farverig på den måde, at den hvide og røde kant kombineres med den blå.

For at sidstnævnte kan lade sig gøre, skal du anvende den ‘excentriske’ foldeteknik, som du blev introduceret for i den indledende video.

Klassisk paisleylommeklud af silke og twill

lommeklud til mænd

Turnbull & Asser / 740 / Gå til shop

Jeg har ikke kunnet finde et mere gennemført eksempel på en lommeklud med klassisk paisleymønster end denne skidelækre sag fra Turnbull & Asser. Den er i stand til at peppe selv den mest trætte revisortype op.

Selvom den er udstyret med nogle voldsomme pangfarver, passer den blazere i alle farver. Det er nemlig det fede ved lommeklude. Uanset hvor spraglede og vilde de er, kan de smides sammen med næsten hvilken som helst blazer.

Smuk paisleylommeklud fra Etro

lommeklud til mænd

Etro / 625 / Gå til shop

Selvom førnævnte paisleylommeklud er den mest gennemførte, jeg har fundet, skal vi ikke lægge fingre mellem, at denne Etro-lommeklud er tæt ved lige så gennemført. I sidste ende er det nok et spørgsmål om smag og behag.

Jeg er vild med dem begge, og det er jeg rimeligt overbevist om, du også er.

Mønstret lommeklud af uld og silke

lommeklud til mænd

Kingsman / 480 / Gå til shop

Du får lige en tredje lommeklud med, hvor der er spor af paisley. Til gengæld er det i noget mindre omfang, da denne lommeklud fra Kingsman er en anelse mere afdæmpet både i sit mønster og kombination af farver.

Tager vi de sidste tre lommeklude, og holder dem op mod hinanden, er det ikke nødvendigvis sådan, at du skal vælge én af dem. De er alle vidt forskellige, hvorfor de også sætter vidt forskellige præg på et givent outfit.

En lommeklud kan få en blazer til at skifte udseende totalt, og hvis du flittigt benytter dig af den herlige lille blazer-accessory, kan du i højere grad gå i de samme blazere, da folk ganske enkelt lægger mere mærke til lommekluden.

Klassisk hvid lommeklud

lommeklud til mænd

Lanvin / 408 / Gå til shop

Den klassiske hvide lommeklud kan bruges til en helt almindelig hverdagsblazer, men så sandelig også til et gennemført gallakostume med kjole og hvidt, hvor sort og hvid er gennemgående farver.

Man kan argumentere for, at der ikke er nogen grund til at købe en hvid lommeklud, der er så dyr, når man jo kan bruge en hvid serviet eller bare købe en hvid lommeklud til 49 kroner et andet sted.

Her vil jeg dog gerne komme med et modargument. Jeg synes nemlig ikke, at det er uforsvarligt at købe the real deal, hvis resten af outfittet også er det.

Hvis du har et dyrt ur med krokodillerem, er du heller ikke meget for at skifte det ud med en kopi, vel? Når vi køber disse ting, er det ikke for andres skyld, men vores egen. Det synes jeg, er værd at huske på.

Et klassisk gråt jakkesæt med fokus på det stilrene element, hvor det kun er en hvid skjorte og hvid lommeklud, der bryder den melerede grå.

Den konstellation kan du være sikker på, er evig tidløs. Og hvis du har hans udseende, gør det jo heller ikke noget.

Lad os prøve med et eksempel det er lidt mere farverigt. Her er det en blomstret lommeklud der matcher skjorten, hvor et unikt blåt slips og en smuk blomst agerer glimrende ledsager.

Selvom det er mange forskellige pangfarver, bliver det ikke for voldsomt, idet den grå blazer kaster en solid dæmper over det.

Den smukke blomst der er monteret på blazerens revers, bruges som regel til bryllupper, polomatches og væddeløb. Som eksempel kan jeg nævne Melbourne Cup, hvor næsten alle mændene får monteret sådan en bandit.

En paisleylommeklud kan bruges i både farverige og mindre farverige outfits. Følgende i øvrigt nydelige herre formår at kombinere et casual sort jakkesæt med en grøn trøje og en lommeklud, der skulle være til at få øje på.

Det ser ret godt ud, ikke? Jo, det gør.

Du får lige en enkelt mere. Denne gang er det det klassiske blå jakkesæt, der har fået sig en nydelig klud i lommen.

Læg mærke til hvordan skjorten arbejder sammen med lommekluden, hvordan slipset arbejder sammen med jakkesættet, og hvordan det hele generelt hænger skide godt sammen.

Forestil dig outfittet uden lommekluden. Det ville være lidt synd, ikke? Lommekluden har en helt særlig evne til at gøre et outfit spændende og unikt. Uden lommekluden ville herren på billedet blot ligne en kontormus, der til gengæld har overraskende god stil.

Derfor bør du også have en lommeklud eller seks i din garderobe. Har du det?

LÆS NU:

9 elegante accessories til den klassiske mand