Her i 2014 er flyet ved at være en af de mest anvendte transportmiddel, hvad end man er rig eller mindre bemidlet. Det er billigt og hurtigt, men ofte en pestilens. Man skal igennem security, hvor latterlige regler gør sig gældende, samtidig med man er tvunget til at sidde ved siden af mennesker, man ikke har lyst til.

Jeg har efterhånden været ude og flyve et pænt antal gange, så min erfaring tæller lidt af hvert i forhold til rædselsfulde oplevelser. Derfor mener jeg, at det er på tide at dele ud af råd til almindelig god opførsel i forbindelse med flyrejser. Lektionen tæller i alt 8 råd til god etikette på flyrejsen. Særligt passagerer der flyver med Norwegian, bør læse op på stoffet.

  • Lad være med at læne dit sæde tilbage uden at minde personen bag dig om det

Flyrejsende har det ofte med at smække sædet tilbage, inden de har sat sig. Det er enormt dårlig etikette af flere grunde. For det første kan personen bag dig sidde med åbne drikkevarer på bordet, hvilket øger risikoen for at vælte det af bordet. For det andet kan personen bag i forvejen døje med pladsmangel, hvilket er meget normalt, når man flyver på monkeyclass. For det tredje er det helt almindelig god skik lige at vende sig og minde om, at man godt kunne tænke sig at læne sædet tilbage.

  • Acceptér at stewardessen beder dig om at slukke dine elektroniske apparater

Enig. Det giver ingen mening, at man skal slukke for sine elektroniske apparater ved takeoff og landing. Det er ikke sådan at flyveren falder ned, fordi du sidder og spiller Candy Crush på din iPad.

Det man dog skal huske på, er, at stewardesserne blot gør deres arbejde. De er uddannet til at følge luftens regler til punkt og prikke. Derfor er det dårlig stil at provokere dem ved ikke at slukke for apparatet i de 10-15 minutter, det drejer sig om.

  • Hold styr på dine børn

Hvis du har småbørn og insisterer på at have dem med på flyrejsen, er det ok. Jeg mener ikke forældre med småbørn, skal begrænses i deres muligheder for at tage på ferie, blot fordi de har valgt at føre slægten videre. Det er okay! Men hvad der ikke er okay, er, når man som forældre tillader sin 4 årige unge at råbe og skrige hele vejen fra Billund til Tenerife.

Det kan være svært at få dem til at dæmpe sig, men de fleste problemer kan klares hjemmefra. Det bedste trick er at love barnet en gave, mod at det holder sig i ro under hele flyrejsen. På denne måde skåner du både dig selv og dine 178 medrejsende. Er det en ekstra lang flyrejse, kan du giver gaver i etaper. Eksempelvis hver anden eller tredje time. Det var lige nogle hurtige råd fra en barnløs onkel!

  • Lad være med at drikke dig fuld

Du skal til grissefest på Mallorca og det hele kører bare. Gør dog dine medrejsende den tjeneste ikke at drikke dig fuld, før du er landet. Der er intet i vejen med at nappe en gibbernakker, men begynder du at nærme dig en håndfuld, vil støjniveauet stige ganske propertionelt. Drik dig til et behageligt humør, men vent til grissefesten starter, før du går amok!

  • Midterste sæde får begge armlæn

Der har aldrig eksisteret et menneske, som helst vil sidde i midten, og det er sådan set ligemeget, om det er i flyet eller i bilen. Man vil helst undgå at have mennesker på begge sider, men nogen skal jo sidde der. I den situation er det vigtigt at kende den uskrevne regel, som lyder at midtersædet altid får begge armlæn. Man kan ikke være andet bekendt. Således har alle tre sæder nemlig en fordel; vinduet, armlænene og gangplads.

  • Planlæg dine toiletbesøg

Man skal naturligvis have lov til at gå på toilet, men tænk lige over om du ikke kan planlægge dine besøg lidt bedre. Gå derfor på toilet inden du sætter dig ind i flyet. Det er enormt belastende for både stewardesserne at skulle fortælle dig, du ikke må gå på toilet under takoff, samtidig med du så kan belemre dine sædenaboer ved, at de skal tage bæltespænden af og rejse sig op.

Har du samtidig også en lille blære, er det også hensigtsmæssigt at begrænse væskeindtaget, således du ikke skal rende op og ned hvert 20. minut.

  • Behold sokkerne på

Ingen gider lugte til dine sure tæer! I øvrigt skal dine sokker også være rene. De kan nemlig også lugte ganske forfærdeligt.

  • Køb en hel sæderække hvis du er svært overvægtig

Den er måske lidt grov, men alligevel mener jeg ikke, at man kan være andet bekendt. Hvis du vejer 160 kg. bør du som minimum købe et sæde ved vinduet og nabosædet. Den dag du har oplevet at sidde ved siden af en svært overvægtig passager i et fly, vil du med sikkerhed være enig. Og jo, jeg har prøvet det!