Denon Envaya – solid kandidat til bedste bluetooth højtaler

Der er én ting her i livet, jeg aldrig bliver træt af. Og det er elektronik! Jeg har det nogenlunde lige som Ariel.

mere elektronik pleaase

Heldigvis findes der uanede mængder af elektronik, men det er ikke altid lige høj kvalitet, man støder på. Det er dog ikke tilfældet i denne omgang.

Vi skal nemlig hilse på Envaya, der kommer fra den japanske familie, Denon. Det er bluetooth højtalernes svar på kamæleonen!

A video posted by Stayclassydk (@stayclassydk) on

Denon Envaya er nemlig den første bluetooth højtaler, hvor man kan skifte farve alt efter humøret.

Det er lidt ligesom i Den Eneste Ene, hvor Niller maler væggene på Mmgala’s værelse i fire forskellige farver, så hun kan kigge på den farve, der passer til hendes humør. Det får Lizzie i øvrigt ret hurtigt lavet om på, så noget kunne tyde på, at de fleste producenter af bluetooth højtalere, har en Lizzie på direktionsgangen.

Men lad os se på sagen.

Lidt historie om Denon

Inden vi går direkte til Envayaen, vil jeg gerne lige knytte et par ord til selve producenten, nemlig Denon. De fleste er formentligt bekendt med navnet og har også en eller anden opfattelse af, hvad de står for, men lad os lige slå fast, hvad de i hvert fald selv mener, de står for.

Denon producerer elektronik, hvor kvalitet og performance er i rigtige ende af skalaen, dog uden at prisen følger med hele vejen. Hvis man skulle sammenligne Denon med nogle af andre brands ville Bose og Bang & Olufsen’s Beoplay-modeller være et par af de direkte konkurrenter.

Markedet er efterhånden tynget af enormt mange nye aktører, men forskellen på Denon og de nye er, at produktionen ved Denon tager udgangspunkt i mere end 100 års erfaring og ekspertise inden for lyd. Særligt de seneste ti år har Denon også markeret sig positivt ved fortsat at bevare fokus på lyd, samtidig med elegant design også er blevet til en vigtig prioritet.

Det er blandt andet til at få øje på ved netop Envayaen.

Design

Efter min mening er design næsten lige så vigtigt som performance. Jeg gider ikke dårligt design, og som Steve Jobs smukt sagde det, er design ikke ‘how it looks’, men ‘how it feels’.

bedste bluetooth højtaler

Og det føles godt.

Denon har skabt en bluetooth højtaler med et elegant og enkelt design, hvor farvespillet mellem det sorte chassis og de fire valgmuligheder i forhold til farve harmonerer på fornem vis.

Envayaen indgår i ethvert miljø som et nydeligt stykke inventar, hvilket er ret vigtigt, idet højtalerens primære funktion er at agere rejsemakker til verdens ender.

På mange måder er højtaleren faktisk ganske neutral i sin eksistens, men når man så får øje på den, mødes man af et behageligt syn og en afbalanceret lyd, der, hvis man vil, virkeligt kan vise tænder. Men det kommer vi til længere nede. 

bedste bluetooth højtaler

Denon’s designerteam har givet bluetooth højtaleren en smart feature, som består i den integrerede støttefod, der nemt foldes ud med et tryk, således den kan stå af sig selv. Det demonstreres i øvrigt på ovenstående billede, hvor Envayaen øjensynligt føler sig ganske godt hjemme i de balinesiske surferomgivelser.

Denon Envaya er lavet af det, jeg kalder kvalitetsplastik. Du ved, plastik hvor der er gods i. Det føles som et rigtigt solidt materiale, der i øvrigt virker stødsikkert, men jeg har nu ikke eksperimenteret med at tabe den på jorden. Det må vente til den dag, hvor det sker ubevidst.

Det eneste som ikke er lavet af kvalitetsplastik er den aftagelig aluminiumsfront. Kombinationen af aluminium og den kvalitetsprægede plastik danner associationer til produkter fra butikshylderne Apple og Bang & Olufsens forretninger.

Og det er et godt tegn!

bedste bluetooth højtaler 9

Denon Envaya er blandt de tungere bluetooth højtalere med en vægt på 1.3 kilogram, men personligt har jeg ikke på noget tidspunkt været generet af det faktum. Den er nem at have med rundt og fylder faktisk ikke det store. Lyden er noget tungere end selve højtaleren, så man skal være udpræget tilhænger af pack-light-konceptet, hvis man skal have noget imod Envayaens dimensioner.

bedste bluetooth højtaler

Envayaen gror hurtigt på en og muligheden for at skifte farve gør, at man ikke sådan lige bliver træt af den. Her er det den orange farve, der er taget i brug. Fra siden er det dog sværere at se farven, hvilket skyldes den sorte front. Derudover er jeg også en håbløs fotograf, når det kommer til belysning.

Derfor tager vi lige kort blitzen i brug.

bedste bluetooth højtaler

Det var bedre! Her har jeg taget den blå farve i brug, hvilken i øvrigt er min favorit af de i alt fire farver. Envayaen og en iPhone 6 danner glimrende makkerpar ud fra en designmæssig betragtning. Kvalitet går hånd i hånd, som man siger.

Performance

Men nok om design. Kan den overhovedet spille noget med Slayer?

Det ved jeg faktisk ikke, for det er forfærdeligt musik, men jeg har til gengæld spillet en masse andet. Eksempelvis blev øregangen forkælet med en velspillende Kiasmos, hvor den stille, men bestemte bass forsødede oplevelsen betragteligt. Det er nemlig sådan, at Envayaen har en helt igennem imponerende dybde.

Man føler sig ikke svigtet på noget tidspunkt, når melodiens højdepunkter runger på de høje stepper.

En bluetooth højtaler er som regel ikke bygget til at levere musik til festen, men i stedet den romantiske skovturspicnic eller turen under det varme brusehoved.

Det er dog ikke tilfældet med Denon Envaya. Når du giver den fuld rebekka, vil du blive overrasket over, hvor højt det lille stykke elektronik kan spille. Bevares, du kan ikke fylde hele huset med lyd, men i en toværelses lejlighed kan du godt regne med at tilfredsstille gæsterne.

En ting er, at højtaleren er i stand til at spille højt, men det mest imponerende er, at lyden er klar med en ren bass, der er så stærk, at man fristes til at tro, der gemmer sig en subwoofer et eller andet sted i rummet.

Med andre ord prøver Envayaen ikke at levere en lyd, den i virkeligheden ikke er i stand til.

bedste bluetooth højtaler

Et billede af Denon Envaya fra fugleperspektiv. Den har altså seks knapper, hvor de eneste nævneværdige er muteknappen, som i øvrigt er en meget nice feature. Resten af knapperne giver sig selv. Hvis du ikke vil bruge bluetoothfunktionen, er det altså også muligt at høre musik via aux.

Det er i øvrigt strømbesparende, men så går det smarte lige som også lidt af konceptet, ikke?

Apropos strømbesparende, så må jeg nok hellere belyse, hvor langt Envayaen kører på en fuld tank. Officielt burde du kunne nyde bluetooth streamed musik i cirka 10 timer, men det er noget mere end det, jeg selv har fået ud af den. Ad flere omgange har jeg målt en fuld opladning til at kunne levere cirka seks timers musik, hvilket ikke er helt tilfredsstillende. Omvendt er seks timer egentligt også acceptabelt nok, da man sjældent er uden oplader i længere tid ad gangen.

Denon Envaya har et ekstra es i ærmet, som enhver person vil sætte stor pris på. Envayaen har nemlig en USB-udgang, hvilket jo naturligvis betyder, at du også kan bruge den som juicepack, hvis din smartphone skulle gå til køjs lige tidligt nok. Det er særligt anvendeligt på de lange flyrejser.

Er der slet ikke noget dårligt?

Foruden batterilevetiden der ikke helt stemmer overens med realiteterne, er der et par ting, der kunne være bedre.

Hvis man som jeg gerne vil skifte farverne på højtaleren, skal man medbringe de andre tre farver i en lille pose. Det er ikke specielt praktisk og egentligt var jeg lidt forundret over, at designerne ikke havde gjort det på den måde, at man havde alle kludene inde i Envayaen, således man bare kunne skifte rækkefølge, hvis man ville ændre farven.

Og så har vi opladerstikket til bluetooth højtaleren. Den tilbagevendende læser her på Stayclassy.dk ville vide, at undertegnede er udpræget tilhænger af Apple-produkter, og derfor er det med ridser i sjælen, at man må stille sig tilfreds med opladeren til Envayaen. Her har man fuldstændig glemt at tænke over design eller i praktiske baner. Opladeren er grim og minder om noget Hewlett Packard kunne finde på at levere. Derudover er den også unødvendigt tung, for ikke at tale om dens store størrelse.

En sidste negativ ting er, at jeg har lagt mærke til, at Envayaen har nemt ved at få ridser i plastikken, men det er nu ikke noget, man lægger mærke til medmindre, man ser nøje efter.

bedste bluetooth højtaler

Verdict

Denon Envaya er i aldeleshed en vinder. Som overskriften også afslørede, har vi at gøre med en solid kandidat til den bedste bluetooth højtaler på markedet her i 2015.

Design er elegant og tidsvarende. Lyden er fremragende, og den generelle funktionalitet består alle prøver. De få negative sider opvejes altså uden problemer, hvorfor jeg her fra Bali sender alle mulige varme anbefalinger.

Men jeg glemmer jo en ting. En ret vigtig ting, vil de fleste nok sige, for hvad koster sådan en Denon Envaya?

Herligheden koster 1499 kroner, hvilket er forventeligt, men egentligt også ganske fair. Kigger man på konkurrenter, er Envayaen i øvrigt i den lave ende af prisskalaen.

Du skal købe denne bluetooth højtaler, hvis du vil have en mobil højtaler til rejsen, der er i stand til at spille musik i et imponerende format, men også fordi du vægter design og funktionalitet højt.

Jeg skal nok lige skynde mig at sige, at Hifiklubben er Danmark eneste forhandler af Denon-produkter, så du finder den ikke i Elgiganten, Fona og hvad de ellers hedder.

TL;DR:

+

  • Blandt markedets bedste bluetooth højtalere
  • Fremragende lyd

  • Endnu mere imponerende bass
  • Stilfuldt design

  • Premium bygget kvalitet

  • Mulighed for at skifte mellem fire farver

  • Kan oplade smartphones via USB-indgang

  • Batterilevetid på 6 timer i stedet for 10

  • Upraktisk og grim oplader

  • Har nemt ved at få små ridser hist og her

Denon Envaya – samlet karakter

I alt får bluetooth højtaleren 4 søde balinesiske klipper ud af 5 mulige for den mere end tilstrækkelige præstation.

IMG_4572IMG_4572IMG_4572IMG_4572IMG_4573