LivsstilSucces

Kosttilskud til mænd – her er de eneste 3 du skal bruge

Mere end 90% procent af os herrer får ikke den mængde vitaminer, mineraler og fedtsyrer, der er nødvendig for kroppen. Det skyldes som regel en livsstil, der er et godt stykke fra perfektion med for lidt frugt og grønt og for lidt variation i det generelle madindtag.

Jeg er med al sandsynlighed blandt de 90%, hvorfor jeg lavet lidt research i forhold til kosttilskud til mænd og hvad man bør tage. Det kan nemlig være ganske svært at finde frem til nøjagtigt hvad, når der er så enormt meget at vælge mellem.

Det viser sig, at når det kommer til kosttilskud til mænd, så er der faktisk kun 3 forskellige, men vitale kosttilskud, du bør tage. Det er naturligvis tilladt at tage andre kosttilskud, men hvis du gerne vil undgå at være et omvandrende helseapotek, kan du altså nøjes med følgende tre.

kosttilskud til mænd

De rigtige kosttilskud til mænd bidrager til mental og fysisk velvære a la Rambo.

D-vitaminer

D-vitamin er vel nok bedst kendt som solskinsvitaminet. Vitaminet produceres, når solstrålerne rammer din hud. Det er rigtigt smart, men der er blot det problem, at solen ikke skinner så forbandet meget i Danmark. Derfor er langt de fleste danskere i stærk underskud af vitaminer og det er altså ikke særligt godt. Selv når solen er fremme er der mange årsager til, at du alligvel ikke får nok D-vitamin. Det kan eksempelvis være brug af solcreme, hvilket jo også har sine fordele. Det kan være luftforurening og for mange timer indendørs, hvilket du kan takke din utaknemmelige arbejdsplads for.

Fordelene ved daglig optagelse af D-vitamin er mange. Vitaminet bidrager til en række afgørende områder som eksempelvis vedligeholdelse af et normalt og sundt fungerende immunforsvar. Samtidig bidrager det også til absorbering af calcium og reparation af knoglerne.

Udover selvfølgelig at vedligeholde immunforsvaret mindsker D-vitaminer også sandsynligheden for at udvikle sklerose, hjertekarsygdomme samt noget så belastende som den årlige influenza, de fleste af os rammes af.

D-vitamin findes i to forskellige former, som hhv. er den plantebaserede D2, og D3 eller det som kroppen optager gennem mad og sol. D3 anbefales af eksperterne, da den er tre gange så potent som D2.

Multivitaminer

Multivitaminer siger de fleste et eller andet, da mange af os fra barnsben har fået dem fodret sammen med havregrøden og saftevandet. Det lyder jo også sundt, ikke? Hvordan kan multivitaminer ikke være godt for en?

Det er selvfølgelig også der, at multivitaminer er ganske vigtige, men hvad er den kloge forklaring herpå? Den kloge, men også ganske indlysende forklaring er, at de færreste på kontinuerlig basis får fyldt depoterne op med de rette mineraler og vitaminer, hvilket naturligvis skyldes en diæt, der er fattig på frugter, grøntsager og andre vigtige råvarer.

Multivitaminer er ikke videnskabeligt dokumenteret at have livsforlængende eller sygdomsbehandlende egenskaber. I stedet er multivitaminer blot en glimrende måde at fylde de depoter op, der sjældent tilgodeses og det har selvfølgelig en positiv effekt på det generelle immunforsvar.

Selvom der er D-vitaminer i multivitaminer, anbefales det alligevel at tage D-vitaminer separat, da dosisen i multivitaminer ikke er høj nok.

Omega-3-fedtsyre

Omega-3-fedtsyre er blandt de allervigtigste kosttilskud til mænd, da det er et essentielt næringsstof for kroppens generelle sundhed. Helt konkret har vores krop brug for omega-3-fedtsyre til at varetage normale kropsfunktioner som eksempelvis at kontrollere blodet, således blodpropper ikke skabes. Samtidig er omega-3-fedtsyre også nødvendig for at kunne bygge cellemembraner i hjernen, hvilket må siges at være rimeligt vigtigt, hvis du altså sætter pris på en hurtig computer på øverste etage.

Modsat eksempelvis D-vitaminer kan kroppen ikke selv i stand til at producere omega-3-fedtsyre, hvorfor du er nødt til at spise de rigtige fødevarer for overhovedet at optage dette næringsstof. Stoffet er at finde i soyabønner, vegetabilsk olie, rapsfrø, hørfrø og valnødder. Derudover kan det også findes i grøntsager som eksempelvis rosenkål, kål og spinat. Ydermere kan en anden type af omega-3-fedtsyre findes i fede fisk. Og hvor tit får du lige fisk?

For mit vedkommende er nævnte råvarer sjældent en del af diæten, hvorfor jeg med sikkerhed ikke får nok af dette næringsstof. Jeg er overbevist om, at det er de færreste af læserne her på siden, der får den nødvendige mængde af omtalte stof.

Udover at have sundhedsmæssige fordele i forhold til kroppens generelle funktioner, er omega-3-fedtsyre gennem flere videnskabelige undersøgelse også sat i relation til øget mental velvære og sundhed og nedsat risiko for inflammatoriske- og hjertekarsygdomme. I enkelte undersøgelser indikerer fedtsyren også at have forebyggende effekt på kræftsygdomme.

Det anbefales at tage mellem 1000 og 2000 mg omega-3-fedtsyre om dagen.

__________

Jeg er personligt netop gået i gang med kombinationen af disse tre kosttilskud til mænd, men kan endnu ikke sige noget om, hvorvidt det har haft nogen positiv effekt. Det vil tiden vise og jeg skal sørge for at lave en artikel om de positive effekter, såfremt det altså er tilfældet.

Vi er alle vidt forskellige støbninger, hvorfor effekten naturligvis varierer fra person til person. Uanset hvad bør du dog give det en chance, da jeg formoder, at du er interesseret i generel øget velvære både fysisk såvel som psykisk.

Det kan ikke skade, vel?

Joen Rude Falsner

Joen Rude Falsner

Monsieur Le Boss
Hej. Det er mig, der er ham der, der er ham, der startede Stayclassy.dk for et par år siden. Kan du li', hva' jeg skriver? Send gerne en virtuel krammer.

13 kommentarer

 1. Hello sirclassy!

  af nysgerrighed, hvilke tilskud tager du? Det er fedt du er begyndt på kuren, kører selv på en lignende kur. Jeg må da sande, at man ikke skal købe det billigste strammel nede fra netto hvis man gerne vil gøre noget godt for en selv.

  jeg mener du mangler et tilskud på din liste, mineralet selen. Selen er noget vi danskere får for lidt af og selen mangel er kædet sammen med prostatakræft. Jeg vil nok ikke undvære det! også koster det heller ikke det store! Det er godt nok når man nu er på SU eller har begrænset købekraft.

  Nice blog. Stay classy

  1. Hej Martin,

   Jeg tager omtalte kosttilskud som nævnt her i artiklen. Er netop begyndt, så kan endnu ikke gøre rede for effekten.

   Jeg er helt enig i, at man ikke skal købe det billigste på markedet. Årsagen til jeg ikke har linket til de relevante produkter er, at jeg sidder i Australien og altså derfor ikke lige har undersøgt, hvor på det danske marked, det bør købes. Det må jeg lige få ordnet.

   Jeg har lige undersøgt, hvad selen er for noget og du kan godt have en pointe i at man også burde tage denne mineral. Det er egentligt underligt danskerne er underernæret ift. selen, da det er at finde i noget så almindeligt som vand. Derudover er amerikanerne sjældent i underskud af selen. Spøjst!

   Selen kan man jo helt sikkert tilføje, men man kan også blive ved på den måde. Man vil altid kunne finde kosttilskud har den en eller anden effekt, men spørgsmål er bare hvornår man bør sige stop? Personligt er jeg ikke interesseret i at fylde mig med 10 forskellige piller om morgenen :-).

   Har du erfaring med selen og i så fald har det haft nogen mærkbar effekt?

   Tak for din kommentar og din ros til bloggen.

   Vh. Joen

   Stayclassy.dk

 2. God artikel, Jon.
  Tror du har ret, når du betragter området som et nedprioriteret et af slagsen.
  Jeg er – som Martin – interesseret i, hvilke danske kosttilskud, der kunne være alternativer til de australske du i øjeblikket tester.

  Tak for en god blog, keep up the good work
  Mvh

 3. Hej Joen,
  Når du nu skriver “Det kan ikke skade, vel?”, så har der været en del undersøgelser ude omkring, at brugen af vitaminer i pilleform kan være skadelige for kroppen. Vitamin D er heller ikke nogen undtagelse, da for meget d-vitamin i blodet har vist sig at føre til større dødelighed.

  http://www.dr.dk/levnu/krop/forskere-advarer-mod-meget-d-vitamin
  http://videnskab.dk/krop-sundhed/meget-d-vitamin-er-en-draeber

  I sommerhalvåret i DK skulle der ikke være noget behov for yderligere d-vitamin tilskud, mens der i vinterhalvåret for nogle godt kan opstå et behov. Men kroppen er også designet til at lagre d-vitamin, så det er langt fra sikkert det er nødvendigt i vinterhalvåret.

  https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/sundhedsoplysning/kost/vitamin-d-sol-og-solarium/

  Den anbefalede daglige dosis er desuden på 7,5 mcg
  http://www.netdoktor.dk/vitaminer/vitamind.htm

  Tak for en fremragende blog 🙂

  1. Hej Frederik,

   Ja, kroppen er designet til at lagre d-vitamin, men det da ikke et argument for at man ikke behøver d-vitamin. Hvis man ikke får noget, så kan man jo naturligvis ikke lagre noget. Det giver vel mening 🙂

   De fleste danskere opholder sig indendøre i vinterhalvåret og når de endelig går udenfor, så er de for det meste pakket ind i varmt tøj, fordi det jo er koldt om vinteren. Desuden er der heller ikke mange solskinstimer. Men okay, hvis du spiser fisk 5 gange om ugen og opholder dig meget i solen i vinterhalvåret, så mangler du nok ikke d-vitamin ;-).

   Der bliver lavet ufattelig mange videnskabelige studier på D-vitamin. For hvert 10. studie der påstår d-vitamin er livsvigtig så kommer der også altid et studie, der påstår at d-vitamin er farligt.

   Det studie, du linker til, er da heller ikke nogen undtagelse og stammer fra 2012? Der er løbet meget vand under broen siden, og hvis stadig ikke tror på vigtigheden af d-vitamin, så er man altså i noget der ligner benægtelse 🙂

   Jeg vil slå kontra og linke til den seneste udmeldning fra videnskaben: http://ing.dk/artikel/myndigheder-regner-galt-vi-skal-have-17-gange-mere-d-vitamin-175177

   Mvh Martin, farmaceut

   1. Hej Martin,

    Jeg udelukker ikke at nogle har brug for d-vitamin, og det kan da også være de fleste har brug for det i vinterhalvåret, men i løbet af sommeren kræver det ikke mange minutter i solen dagligt, for at få nok.

    En undersøgelse bliver vel ikke forkert af, at den er nogle år gammel? Nyt er vel ikke bedre, bare fordi det er nyt? Derudover er den første artikel fra marts 2015 🙂

    Artiklerne siger jo heller ikke at d-vitamin i sig selv er farligt, men at for meget, og for lidt, d-vitamin er farligt. Jeg tror ikke nogen for alvor mener at d-vitamin, ligesom så mange andre vitaminer og mineraler, ikke er vigtige for kroppen, men jeg er generelt bare skeptisk overfor sundhed i pille- og pulverform.

    Der er render helt sikkert mange folk rund, der er i mangel af en masse vitaminer og mineraler, og der vil kosttilskud være glimrende, da kostvanerne ofte er meget svære at ændre på, men det er bare værd at bemærke at mere ikke nødvendigvis er bedre, og der findes et loft for hvor meget vi har brug for før det bliver usundt.

 4. Hej Joen,

  ja, du har helt ret, at der ingen mennesker der gider at starte dagen med 10 forskellige piller^^
  Det er også derfor jeg holder mig til d-vitamin, omega-3 og selen. og d-vitaminen kan vi jo også snart slippe for når det bliver rigtig sommer. Hvis solen ellers kommer frem!

  Ja, amerikanerne mangler sjældent selen og de fleste danskere mangler mineralet, men det skyldes at den danske landbrugsjorden er meget fattig på stoffet modsat jorden i usa.

  Jeg har en del erfaring med selen og taget det selen der hedder selenoprecise i nogle år efterhånden. Det skulle jo både virke forebyggende mod kræft og forbedre immumforsvaret. Hvis det hjælper på kræft er da fedt, men jeg tager det kun pga. det med immumforsvaret. Jeg har ikke haft en sygedag i 5 år – jeg tror det skyldes selen, men man kan jo aldrig vide det 100 % 🙂

  jeg kan godt li selenoprecise fordi det bliver lavet i danmark.

 5. jeg skal måske også lige sige, at det ikke kun er fordi produktet er dansk, men fordi der er så meget snak omkring snyd med kosttilskud fra udlandet. Læste på ing.dk forleden, at 80 % af kosttilskudene fra udlandet ikke indeholdte hvad der blev lovet.

  der er nogle meget stramme regler i danmark omkring fremstilling af kosttilskud, hvorfor man kan være helt sikker på at få det man betaler for, og det er dét jeg selvfølgelig kan li 🙂

Leave a Response