Jeg har været hjemme i Danmark i lidt mere end to uger og kan allerede mærke en lille vinterdepression ligge og lure. I virkeligheden skyldes det nok mest, at jeg har været så hjerneforladt at forlade sommer, sol og 35 grader i Melbourne til fordel for vinter, mørke og frostgrader.

Som regel bliver jeg altid ramt af et dårligere humør i løbet af vinterhalvåret. Det gør de fleste. Desværre har nogen i særlig høj grad tilbøjelighed til at blive direkte depressive, hvor hverdagen ikke kan hænge sammen. Det betyder, at vinteren frygtes af mange, men kan det virkeligt passe, at vi skal kues af mørket og kulden i en sådan grad?

Selvfølgelig er det svært at kontrollere sit humør, men der findes heldigvis en masse redskaber og gode råd til hvordan, man kan sikre, at ens ansigt ligner en glad smiley, selvom de glade sommerdage er meget langt væk.

Idet jeg selv har problemer med at opretholde et godt humør om vinteren, er jeg begyndt at gøre brug af forskellige redskaber, således de mørke stunder bliver lidt lysere.

Dem vil jeg lige dele med dig.

Anskaf dig en kunstig sol

Den primære årsag til at mange rammes af en vinterdepression skyldes manglende sollys. På årets korteste dag står solen kun på den danske himmel i syv timer. Det svarer til 17 timers bælgravende mørke.

Det er for lidt sol, men hvad gør man lige ved det? Det er jo ikke sådan, at man kan bede solen om at blive lidt længere.

Man anskaffer sig en kunstig sol. Der er lavet mange forskellige kunstige sole, som faktisk kan give den nødvendige mængde lys, kroppen forlanger. De er ikke specielt pæne at have stående, men den generelle feedback er meget positiv. Vinterdeprimerede folk giver udtryk for en bedring i humøret, hvilket i sig selv er grund nok til at give det et forsøg.

Blandt populære kunstige sole findes denne Light Therapy Sunbox, som koster omkring 500 kroner. Jeg venter stadig på at modtage min.

Har du en arbejdslampe derhjemme, kan du til at starte med, se om det har nogen effekt. Dog skal lysstyrken helst være omkring 10.000 lumen. Selv stærke arbejdslamper når som regel ikke op på mere end 5.000.

Udover at anskaffe en kunstig sol er det i øvrigt også ret vigtigt, at tage sine D-vitaminer. Næsten alle danskere er i underskud, hvilket ikke er særligt godt, da D-vitamin er vital for høj fysisk velvære.

Find en vinterhobby

Selvom vinteren er fjenden, bør man ikke vende den ryggen til. Omfavn vinteren. Få det bedste ud af den. Det kan du blandt andet gøre ved at finde en vinterhobby. Og indendørs fodbold er ikke en vinterhobby. Det skal være ude i kulden.

En vinterhobby kan eksempelvis være udendørsfotografering, skøjtning, løb, fiskning og campering. Selv har jeg spillet meget ishockey som dreng, hvorfor jeg synes det kunne være sjovt at starte på lidt fuldemandshockey. Indtil videre holder jeg mig dog til vinterløb.

Gør din bolig skide hyggelig

Medmindre du finder en fuldtidshobby i form af permanent vintercampering, vil du tilbringe meget tid hjemme i din bolig. Af den grund er det vigtigt, at du føler dig hjemme. Det er vigtigt, at du glæder dig til at komme hjem. At du synes, du bor skide hyggeligt. Brug en masse energi på at gøre din bolig lækker. Det bidrager til øget mental velvære.

Det kan godt være, du skal bruge lidt penge hist og her på nogle hyggelige lamper og et par lækre tæpper, men lidt simpel optimering hist og her og et par stearinlys kan gøre underværker.

Tag en uges badeferie i høj sol

En af de bedste måder at klare sig igennem vinterhalvåret med oprejst pande er ved at holde halvleg i udlandet. Det skal selvfølgelig være et varmt sted med masser af sol og brusende blå bølger.

Jeg var på Tenerife i februar 2014. Her kan du gå i shorts, hoppe i poolen, spille golf og hvad du ellers har lyst til, mens solen kærtegner dig fra top til tå. Det kan jeg altså anbefale.

Hvis du planlægger en tur til de varme himmelstrøg med familien eller en masse venner, kan jeg i øvrigt anbefale denne villa, som ligger i det attraktive Costa Adeje. Helt fantastisk udsigt og så er der urimeligt meget plads.

Motion

Den er naturligvis lidt søgt, men det kan ikke stresses nok. Motion er vigtigt året rundt, men om vinteren er det særligt afgørende for at holde sig mentalt ovenpå. Meld dig ind i fitnesscenteret. Kast med lidt vægte. Løb en tur. Alt der kan få din puls op, er skide godt for både kroppen og sindet.

LÆS NU:

Sådan bliver du mere produktiv