De fleste af os prøver at være fornuftige med pengene, men det er ikke altid, at det lykkes.

Det hænger også sammen med, at alle ikke har lige god forståelse for håndtering af privatøkonomien.

Her kan jeg henvise til talrige eksempler fra den underholdende dokumentarserie, Luksusfælden, hvor Henning på 36 har problemer med at betale regningerne, fordi han har et samlet forbrugslån på 935.000 kroner.

Penge som Henning ikke helt kan gøre rede for, men hvor der i hvert fald er brugt en god procentdel på Rød Cecil og spontane besøg på velsmagende fastfoodrestauranter.

Grunden til at jeg skriver denne artikel, er at jeg i øjeblikket kører 30 dage uden alkohol, som flere af Jer måske har noteret. Det har fået mig til at indse, at jeg nok ikke selv er nogen guru, når det kommer til at håndtere dadlerne. Omvendt er jeg nok heller ikke Luksusfælden-materiale.

Dyre mobilabonnementer

pengespild

En af de ting der giver allermindst mening at spilde penge på, er dyre mobilabonnementer. Det giver ingen mening.

Hvorfor? Fordi det er nøjagtigt det samme, du får.

Min søde kæreste er et godt eksempel på, at det ikke giver mening at vælge et “premium” abonnement. Hun betaler omkring 450 kroner om måneden.

For hvad, spurgte jeg???

Noget med at der var en masse data, HBO Nordic medlemskab og tale i udlandet. Fluks fik blev hun klar over, at det måske var lidt tosset, hvorfor abonnementet nu bliver skiftet ud med et andet, hvorfor besparelsen er større end 50%.

For fem år siden var det en god deal, men i dag not so much. Der har været priskrig siden iPhonen for alvor blev populær i Danmark, hvorfor mobilabonnementet altid har været en ret ubetydelig udgift.

I dag kan du få alt det, som eksempelvis Telia tilbyder for langt under det halve. Der er en del om buddet, hvorfor det kan være svært at bestemme sig, men tag eventuelt et kig på denne guide.

Caffe Latte til 60 kroner

kaffe latte pengespild

Hvis du drikker kaffe, har du sikkert også været på kaffebar. Og en kaffebar kan være hyggelig. En ting er bare sikkert, og det er, at en kop kaffe ikke skal koste op ved 60 kroner.

Men det gør den altså og fred være med det. Det er også okay at betale sanseløse overpriser af og til, men at gøre det på daglig basis?

Det er sgu ret fjollet.

Hvis du nøjes med at købe en enkelt kaffe et eller andet på daglig basis, har du hurtigt brugt tæt på 2000 kroner om måneden.

Wasted money, much?

Samme princip gør sig i øvrigt gældende med Pepsi Max, Zero, Red Bull og ikke mindst kildevand i håndkøb, hvor man gerne langer 21 kroner + pant over disken for en halv liter.

Jeg har selv lavet det nummer i stor stil, men nu er det så lykkes mig at få det under kontrol.

Ikke at gå til tandlæge hvert halve år

tandlæge pengespild

Indtil fornyligt anså jeg mine manglende tandlægebesøg som en klækkelig opsparing i form af money not spend.

Jeg tog fejl.

For pludselig var jeg tvunget til tandlægen som følge af smerte i tænderne. Jeg fik et gedigent check-up, hvor reparationerne løb op i cirka 7000 kroner.

God nedtur.

Gør dig selv en tjeneste at gå til tandlæge hvert halve år. Der er frygteligt mange penge at spare, da eventuelle huller og lignende derved ikke får tid til at udvikle sig betydeligt meget.

Lottokuponer

pengespild kaffe

Ja, “nogen skal jo vinde”, men det bliver ikke dig. Det kan du være stensikker på.

Ved du hvorfor?

Fordi chancen er forsvindende lille. At bruge 50 kroner, eller hvad sådan en lottokupon nu koster, er blandt de mest elendige investeringer, der findes.

Der findes ikke argumenter, der kan sandsynliggøre, at det måske er en fin nok idé at spille lotto. Din investering i lottokuponen er nøjagtigt det samme som at smide sedlen ind i en brændende pejs.

Hvis du spiller 50 kroner hver uge året rundt, svarer det i øvrigt til 2600 kroner om året. På 10 år er det 26.000 kroner, måske lidt mindre da det hænder, at man vinder 53 kroner.

Ville det ikke være federe at bruge pengene på noget lidt mere håndgribeligt?

Dit fitnessmedlemskab

spild af penge

Og det mener jeg dybt alvorligt.

Medmindre du er en af de der fyre, der kaster med håndvægte 2 timer om dagen for at få en ægte udsmiderkrop, der kan betage spejlblanke blondiner med falske Louis Vuitton-tasker, er der ikke nogen grund til at bruge 200-300 kroner om måneden.

Vi befinder os ikke længere i 2002, hvor tanktop og store overarme var populært. Vi er kommet videre.

Det handler om at være lean. Ikke bulked.

Ikke nok med at det er langt pænere at være lean, så det er også meget nemmere at få og vedligeholde sådan en krop.

Du slipper for at spilde flere timer om dagen i fitnesscenteret, da du kan nøjes med en rask løbetur og et par øvelser, der hverken kræver vægte, maskiner eller lignende overflødigt udstyr.

Selvfølgelig er det at være medlem af et fitnesscenter ikke det slemmeste eksempel på pengespild, for det er jo en investering i ens sundhed. Og jeg ville elske at have et fitnesscenter i kælderen, hvis jeg altså havde en villa.

Realiteten er dog bare den, at de fleste af os ikke får brugt medlemskabet nok. Derudover er samtlige fitnesscentre i Danmark også et sandt gedemarked, som følge af ingen øvre grænse for antal medlemmer for filialen.

Tag et eksempel som fitnessdk der markedsfører sig som værende et premium fitnesscenter. Nej, vel? Det er ligesom at være i Disneyland i højsæsonen, men uden forlystelserne.

I Danmark findes der ikke et ordentligt fitnesscenter, hvor det er lækkert at være. At tage i fitness er én lang session fyldt med stress og irritation over kø ved stationerne og ringe hygiejne.

___________

Hvis du dropper ovenstående pengespild, kan du se frem til en månedlig besparelse, der gerne skulle muliggøre en ekstra god sommer- eller vinterferie. Måske endda begge?

LÆS NU:

Bogreoler du ikke har set før