For kort tid siden lavede jeg et indlæg om 17 modetips mænd for guds skyld ikke må følge. Indlægget var ironisk og humoristisk hele vejen igennem, hvorfor de 17 punkter også langt hen ad vejen gav sig selv. Synderne i denne stilguide er mere seriøse end de 17 modetips du ikke måtte følge, og derfor er det heller ikke sådan, at du bliver sendt på en øde ø, hvis du forbryder dig mod mine råd. Det er blot en guidance med formålet at hjælpe dig til et skarpere look.

I denne stilguide tager jeg hul på 5 synder, som mænd desværre begår i relativt høj grad. Det ser jeg i hvert fald i gadebilledet her i København, og derfor vil jeg lige give en forklaring på, hvorfor det ikke er nogen god idé at praktisere dem.

Cargo bukser

Medmindre du er soldat eller hedder Bear Grylls, er der ikke rigtigt noget rationale i at gå med cargo bukser. Cargo bukser er ikke smarte og repræsenterer på ingen måde god stil. Det kan måske også lige gå an, hvis du hedder Dan Bilzerian, men ellers skal helst holde dig fra disse bukser med sidelommer. Cargo bukser får dig til at se voluminøs og klodset ud, og let’s face it – lommerne bruger du ikke til noget som helst, og de har heller ikke noget reelt formål andet end to pakker North State Randers-cigaretter.

Hvis vi kigger engang på ovenstående billede, synes jeg også det er rimeligt nemt at se, hvor ødelæggende et par cargo bukser egentligt er for helhedsindtrykket. Bortset fra bukserne klapper herrens outfit jo sådan set ret godt.

I stedet for cargo bukser anbefaler jeg, at du holder dig til bukser med rene linjer som eksempelvis et par stilrene chinos – drop gimmicks og sjove syninger. Det er naturligvis også godkendt med at par afslappede jeans, så længe de ikke sidder så løst, at du ligner en extra fra Beverly Hills 90210-serien.

Smykker

Når det kommer til mænd og smykker, så har det længe været almindeligt kendt, at det ikke er noget mænd går med. Det mindset er midlertidigt skiftet, således smykker til mænd er blevet mainstream og cool.

Hvem der har tituleret smykker til mænd som cool, tør jeg ikke sige, men det må jeg desværre erklære mig uenig i – i hvert fald når det misbruges. Man ser efterhånden mange mænd, der går med halskæder, store messingringe, diamantarmbånde og lignende. Smykker skal agere prikken over i’et, men hvis man ikke kan formå at komplementere sit outfit med smykker på en elegant og diskret måde, ender man ofte med at ligne et pinligt forsøg på en efterligning af Kanye West.

Personligt mener jeg, at de eneste smykker en mand bør bære er et lækkert ur og en vielsesring, hvis man altså er nået til dét punkt i livet. Investér i det ur du altid har drømt om, for det kommer du ikke til at fortryde.

Hvis du gerne vil gå med smykker udover uret og vielsesringen, skal det være diskret og afbalanceret. Et smalt armbånd i læder til modsatte håndled kan være en acceptabel måde at skabe diversitet i dit outfit, men inden du kaster smykker på dig, er det vigtigt du stiller dig selv spørgsmålet; hvorfor overhovedet?

Fedora- og bredskyggede hatte

Fedora hatten er særligt populær i kredse præget af hipsterkulturen, hvor billige sorte hatte og imiterede læderjakker ofte forsøger at komplementere hinanden. Problemet er bare at personerne der prøver at slippe afsted med dette udseende som regel ender med at ligne en kikset X-factor-deltager, der har lært at spille Wonderwall på guitaren.

Hvis du insisterer på at køre stilen med fedora hatten, skal du hente inspiration i Mad Men-serien, men det kræver at hattens kvalitet er primo, og du har selvtilliden til at bære den. Er hatten billig og selvtilliden ikke tilstedeværende, kan det ses hele vejen fra Nyhavn til Dronning Louisesbro.

T-shirts med dyb v-hals

Personligt går jeg sjældent i t-shirt, men derfor vil jeg alligevel bringe en opsang til herrerne, der har fået det indtryk, at t-shirts med dybe v-halse er en skide god idé. Sagen er nemlig, at når du vælger at klæde dig i t-shirts, der øjensynliggør dit måske endda behårede og trænede bryst, ja så ligner du nemlig en indfødt randersianer. Det kan godt være, at du har brugt hundredevis af timer i fitnesscenteret og af den grund føler trang til at vise dine fremskridt, men det er simpelthen klassisk dårlig stil. Uanset hvor trænet du er, skal du altid klæde dig således, at din kropsbygning ikke er i centrum. Skjorten må gerne sidde tæt, men du lade jo heller ikke de fire øverste knapper være åbne, vel?

Blazer og t-shirt

Når nu du har udskiftet den dybe v-hals-t-shirt med en normal af slagsen er der endnu en synd, du ikke må begå. Hvis du kigger på billedet, er jeg overbevist om du kan spotte fejlen. Det er nemlig kombinationen af en t-shirt og blazer. Der er mange forskellige holdninger til denne kombination. Nogle mener det er en tidløs og afslappet måde at bære sin blazer, hvor jeg synes det er en sløset og uelegant sammensætning. Det er primitivt at gå med t-shirt under blazeren, og hvis du har gjort dig ulejligheden at vælge blazeren, hvorfor så ikke også vælge den pæne skjorte? Man ser heller ikke en Aston Martin med sæder af velour!

Hvis du insisterer på at have t-shirt på, synes jeg du skal holde dig til en lækker cardigan eller vest.

LÆS NU:

Stilguide: 10 ting mænd kan gøre for at se bedre ud