AccessoriesLivsstilMode & StilTøj

Gammeldags barbering til mænd med stil

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gammeldags barbering til mænd med stil

I dag skal vi kigge på det, der hedder god gammeldags barbering til mænd. Det er eksklusivt, det er elegant, det er oldschool og så er det den bedste måde, en mand kan barbere sig på.

Her i 2015 er de fleste af os mænd hengivet til de traditionelle, nemme barberingsvaner, hvor engangsskraberen løber en hurtig ujævn tur over det ringe trimmede skæg. Endnu hurtigere og nemmere er det, når vi mænd benytter os af vores barbermaskine som primært redskab til at vedligeholde skægget. Det kan i og for sig også være fint nok, men i sidste ende glemmer vi at fokusere på detaljerne ved et nybarberet ansigt eller et veltrimmet skæg med skarpe kanter.

Jeg skal ikke lyve. Jeg snyder ofte med barberingen, hvor jeg sætter trimmeren på nul millimeter og kører den over kinderne og op ad halsen. Det går hurtigt, men det er ikke pænt. Der er synlige skægstubbe og enkelte helligdage hist og her.

Hvorfor tager jeg mig ikke tid til at gøre det ordentligt? Godt spørgsmål, men det skal også være slut, da jeg er blevet ekviperet med det rigtige udstyr fra den eksklusive barbergrejsspecialist, Made4Men.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I denne artikel er det navnligt skraberen, der er fokus på. Det er nemlig det, man kalder en ægte gammeldags barberskraber. Det er tyske Mühle, der er fabrikanten bag denne korrisonsbeskyttede og kvalitetslækre skraber, der i øvrigt er udført i robust forkromet messing. Det er svært ikke at fornøje sig over det gennemgående høje niveau af kvalitet. Det er tysk håndværk, når det er bedst, hvorfor det er i trit med artiklens overskrift, nemlig gammeldags barbering til mænd med stil.

Hvad er en Safety Razor?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Få fingrene i en Mühle skraber

Mühle skraberen bærer også prædikatet som værende en Safety Razor. En Safety Razor er en klassisk og traditionel barberskraber, der blev anerkendt som verdens første mekaniske skraber, der gjorde det muligt at barbere sig selv. Derudover har en Safety Razor et design, der sikrer en ergonomi, som er usammenlignelig med konkurrenterne. Det føles naturligt. Det er naturligt og barberingen er tættere end nogensinde.

Hvordan er en Safety Razor anderledes?

Så snart man har fået sådan en forkromet herlighed til en Mühle skraber i hånden, er det nemt at mærke forskellen fra de almindelige dagligsskrabere. Ikke mindst fordi der er gods i sådan en gammeldags skraber i messing, men også fordi det er en langt mere autentisk oplevelse at barbere sig. Man kan snildt tage sig selv med en følelse som værende en del af castet fra Mad Men. Man er oldschool. Man er cool. Man er classy. Man føler sig som lidt af det hele, der repræsenterer en stilet herre.

Jeg har lavet følgende korte video, der illustrerer hvordan Mühle skraberen samles og hvordan den i øvrigt tager sig ud i bevægende billeder.

A video posted by Stayclassydk (@stayclassydk) on

Jeg elsker industrielt design, og af den grund tog jeg mig selv i at se min egen video en håndfuld gange. Sådan Joen!

Nå, men inden vi taber fokus og lader salivaen løbe ned af hagen takket være det lækre design, synes jeg det er på sin plads med en guide til, hvordan gammeldagsbarbering til mænd tager sig ud i praksis, når man har sådan en skraber i hånden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Guide til gammeldags barbering til mænd

Egentligt kan det koges ned til fire simple grundregler, men inden jeg uddyber dem, er det vigtigt, at man inden barbering fugtiggør huden med varmt vand og derefter påfører en solid flødeskumsagtig barberskum. Til det formål kan jeg anbefale Proraso barberskum med eucalyptus og mentol, som har en dejlig forfriskende effekt. Når det er klaret er du klædt på til en gammeldags barbering med Mühle-skraberen med følgende fire råd.

1. Hold skraberen i en vinkel på 30 grader og undgå for meget pres, da en safety razor er ikke bygget til det. Det forværrer barberingen og øger irritation. Det er i øvrigt ikke nødvendigt at presse skraberen mod huden for at få en tæt barbering.
2. Studer nøje hårretningen og barber med den. Man kan, når man er øvet, godt barbere mod hårene på de områder, som er svære at nå.
3. En straight razor fungerer bedst på udglattede flader, så brug den frie hånd til, at strække huden ud omkring eksempelvis kæben og halsen.
4. Skyl ofte skraberhovedet under barbering.

Hvis hele ansigtsmanken skal fjernes vil barberingen tage omkring 4-5 minutter. Efter min mening bør oplevelsen opfattes som forkælelse. Med nævnte redskaber er gammeldags barbering en nydelse. Det er et frirum, der tilmed giver anledning til at tænke over livet. Hvad kører på skinner og hvad skal spores ind?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Når barberingen er overstået er der et sidste gøremål, der er ganske vigtigt. Dette gøremål har at gøre med et begreb, som jeg har indtryk af mange mænd ikke er bekendt med.

Skægbalsam

Bruger du skægbalsam? Ved du hvad formålet med det er? Indtil fornyligt havde jeg aldrig skænket det en tanke, og det var da også først da jeg blev sporet ind på gammeldags barbering til mænd, at det stod klart, der vist var noget, jeg var gået glip af.

Skægbalsam påføres efter barbering og har en blødgørende effekt på de afkortede skægstubbe, som nu skal til at gro ud igen. Ubehaget som har det med at opstå efter en ny barbering undgås altså, når man masserer ansigtet med et par dråber. Jeg har personligt haft den oplevelse efter at have brugt skægbalsam, at jeg næsten aldrig får indgroede hår, hvilket kan være særdeles smertefuldt. Jeg bruger Proraso skægbalsam i en nydelig 100 ml flaske, som jeg forudser holder i rigtig lang tid, hvilket gør den beskedne pris på 125 kroner ganske overkommelig, når pros and cons er opvejet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter at have vænnet mig til gammeldags barbering er det svært at gå tilbage til de hurtige løsninger. Den eksklusive følelse Mühle skraberen giver kombineret med den tætte barbering og afslutningsvise pleje af skæg med omtalte balsam gør oplevelsen til en, jeg ser frem til. Uden at det er løgn, er jeg i øvrigt rendt ind i et par komplimenter efter jeg er begyndt at bruge skægbalsamen. Kvinderne synes at holde af duften.

Hvad koster sådan en Mühle skraber?

Det er overraskende, hvor prisvenligt det er at skifte over til gammeldags barbering. Mühle skraberen koster blot 299 kroner, hvilket er forbavsende billigt, når kvalitet, design og materialer tages i betragtning. Derudover er der den fordel, at selve barberbladene er langt billigere end de traditionelle barberblade fra eksempelvis Gillette. Jeg bruger Derby Extra, hvor et enkelt barberblad står i blot 3 kroner. Hvor længe holder sådan et barberblad så, tænker du måske? For mit vedkommende kan jeg bruge det cirka 7-8 gange før det bliver skiftet ud.

Med lidt hurtig hovedregning er det omkring 40 øre per barbering. Kan du overkomme det? 🙂

Som nævnt er det den eksklusive forhandler af barbergrej til mænd, Made4Men, der er min primære leverandør, hvorfor jeg kan stå inde for både service, produkter og priser.

OBS:

Et venligt tip jeg fik af en følger hedder sig, at du ikke kan have en gammeldags skraber med i din kabinekuffert, når du skal ud og flyve. Årsagen er at barberbladet kan pilles ud. Du kan også nok forstå, at det ikke er forsvarligt at lade dig flyve med sådan en dræbermaskine ved hånden.

LÆS NU:

Tilbehør til gammeldags barbering

Joen Rude Falsner

Joen Rude Falsner

Monsieur Le Boss
Hej. Det er mig, der er ham der, der er ham, der startede Stayclassy.dk for et par år siden. Kan du li', hva' jeg skriver? Send gerne en virtuel krammer.