En hånden-på-hjertet-anmeldelse af iPhone 6

I fredags landede iPhone 6 på mit skrivebord og man oh man, har jeg været spændt. Tre dage efter følger denne anmeldelse!

Min iPhones første selfie.

På trods af at være stor Apple-tilhænger er følgende anmeldelse skrevet med hånden på hjertet. Min kærlighed til deres produkter gør mig nemlig hverken blind eller ubetinget positiv. Et af de punkter som længe har irriteret mig op til iPhone 6’erens release, har været den lille skærmstørrelse på iPhone 4 og 5, alt imens konkurrenterne har haft den helt rigtige størrelse på de godt 4.7″. Det undrer mig, at man har insisteret på at vente så længe med at boppe størrelsen op til det folk rent faktisk vil have, men da det endelig stod klart, at størrelsen stod til at blive konkurrencedygtig, har spændingen op til en unboxing af iPhone 6 været præget af en nænsom kilden i maven.

På baggrund af godt tre dages hands-on erfaring med iPhone 6, mener jeg at være i stand til at lave en anmeldelse, der kan bruges til noget. Måske kan den be- eller afkræfte nogle af de forestillinger, du måtte have, således du har lettere ved at bestemme dig for, om du skal have den eller ej.

Du har sikkert allerede læst hundrede anmeldelser af iPhone 6, og af den grund jeg kommer ikke ind på alle områder som eksempelvis kameraet. Det kan slet ikke svare sig, men hvis du vil have en af de bedste in-depth analyser af kameraet, skal du se denne video fra Island, hvor The Verge tester den i det sceniske landskab.

I denne anmeldelse fokuserer jeg design og ergonomi, men vi kommer også ind på batteriets og telefonens generelle performance.

  • Design

Det som folk har set mest frem til i forbindelse med iPhone 6 er helt klart designet. Apple er kendt for sine smukke og strømlinede telefoner, der får Samsung til at ligne et stykke plastiktelefon fra Fætter BR, og designet på iPhone 6 er da heller ikke nogen skuffelse – overhovedet.

Kombinationen af den nye skærm på 4,7″ og en vanvittig tykkelse på blot 6,9 mm giver et forfærdeligt eksklusivt udseende, hvor materialerne som vanligt lægger sig op ad produkter fra Bang & Olufsen, hvor det bare føles og ser lækkert ud.

ærlig iphone 6 anmeldelse

iPhone 6’s design er i høj grad godkendt.

iPhone 6 er tilgængelig i hvid, guld og grå. Jeg valgte naturligvis sidstnævnte. Guld er for feminint og hvid var min 5’er, forandring fryder siger de. Derudover synes jeg bare den grå farve er elegant og lækker.

ærlig iphone 6 anmeldelse

Apple er gået tilbage til det kurvede design, som vi kender fra 3’eren. Resultatet er slick!

Apple er gået væk fra de firkantede former, vi kender fra iPhone 4 og 5, hvilket på mange måder er en lettelse, da de kurvede former gør det langt mere behageligt at have den i hånden. Derudover giver kurverne telefonen et elegant touch. Den ser mere strømlinet ud, hvor sammenhængskraften fra bagside til front er stærkere.

På trods af det strømlinede design fristes man dog til at drage en parallel til Samsungs S5, hvor særligt kombination af størrelsen og de runde kanter bidrager hertil. Størrelsesforholdene er tæt på identiske. Alligevel er det ikke til at tage fejl af de to, og langt hen ad vejen er det nok blot et spørgsmål om at vænne sig til den større iPhone’s udseende.

ærlig iphone 6 anmeldelse

Kombinationen af de to grå nuancer bliver pænere, jo mere man kigger på dem. 

Bagsiden på iPhone 6 har givet anledning til stor debat, hvor mange mennesker har luftet deres foragt for samlingerne på bagsiden. Mange synes nemlig, at det ser enormt grimt ud. I starten kunne jeg godt forstå, hvor de kom fra, men jo mere jeg kigger på den bagside, desto mere holder jeg af den. Der er noget underfundigt ved kombinationen af de to grå nuancer.

  • Ergonomi

Den største udfordring ved iPhone 6 har uden tvivl været ergonomien, men inden min kritik tages for bogstaveligt, vil jeg skynde mig at sige det med god sandsynlighed skyldes manglende tilvænning.

Jeg valgte iPhone 6 over 6 Plus, fordi den helt store skærm ville umuliggøre det at navigere med én hånd, men jeg var også klar over at størrelsen på iPhone 6 ville gøre det til en udfordring, for hvordan når man helt op i venstre hjørne med sin tommelfinger, når man har den i højre hånd?

Det kan ikke rigtigt lade sig gøre med én nem bevægelse. I stedet tvinges man til at lave en akavet bevægelse for at nå derop ved at vride telefonens placering i hånden og skubbe den med fingrene. Man kan også bruge funktionen, hvor man dobbelt-tapper på home-knappen, hvor øverste halvdel af skærmen falder ned i nederste halvdel. På den måde kan man uden problemer nå alle knapper. Problemet er bare, at det tager for lang tid, hvilket gør, man ikke gider bruge funktionen.

ærlig iphone 6 anmeldelse

Måske har jeg små pølsefingre, men ved maksimal udstrækning har jeg meget svært ved at nå hjørnet. (Foto med iPhone 5)

ærlig iphone 6 anmeldelseIntet problem at nå hjørnerne på en iPhone 5. (Foto med iPhone 6)

ærlig iphone 6 anmeldelse

iPhone 6 ligger seriøst godt i hånden.

iPhone 6 ligger godt i hånden. Faktisk ligger den ekstremt godt, hvor de kurvede former gør den blød og behagelig i modsætning til iPhone 5, hvor det firkantede design godt kunne skære lidt i hånden (hvis man skal være rigtigt på tværs). Samtidig er iPhone 6 ekstremt lækker at skrive på. Glasdisplayet virker til at være blevet optimeret, for det virker meget mere glat og blødt. Det får vitterligt en til at overveje, om det er en mulighed at skrive artikler på den. En overvejelse jeg aldrig har gjort mig i forhold til 5’eren.

ærlig iphone 6 anmeldelse

Skriveglæden har aldrig været større med iPhone 6.

Det der til gengæld er et problem (et stort et af slagsen), er når man arbejder med telefonen. Her er størrelsen igen synderen. Når man skal skifte position, vende og dreje og så fremdeles, virker det nemlig akavet. Man føler sig hele tiden nødsaget til at bruge hånd nummer to, hvilket er problematisk, da iPhone 3, 4 og 5 har vænnet en til primært at bruge én hånd.

Derudover er bagsiden ekstremt glat, hvilket bidrager til en vedvarende angst for at tabe den på jorden. I stedet for et spejlglat materiale, burde man have give den et gummiagtigt feel, således den ville være langt nemmere at rotere og flytte rundt i hånden. I praksis er det eksempelvis ikke helt nemt at tage telefonen op ad lommen hurtigt og åbne kameraet uden at den glatte bagside hele tiden truer en eventuel mangel på teknisk iPhone-juijitsu. Men igen, det er nok blot et spørgsmål om tilvænning.

  • Batteri

Talk of the town vil altid være batteriets levetid, for i takt med vi bruger vores smartphone i stigende grad daler den daglige levetid. Det betyder, at rigtigt mange i dag har problemer med at klare en hel dag på en fuld opladning – jeg inklusiv. Derfor er det særligt interessant med iPhone 6, hvorvidt batteriet er forbedret.

Idet der ikke er sket nogen teknologisk fremgang på dette område, har mine egne forventninger været meget begrænsede. Alligevel er jeg relativt positivt overrasket over batteriets levetid. For at give et eksempel var jeg i går på en København-Århus-København sviptur med afgang klokken 6, hvor der flittigt blev browset, taget billeder, optaget videoer samt brugt en times internetdeling på Odden-Århus færgen.

Til den 40-års fødselsdag som i øvrigt var anledningen for svipturen var min nye telefon genstand for betragtelig opmærksomhed, hvorfor den flittigt blev testet og beskuet af selskabets gæster. Den var stortset i brug gennem hele middagen, hvilket utvivlsomt bidrog til energiforbruget. Omkring klokken 17 da turen gik hjemad var batteriprocenten nede på 20%. En ganske udmærket præstation som min 5’er aldrig ville kunne matche. Særligt batteriøkonomien ved internetdeling er jeg begejstret over. Her plejer iPhonen nemlig at ramme kogepunktet og derved sluge en fuld opladning i løbet af halvanden time. Batteriet i iPhone 6 bliver slet ikke varmt på samme måde, hvilket betyder man snildt får 5-6 timers internetdeling på en fuld opladning.

ærlig iphone 6 anmeldelse

iPhone 6 er langt hen ad vejen solidt håndværk.

Kigger vi på den generelle performance, bærer iPhone 6 præg af, at der gemmer sig solid hardware bag displayet. Det går forrygende stærkt, når man shuffler mellem apps, multitasker eller skifter funktioner i kameraet. Principielt set bekymrer jeg mig ikke særlig meget om smartphones hardware eller hurtighed her i 2014. Min 5’er fungerede nemlig upåklageligt i denne sammenhæng og teknologien er så langt fremme, at det ikke er noget problem, i forhold til hvad applikationerne kræver.

Hardwaren i iPhone 6 spiller mest en rolle for de personer, der spiller grafiktunge spil. For den gennemsnitlige iPhone-bruger, er hastigheden efterhånden ikke noget, der bides mærke i. Det kører bare!

ærlig iphone anmeldelse

Helt overordnet set er iPhone 6 en flot (og nødvendig) opgradering. 

  • Verdict

Som Apple selv siger, så er iPhone 6 den bedste iPhone nogensinde, men det ville vist også være en gedigen skuffelse, hvis sidste skud på stammen ikke var en forbedring.

Generelt er iPhone 6 en fantastisk smartphone, som scorer flot på de fleste parametre. Den store lyse skærm, kameraet og det elegante design er klart de tre områder, som den har bedst kørende for sig, og det er også de tre områder, der ofte er vigtigst for den gængse iPhone-bruger.

Det eneste problem jeg indtil videre har registreret med iPhone 6 er som sagt ergonomien. Altså det at navigere med én hånd og generel betjening i hurtige bevægelser, hvor angsten for at tabe den hele tiden ligger og lurer.

Det er utvivlsomt et spørgsmål om tilvænning og omstilling, hvor det handler om at finde en måde, hvorpå det kan lade sig gøre let at navigere. Dog bliver det spændende om det overhovedet kan lade sig gøre at mestre en teknik, der gør det nemt, når nu bagsiden er glattere end en fi…. ål.

Hvad end du sidder i hånden med en iPhone 4, 5 eller Samsung Galaxy for den sags skyld, gør du dig selv en tjeneste ved at opgradere til 6’eren. Jeg er rimelig overbevist om, at iPhone 6 er markedets bedste smartphone.

Alt i alt giver jeg iPhone 6: 4 Steve Jobs i sort turtleneck ud af 5 mulige.

ærlig iphone 6 anmeldelseærlig iphone 6 anmeldelse

ærlig iphone 6 anmeldelseærlig iphone 6 anmeldelseærlig iphone 6 anmeldelse