Forleden talte jeg med en god veninde, som havde følelserne helt ude og skide. Som man siger. Hun følte, at hun svigtede alle omkring sig. At hun ikke levede op til hverken venner eller families forventninger. Hun følte sig simpelthen som et dårligt menneske, fordi hun ikke rettede sig efter forældrenes krav om, at hun skulle komme hjem til USA. At hun ikke flyttede sammen med sin gode veninde, som har tigget hende om det i lang tid. Og sådan fortsatte hendes liste.

Så var det jeg sagde til hende. Hvad med lige at stoppe op et øjeblik og give hele situationen fem minutters reflektion?

Jeg har nemlig set dette igen og igen. Folk der prøver at tilfredsstille alle andre end sig selv. Det er et kæmpe problem for denne person, da det tager udgangspunkt i, at man både vil andre det godt og samtidig har svært ved at sige fra.

Resultatet af dette er simpelt; du bliver aldrig tilfreds med tilværelsen.

Det kan nemlig ikke lade sig gøre at tilfredsstille alle omkring dig. Og selvom du gør en stor indsats, vil du alligevel fejle. Og når du fejler, opnår du alligevel ikke tilfredshed. Du bliver altså utilfreds med dig selv, fordi du ikke har tilfredsstillet alle andre.

Alt imens du har gjort en indsats for at tilfredsstille venner og bekendte, kan du tilføje den vigtigste person af alle, som slet ikke har fået nogen opmærksomhed.

Nemlig dig selv.

Det er enormt vigtigt at anerkende det faktum, at det ikke kan lade sig gøre at tilfredsstille alle andre og dermed stoppe med det samme. Om det så rent faktisk kunne lade sig gøre at tilfredsstille andre, er det stadig en dårlig idé. At tilfredsstille er nemlig ikke det samme som at hjælpe.

Når du tilfredsstiller en person ved at opfylde deres behov, mister du automatisk deres respekt. Folk vil nemlig begynde at udnytte dig, da det står dem klart, at du er mere end villig til at samarbejde. På deres præmisser.

I virkeligheden handler det om at slette ordet tilfredsstille fra din personlige ordbog og erstatte det med at hjælpe. Men før du begynder at hjælpe andre, er du nødt til at hjælpe dig selv. Det kan lyde egoistisk, men sandheden er den, at du har langt nemmere ved at hjælpe andre, når du har hjulpet dig selv til en sund tilværelse.

Gør hvad du vil. Ikke hvad andre vil have dig til.

Det er en svær kamp at tage. Ingen tvivl. Jeg prøvede at tilfredsstille mine forældre ved at tage en uddannelse på handelshøjskolen i Aarhus. Det var et helvede. Jeg hadede stedet fra dag 1. Det var slet ikke mig. Jeg var derfor nødt til at gå den modsatte vej af, hvad de gamle ønskede for mig. Det var en hård beslutning, for jeg vidste ikke hvad alternativet var. Det eneste jeg vidste var, at en lang videregående uddannelse i hvert fald ikke var noget for mig. Jeg behøver ikke nævne at utilfredsheden var nem at spore, vel?

Uanset hvad er det i sidste ende dit liv, det drejer sig om. Din lykke. Eller din ulykke. Umiddelbart er valget ikke svært på papiret, men det er en helt anden snak i det virkelige liv.

Derfor.

Sæt dine egne mål i livet. Og følg dem. Det er langt bedre end at følge mål, som andre sætter for dig.