I morgen har vi første advent. Således er der blot 25 dage til juleaften. Årets mest populære højtid må man vel nok anerkende. I anledning af at julen nærmer sig med hastige skridt, tænkte jeg at skrive lidt om, i hvilken mundering man bør fejre juleaften. For er det i grunden ikke ligegyldigt, hvad man har på, når man fejrer juleaften?

Ikke hvis du spørger mig.

Juleaften bør nemlig være aftenen, hvor du har dit allerfineste tøj på. Det har altid været en tradition i min familie. Som lille var jeg dog ikke helt med på idéen i at klæde sig så fint, når det jo kun var ens nærmeste familie der var tilstede.

Til det stillede min far et meget klogt spørgsmål, som gjorde, at jeg lige siden har omfavnet idéen om at have sit pæneste tøj på juleaften.

Han spurgte mig nemlig: “Kan du forestille dig et finere selskab end din egen familie?”.

Nej, ikke rigtigt, vel?

Jeg kunne da godt komme med en kæk bemærkning om, at jeg ville beskrive Steve Carell, Jim Carrey og en håndfuld andre kendisser som et finere selskab, men hvis vi er helt seriøse, så er ens egen familie vel det fineste, man kan komme i nærheden af?

Hvad er din mundering så?

Jamen, jeg har selvfølgelig laksko og mit yndlingsjakkesæt på, som er et marineblåt af slagsen i delvis silke fra Paul Smith. Lakskoene er fra Dolce & Gabbana og de har været trofaste følgesvende de sidste fem juleaftenener.

Inde under jakkesættet gemmer der sig en helt klassisk formel hvid skjorte, der komplementeres af et par nydelige manchetknapper. Som prikken over i’et har jeg det, der på randrusiansk hedder en fissepropel. En fissepropel er naturligvis synonymt med butterfly.

Er en sådan mundering det eneste rigtige?

Naturligvis ikke. Der er ikke nogen facitliste for hvad, der er den rigtige mundering. Det er ganske subjektivt.

Hvis konsensus i din familie er, at striktrøjer, joggingbukser og spidse morgensko er den fineste udklædning, så ville det jo være fejt at dukke op i et jakkesæt, ikke?

Generelt tror jeg dog de fleste kan blive enige om, at et jakkesæt eller smoking er blandt de fineste former for ekvipering.

Et par sorte smoking- eller habitbukser. Sorte sokker. Laksko. Hvid gallaskjorte. Sort propel og så en peacock-it-out-gallablazer. Jeg har fundet et par stykker i form af godkendte gallablazere.

tøj til juleaften

Lagerfeld / 3195 / Find blazeren her

Eksklusiv sort blazer med en markant skinnende revers. Den kan bruges både til juleaften og den røde løber til oscaruddelingen.

tøj til juleaften

Just Cavalli / 5495 / Find blazeren her

Just Cavalli er om nogen blandt de bedste brands, når der skal investeres i peacock-it-out-ekvipering. Den sorte blazer er gallaekviperingens svar på hardcore porno. Det kan vi li’!

tøj til juleaften

Selected Homme / 899 / Find blazeren her

Hvis du kører på kontanthjælp eller SU, men er insisterende på at holde jul med stil, er denne grå blazer til en slik, et ganske godt forslag. Jeg holder mig personligt fra Selected Homme, men det ville ikke være fair for læseren kun at lange op med blazere i 3-4-5 tusindsklassen.

Hvis du ikke er til gallakjolen, har jeg fundet et ganske underholdende alternativ, som uden tvivl ville gøre dig til julens midtpunkt. Nemlig følgende jakkesæt fra Opposuits der laver tøj med det kreative slogan ‘worn to be wild’.

tøj til juleaften

OppoSuits / 649 / Find blazeren her

Det er næsten mere classy end en gallakjole. Jeg har i øvrigt selv to jakkesæt fra hollandske Opposuits i modellerne Testival og Orange, hvorfor jeg kan stå inde for kvaliteten. Prisen er relativt lav, men fordi det er 100% polyester virker det solidt. Pasformen er også ganske glimrende med et slimfit snit.

Kunne du finde på at fejre juleaften i sådan et sæt?

Og i hvilken mundering plejer du at holde jul?

LÆS NU:

5 nytårssko til mænd

FØLGER DU VORES YOUTUBE VLOG?

Vi rejser rundt i hele verden og fyrer den af.

Du er velkommen til at subscribe på YouTube. Her er en smagsprøve!