Fremragende digital forstærker i stilrent design fra Denon

Det er blevet tid til en omgang elektronisk legetøj, der oven i købet lyder godt. I hvert fald hvis du har et par gode højtaler. Det er japanske Denon, der er navnet på elektronikken, som kort fortalt er en digital forstærker. Der er dog mere til historien, for det er ikke hvilken som helst forstærker.

Den digitale forstærkers formelle navn er Denon PMA-50, hvilket du garanteret hurtigt vil glemme. Derfor synes jeg bare, vi skal kalde den for ‘skide god forstærker’. Inden vi bevæger os ind på selve forstærkeren, er der dog først et spørgsmål, du garanteret gerne vil have et spar på.

Hvad skal jeg med en digital forstærker?

I en tid hvor bluetooth højtalere oplever bragende succes, er de gode gammeldags setups faldet i baggrunden. Det betyder dog ikke, at kampen er tabt. Der er stadig mange gode grunde til at gå efter anlægget, selvom der kræves irriterende højtalerkabler. Den bedste årsag hertil er lyd.

Der findes ikke nogen bluetooth højtalere, som kan konkurrere med lyden, der skabes af sådan en forstærker med et par solide kvalitetshøjtalere. Det er ikke kun et spørgsmål om at spille højt. Det er et spørgsmål om at fange alle tonerne perfekt. At lyden er dyb og rig.

Design på niveau med Apple

Vanen tro, er det i første omgang designet, der får opmærksomheden. Man kunne nemt forestille sig, at en ‘gammeldags’ digital forstærker er klodset og grim at se på.

Det kan jeg dog afsløre ikke er tilfældet, som du måske allerede har luret på det indledende billede. Denon PMA-50 er nemlig en af de flotteste og mest stilrene forstærkere, jeg personligt har været i stand til at støve op. Designet er både Apple og Bang & Olufsen værdigt, hvor simplicitet og rene linjer gør sig gældende på tværs af apparatet. Læg for eksempel mærke til hvor få knapper, der er at finde.

Kun de helt nødvendige knapper som tænd/sluk, bluetooth, volumen og input er at finde på den digitale forstærkers front. Det sikrer at brugervenligheden er helt i top og den knap så tekniske person, er i stand til at betjene den. Forhåbentligt.
bedste digitale forstærkerUdover at være skabt i et lækkert design af metal, er den digitale forstærker også kompakt. Rigtigt kompakt endda.

Med en dybde, bredde og højde på hhv. 24, 20 og 8.5 cm er der tale om en forstærker, der kan placeres næsten hvor som helst. Det giver en masse muligheder og er i øvrigt tiltalende for de personer, der gerne vil have fremragende lyd, men ikke er meget for voluminøs elektronik, som ofte kan dominere rummet. Den digitale Denon forstærker kan forresten også stå på højkant. Således kan du gemme den på bogreolen med Stieg Larsson og Harry Potter-serien.

Funktioner – hvad kan den?

Jeg sætter stor pris på at holde det simpelt. Der er ingen grund til at gøre tingene mere komplicerede end nødvendigt. Derfor har jeg ikke kastet mig ud i alle forstærkerens funktioner. Det eneste jeg, ligesom størstedelen af andre normalt dødelige, har brug for, er direkte opkobling via bluetooth, således musikken kan kontrolleres via smartphone, Macbook og iMac – altså hvilke som helst apparater med bluetooth.

Det er skide nemt at parre apparater med Denon PMA-50 og fordi den hele tiden er koblet til strøm, kan du sætte musik på uden at skulle tænde manuelt. På vej op ad trapperne til fjerde sal hvor jeg bor, kan jeg altså tænde anlægget og spille Darkside – A1 for fulde gardiner, inden jeg overhovedet er trådt ind ad døren.

science bitch

Det betyder også, at den medfølgende Denon fjernbetjening ikke tjener det store formål. Hvis bare der i forvejen er skruet godt op for den digitale forstærker, kan resten klares fra din smartphone.

bedste digitale forstærkerEr du derimod, hvad nogen vil beskrive som nørd og dermed skal bruge alle mulige forskellige funktioner, er fjernbetjeningen handy nok at have. For selvom jeg udelukkende benytter mig af musik via bluetooth, er der en del muligheder, som du kan se på følgende billede. Fjernbetjeningen er i øvrigt også nødvendig, hvis bass, treble mv. skal justeres.

Funktioner til nørderne
bedste digitale forstærker

De eneste indgange jeg bruger er strøm og speakers. Det er trods alt lidt sjovere at høre musik, når der også er højtalere forbundet.

Ellers er der åbent bag til, hvor mulighederne tæller USB-DAC, Optical 1 og 2, Coaxial, Subwoofer Pre Out og AUX. Helt bevidst har jeg ikke sat mig ind i hvad eksempelvis USB-DAC betyder, da min teori er, at folk som bruger denne indgang, har glimrende forstand på området i forvejen.

En digital forstærker der ved hvordan lyd leveres

Kigger man på tværs af det der internet, er det generelt svært at få øje på dårlige anmeldelser. Der er næsten kun roser tilovers for den lille forstærker, for selvom Denon PMA-50 forstærkeren er lille og kompakt, leveres lyden i sublim indpakning. Det er ren power i bogstavelig forstand. Der er hverken white noise eller grynet støj i baggrunden, selvom anlægget spiller på fuld rebekka.

Dog er det selvfølgelig værd at nævne, at en digital forstærker som Denon PMA-50 skal ledsages af et par solide kvalitetshøjtalere. Trods alt, er det højtalerne, der står for den endelige formidling af sød musik i ørene. Til dette formål har jeg et par relativt små højtalere ved navn Dali Opticon 1. Til trods for den relativt lille størrelse, er de i stand til at fylde hele lejligheden med en lyd, der lever op til tidligere omtalte beskrivelse; fyldig, rig, dyb og perfekt.

Kombinationen af den kompakte digitale forstærker og højtalerne gør, at jeg lige nøjagtigt kan placere dem i hifi-rummet i min skænk. Selvom det nok ikke er den bedste løsning i forhold til at få det maksimale ud af lyden, er jeg mere end tilfreds med dette setup. Med naboer både ovenpå og nedenunder er det også sjældent, at jeg kan tillade mig at spille for fulde gardiner.

bedste digitale forstærker

På den måde kan jeg også gemme anlægget inklusiv højtalere væk bag lågerne, selvom forstærkeren på ingen måde er irriterende at se på. Det er mere for, at vise hvilke muligheder der er som følge af forstærkerens kompakte størrelse.

bedste digitale forstærker

Konklusion – yay or nay?

Hvis du har læst med hele vejen hertil, kommer det formentligt ikke som nogen overraskelse, at konklusionen er et stort yay, hvad angår Denon PMA-50 og dens digitale forstærkeregenskaber. Det hænger selvfølgelig sammen med det kompakte og stilrene design, der samtidig er i stand til at forsyne højtalerne med suveræn lydkvalitet. Prikken over i’et er det høje niveau af brugervenlighed, som forstærkere aldrig rigtigt har haft noget reelt fokus på.

Sådan en digital Denon PMA-50 forstærker fås til 3699 danske kroner, hvor Hifi-klubben er landets eneste leverandør.