Siden min første tur til Bali i 2015, har jeg været tilbage på øen adskillige gange. Bali er nemlig et paradis, men betyder det, at alt spiller?

Overhovedet ikke!

dårlige ting ved at holde ferie på Bali

Kvalitetsniveauet af maden her på Bali er imponerende højt, så det brokker vi os ikke over!

Jeg har derfor fattet pennen og dyrket lidt hjernegymnastik og ud af det, kom der 10 dårlige ting ved at holde ferie på Bali.

Det er tæt på umuligt at kommunikere med balineserne

Det første der slog mig, inden vi overhovedet havde forladt lufthavnens matrikel, var, hvor elendig kommunikationen er. Vi havde hyret en chauffør til at hente os i lufthavnen. Ja, det var da dejligt bekvemt, men engelsk kunne han altså ikke tale. Og sådan er det over hele linjen.

Vi har mænget os gevaldigt med lokalbefolkningen, idet vi har boet relativt isolerede steder, hvor turismen er lav. Ganske charmerende, men også problematisk i mange sammenhænge. Når der skal aftales noget med eksempelvis værten ved villaen, man har lejet, så lykkes det altid at tale forbi hinanden. I længden bliver man ør i hovedet med en brændende længsel efter engelsktalende civilisationer.

Balineserne forsøger at sælge deres lort døgnet rundt

Balineserne er elendige sælgere, hvilket primært skyldes, at de ikke er i stand til at reflektere over deres egen tilstedeværelse. Men det holder dem bestemt ikke tilbage for at gøre et forsøg. Det er suverænt det værste jeg har oplevet, af alle de steder jeg har været gennem tiderne. “Hello, look, see, buy, yes? Pleeease, please, come, look, we have t-shirt, nice!” Og sådan kører den på repeat, uanset om du rent faktisk befinder dig på et marked eller bare går rundt i en by som eksempelvis Ubud.

Selv når man er oppe og se nogle af de historiske templer, hvor lokalbefolkningen i øvrigt dagligt praktiserer deres hinduistiske religion, går de i selvsving med at sælge postkort. Det var jeg personligt en lille smule forarget over, da man må forvente, at der udvises respekt på sådan en hellig matrikel.

Det er formentligt værst, når man kommer væk fra de allermest turistede områder som Kuta og Seminyak, men hav det i baghovedet.

Man kan ikke få meget andet end indonesisk mad

Som nævnt i forbindelse med ovenstående billede, så har den lokale mad et overraskende højt kvalitetsniveau. Vi har endnu ikke fået dårlig mad, om vi så har givet 12 kroner for en stor portion fried noodles. Til gengæld kan man heller ikke få andet end fried noodles.

Det er selvfølgeligt ikke helt rigtigt, men forstå mig ret. 95% af restauranter og deres “warungs” har Chicken Satai, Nusa Tempe på menukortet og hvad de sædvanlige indonesiske retter ellers hedder. Det er spændende de første 4-5 dage, men så begynder man altså stille og roligt at dagdrømme om en god steak med kartofler og sauce, eller i hvert fald bare ikke-indonesisk mad.

Internettet er evigt ustabilt

Kommer man fra den vestlige verden er internettet efterhånden ved at være et must, når man booker hoteller, villaer og ferielejligheder. Af den grund bookede jeg naturligvis kun boliger, hvor der var trådløst internet. Jeg har klar over, at der nok ikke var en lækker 60 mbit forbindelse som derhjemme, men i det mindste var jeg overbevist om, at det i hvert fald var stabilt internet.

Men det ville være synd at sige! Nu har jeg været fem forskellige steder, hvor der blandt andet har været fine TP-link routere, men uden at have oplevet en kontinuerligt stabil forbindelse. Altså stabilt net som at man kan loade facebook på under 10 sekunder. 90% af tiden har vores net ikke været i stand til at loade sider færdigt.

Jeg har lavet speedtests samtlige steder, og når det er så endeligt lykkedes at fuldføre en test, lå hastigheden på maksimalt 1 mb i download og 0.1 (maks.) mbit i upload. Mere får man altså ikke hernede! Den helt utroligt lave upload sikrer i øvrigt, at det næsten ikke kan lade sig gøre at sende billeder hjem til mummy og daddy eller eksempelvis sige hej til familien over Viber.

Det er en pest! Med godt 10 dage tilbage af opholdet på Bali glæder jeg mig umådeligt til at komme til Australien.

Balineserne er forfærdeligt udspekulerede

Det indonesiske folkefærd er relativt set ganske fattige, og derfor er der heller ingen tvivl om, at de satser alle deres ludobrikker på turisterne, når det kommer til at lave en skilling.

Og det gør de.

For hele tiden er de ihhh så hjælpsomme. Når bare de får penge altså. Det er konsekvent, at de forlanger tips, om de så har skubbet en rullende kuffert 40 meter, hvilket jeg var ude for i Denpasar lufthavn. Vi havde lige forladt terminalen og vupti, så havde to ‘søde og rare’ mænd taget over for os ved at tage mig og min kærestes kufferter. Sammenlagt brugte de nok 3 minutter på at skubbe dem og med det samme, vi var henne ved bilen stod de og skulle have penge. Efter at have rejst i 26 timer var jeg noget udkørt og uinteresseret i en diskussion, så jeg hostede op med 60.000 rupier, hvilket var absurd mange penge at give dem, fandt jeg efterfølgende ud af. Og det var selvfølgelig slet ikke nok for dem.

Og sådan fortsætter det hele vejen igennem.

Det har så til gengæld resulteret i, at jeg er blevet helt immun over for deres tiggeri. Jeg gider ikke give dem en rød reje, medmindre jeg føler for det. Det er bare lidt ubehageligt at skulle tage den kamp hele tiden, og nogen har sikkert sværere ved det end andre.

Kort sagt, så kan du forvente, at den hjælpsomme balineser forventer at få noget igen.

Det tager lang tid at komme rundt

Bali er ikke nogen stor ø. I hvert fald ikke når man sidder hjemme i Danmark og planlægger ruten. Lad mig give et eksempel.

Fra Lovina Beach på den nordlige del af Bali har man godt 80 kilometer til lufthavnen, der ligger på den sydlige del af øen. 80 kilometer tænker du? Det er jo ikke værre en Esbjerg – Kolding plus det løse, og hvad tager det? 40 minutter? Deromkring i hvertfald.

Fra Lovina Beach til lufthavnen tager det mellem 3 og 4 timer. Det skyldes det snørklede vejnet, hvor vejene kun er lidt bredere end cykelstierne i Danmark. Med andre ord får man altså hurtigt brændt 15-20 timer af i bilen, hvis man vil rundt på øen.

Vin og spiritus er urimeligt dyrt

En flaske Frontera hvidvin, som er min hofvin fra Quick Fakta, koster 39 kroner. Her på Bali koster sådan en flaske 180 kroner. Og sådan fortsætter priserne over hele linjen, hvis man vil smage på noget, man kender. Og det vil man, for deres lokale vin er rævepis på flaske.

Indtil videre er jeg stødt på én flaske lokal vin, der er drikkelig. Den hedder Two Islands Chardonnay. At den er drikkelig, skyldes med sikkerhed, at den er lavet på sydaustralske druer.

På huskelisten til Bali-turen advarer jeg imod at drikke deres lokale sprut, men det er ikke helt rigtigt. I Wine & Spirits-butikkerne kan man med ro i sjælen nemlig sagtens købe gin og vodka af mærkerne Robinson og Mansion. Det smager faktisk udmærket, men vodkaen slår hårdt! En flaske vodka eller gin koster omkring 100 kroner.

Det er svært at finde et ordentligt supermarked

Når man har en kæreste, der er afhængig af cream cheese og den leende ko, så spredes panikken stille og roligt, når man ikke er stødt på et sobert supermarked efter fire dage. Det er tæt på umuligt at finde sådanne delikatesser, for eksempelvis ost er en delikatesse hernede.

Toko Rejekti, Hardy’s Mall og Bintang Supermarket er de eneste ‘sobre’ supermarkeder, vi er stødt på, så husk på de navne, hvis du skal afsted.

Der er som regel et par haner der galer døgnet rundt

Nogle vil sige det er en del af charmen og andre vil sige det er pisse hamrende irriterende. Jeg hører til sidstnævnte gruppe. Cirka halvdelen af de sidste tyve nætter er jeg blevet vækket klokken 3.30 sharp af en skabende hane med en ødelagt døgnrutine. Hanerne hernede er åbenbart så rastløse, at de ikke engang gider vente på, at solen står op.

Ved flere lejligheder har jeg været tæt på at købe en økse og tage sagen i egen hånd!

Man kan sjældent betale med kreditkort

For mit vedkommende et af de største irritationsmomenter! Jeg forsøger standhaftigt at betale med kort, men det er kun 1 ud 5 steder, de tager kort her på Bali. Og når der så endeligt er en kreditkortterminal, kigger ekspedienten på den, som om man havde stukket en smartphone i hånden på stammefolk fra Amazonejunglen.

Når man ikke kan betale med kreditkort, er man altså tvunget til at betale med deres funny-money, hvor 200 danske kroner i lokal valuta har svært ved være i en pung af gennemsnitlig størrelse.

Og når man så ikke har flere rupier, må man ned i en ATM og hæve penge. Nu tror du sikkert, at du kan hæve 2000 kroner i lokal valuta, som man kan i eksempelvis Sydfrankrig og Italien, men næh. Du kan hæve 1.200.000 millioner rupier, hvilket svarer til 683 kroner. Og så koster det 50 kroner i hævningsgebyr. Det løber altså hurtigt op!

Uanset hvad er Bali magisk

Det er også derfor, jeg har tilbragt næsten tre måneder på øen siden mit første besøg i 2015.

Mit seneste besøg var i september 2017, hvor jeg tilbragte nøjagtigt 1 måned. Og det var slet ikke for meget.

Jeg kan nemlig huske, at jeg efter mit første besøg, hvor jeg ligeledes havde en hel måned, syntes at det var to uger for meget. I retrospektiv var det dog ren og skær arrogance og manglende indsigt.

Bali har nemlig så vanvittigt meget at byde på, at du kan tage dertil et helt år og stadig have nye ting at lave. Dagligt!

Da vi, her på Stay Classy, er begyndt at lave YouTube-videoer fra rundt omkring i verden, har vi en hel del videoer, der formentligt er ekstra interessante for dig, der overvejer eller måske allerede har booket en tur til Bali.

Vores samling af Bali-videoer tæller nemlig 15 styks, som du kan finde på denne YouTube-playliste. Videoerne er fra rundt omkring øen, hvor vi for det meste udforsker spændende og smukke steder på scooteren, som er et absolut must-have transportmiddel.

Nu skal jeg nok spare dig for dem alle, men jeg vil gerne lige tillade mig at fremhæve at par enkelte Bali-videoer.

Det bedste sted at bo på Bali

Lad mig allerførst slå fast, at der er hundredvis af geniale steder på Bali, som er værd at slå sig ned.

I løbet af mine knap tre måneder på Bali, har jeg dog gjort mig en hel del erfaringer.

Jeg har boet på rigtigt mange hoteller og airbnbs, og hvor de fleste har været positive oplevelser, er der ét sted, som stadig står klarest i erindringen, som det bedste af dem alle.

Tamantis Villas

Det er navnet på stedet. Her har du alle de autentiske elementer fra Bali, som gør dette sted suverænt.

Helt kort er det kombinationen af en stor luksuriøs villa og eminent service.

Vi havde 12 overnatninger på Tamantis, hvor vi blev forkælet i hoved og ende. Hver morgen fik vi serveret morgenmad af vores maid, Nia, som endte med at blive en rigtig god ven, der endda inviterede os hjem til hende og familien. Det var i øvrigt en rørende oplevelse, som du kan se her.

En overnatning koster omkring 2000 kroner, hvilket er en ret fin pris taget i betragtning, at der er morgenmad og tre soveværelser ensuite. Prisen afhænger selvfølgelig af sæsonen, så det er helt sikkert billigere, hvis du rejser i lavsæson.

Vi bookede Tamantis Villas gennem Hotels.com

Foruden det luksuriøse og den eminente service ligger Tamantis Villas også i det bedste område på hele øen. Det er i hvert fald min opfattelse.

Canggu hedder området. Det ligger på grænsen til Seminyak, som er et af de mest turistbefærdede områder.

Og netop dette, gør Canggu til mit yndlingssted. Du har det hele lige ved fingerspidserne, men uden det bliver for meget af det gode.

Canggu er særligt charmerende med sin unikke kombination af balinesisk kultur og vestlig kreativitet. Det kommer i særdeleshed til udtryk med de mange Instagram-venlige caféer og unikke butikker, hvor der er gode muligheder for at udvide garderoben.

Ubud er du nødt til at besøge

Hvis du har hørt om Bali, har du også hørt om Ubud.

Det er Bali’s kulturpumpende hjerte, hvor du finder alt fra kreativ kunst og abeland til ekstraordinært smukke rismarker.

Ubud og jeg havde i starten et anstrengt forhold. Jeg følte mig klaustrofobisk tilpas.

I Ubud er der ikke noget hav. I Ubud er koncentrationen af turister altid ekstra høj. I Ubud er antallet af gadesælgere tilsvarende.

Nu har jeg så ændret holdning?

Ja, men ovenstående gør sig stadig gældende, men min konklusion er alligevel, at Ubud er spændende. Særligt hvis du finder de rigtige steder.

Det gjorde vi.

Du _SKAL_ besøge Nusa Penida

Chancen for du har hørt om Nusa Penida, vil jeg skyde på er 50/50.

For mit vedkommende var det først ved tredje visit, at Nusa Penida dukkede op på min radar.  Og det er ret imponerende, idet Nusa Penida huser den smukkeste natur i og udenfor Bali.

Nusa Penida er nemlig en ø, der ligger ud for Bali. Du tager en af de mange ekspresbåde til Nusa Lembongan, hvorfra du kan sejle videre til Nusa Penida. Du kan helt sikkert også tage en båd direkte til Nusa Penida, men hvis du beslutter dig for at besøge denne smukke ø, kan du lige så godt tage Nusa Lembongan og Nusa Ceningan med.

Tag tre-fire overnatninger og oplev et Bali anno 1975. Med andre ord; her er ikke ret mange turister (endnu).

Nå, men hvorfor er Nusa Penida værd at besøge? Fordi naturen er urimeligt smuk.

Det har jeg udvidet dokumention for.

____________

Her er 10 gode ting ved at holde ferie på Bali