Det er ikke for sjov, at overskriften lyder Et magisk besøg på Restaurant Geranium.

For sandheden er, at den 19. bedste restaurant i verden leverer magi, når de udsøgte serveringer placeres foran dig, i restauranten på Østerbro i København.

Når jeg vælger at kalde deres gastronomi for magi, er det blandt andet fordi de formår at skabe et eventyrligt univers, fuld af overraskelser, men der er meget mere i det end det.

Et magisk måltid

ANKOMSTEN

I det sekund elevatordørene åbner sig på 8. sal i Parken, er det som et tæppe, der åbner i teateret.  Ved første skridt mødes du af en harmonisk og behagelig stemning i restaurantens foyer. Allerede her får du en smagsprøve på det magiske univers. Sanserne bliver med ét udfordret.

Du bliver mødt af klassisk musik, som elegant brydes af værtindens velkomst.

Et smukt og naturligt lysindfald står fantastisk til væggenes kolde toner, som brydes af smukke træmøbler og gløden fra pejsen, der tilsammen skaber en helt unik og varm atmosfære.

Jeg var særligt overrasket over udsigten fra restauranten. De store vinduer danner nemlig ramme om en fantastisk udsigt til fælledparken, Øresund og byens tage.

Jeg følte, at jeg befandt mig et magisk sted, hvor det bedste fra storbylivet og den rå natur mødtes. Et sted hvor tiden stod stille.

INDEN MIDDAGEN

Vores tjener Roxane hentede os i foyeren og viste os hen til vores bord, hvor hun præsenterede middagens agenda. Samtidig fortalte hun et par ord om restaurantens historie.

Sød kvinde med en meget charmerende fransk accent og utrolig behjælpelig hele vejen igennem vores middag.

Hvad vi ikke nødvendigvis havde forventet af Roxane var hendes karisma. Hun var ganske enkelt fantastisk, og vores generelle indtryk var, at resten af restaurantens personale havde samme gejst, seriøsitet, karisma og sjælfulde lune.

Vi bestilte lidt bobler at starte på, hvor Geraniums egne fire favoritter blev kørt ind til vores bord og præsenteret for os.

Det skal lige siges, at Geranium har en af de mest unikke vinsamlinger i Danmark med nogle helt fantastiske vine som eksempelvis en flaske Petrus fra 1947.

Da min kæreste aldrig har smagt en Dom Perignon i ædru tilstand, var vores tjener så sød at servere et lille glas til ham på husets regning. Den ku’ han i øvrigt rigtigt gode li’

Mens vi sad og nød vores champagne, ankom en lille konvolut til vores bord. I den gemte sig en beskrivelse af deres vintermenu med titlen, The Winter Univers.

Her er det så gæsternes eget valg, om menuen skal afsløres eller, om man vil lade sig overraske, når anretningerne i en lind strøm ankommer til bordet.

Vi valgte, at lade konvolutten ligge.

Geranium har skabt en udsøgt alkoholfri juicemenu, som naturligvis er (ligesom vinmenuen) sammensat, så den harmonerer med de 16 retters.

Deres vinmenu bestod af fire hvidvine, en rødvin og en dessertvin, mens deres juicemenu, var sammensat af syv hjemmelavede juicer.

Joen er en meget eksistentiel type og kunne ikke vælge mellem de to menuer, derfor sammensatte vores tjener en unik menu til ham, så han fik det bedste fra begge menuer.

ET MAGISK MÅLTID

FORVENTNINGERNE

Efter at have fået vores drikkevarer på plads, var jeg spændt. Jeg var ikke i tvivl om, at vi denne dag ville få præsenteret 16 retter, som var twisted og unikke.

Faktisk var mine forventninger tårnhøje, da jeg som mange andre er bekendt med de to restaurationsejeres baggrund.

DE 16 RETTER

et magisk måltid

Ret nr 1

Den første anretning satte standarden, og den satte den tårnhøjt.

Vi fik serveret en lille delikat portion hummer vendt i mælk med en lækker krydret olie på toppen. Hummerkødet gled som smør på ganen, mens den cremede mælk fyldte munden og olien kildede tungespidsen.

Vi var ellevilde efter mere, og det var en følelse der fulgte os hele middagen igennem.

et magisk måltid

Ret nr 2

Anden servering var noget af det smukkeste, jeg nogensinde har fået serveret. Foran os stod en skovbund med smukke blade, der lignede sprød karamel.

Sprøde var de, men smagen var absolut unik, som en lækker saltet fond der var blevet ristet tør. Vi dyppede den i den lækreste cremede aioli, som afbalancerede retten helt perfekt.

Ret nr 3

Så kom endnu en anretning på bordet, og netop som jeg troede at standarden var sat, blev den hævet endnu et niveau.

Jeg var mildest talt tabt for ord, da jeg smagte retten, som lignede to smukke fyldte muslingeskaller. Det var det rene hokus pokus.

Skallerne var spiselige, men jeg forstod aldrig, hvad de var lavet af.

En ting er sikkert. De smagte fortryllende og stod perfekt til den lækre friske og cremede fisketartar, som de var fyldt med.

Et magisk måltid

Ret nr 4

Trøffel er altid godt, men trøffel fra Alba er hjernedødt godt.

Faktisk er de nogle af de bedste i verden og det gik først rigtigt op for os da vores fjerde anretning blev serveret. Det var syltede gran på en bund af gele baseret på gran og citronsyre med en cremet svampesuppe, toppet med friskrevet hvid trøffel.

Duften af trøflerne var evig uimodståelig. Det kildede hele vejen igennem min krop og jeg kunne næsten mærke hvordan glædestofferne blev frigivet i hjernen.

Når tekstur, kreativitet, og smag spiller sammen på det niveau, som Geranium præsenterer, sidder man efter hver ret med en euforisk fornemmelse i kroppen med en ustoppelig appetit efter mere.

Og derfor var vi stadig sultne da næste ret blev serveret.

Et magisk måltid

Ret nr 5

Det var noget af det fineste, der stod på bordet foran os.

En smuk tallerken med de fineste sorte sten og små glaserede grønne perler med dild på toppen.  

Jeg var så betaget af serveringens visuelle udtryk, at jeg slet ikke hørte efter, da kokken præsenterede retten for os. Men den smagte eminent og jeg er ret sikker på, at det var blåmuslinger omringet af en glase af urter.

Overraskelserne fortsatte og det suveræne niveau fortsatte.

Et magisk måltid

Ret nr 6

Nu stod der en tallerken foran os med en smuk orange portion. Den duftede af urter og tomat.

Den var glat og smagte friskt, men hvad vi spiste, er jeg endnu ikke klar over, måske fordi jeg igen var så forbløffet over duften, at den distraherede mig fra at lytte til vores søde kokke.

Både tekstur og smag var så uforudsigelig og svær at gemmenskue, at hver bid var som at gå på opdagelse og udforske nyt territorie.

Et magisk måltid

Ret nr 7

Så kom ægget.

Men det var overhoved ikke et æg, der lå foran os i vores tallerkener, men en fin dansk østers forklædt i en slags gele, i en saltet og cremet skum.

Det var en helt unik smagsoplevelse, som sendte mig en tur i drømmeland, idet den spillede på så mange forskellige sanser. 

Når man betragter en anretning, der ligner et æg, forventer man automatisk noget bestemt af både smagen, duften og konsistensen.

Her er det, at den gastronomiske magi i Geraniums køkken er på sit højeste, da de netop formår at overraske ved at snyde sanserne.

Efter disse østers var jeg overbevist om, at middagen ikke kunne blive bedre, men det var lige præcis dét, som Geranium kunne. Niveauet hæves gang på gang og kreativiteten stopper aldrig.

Et magisk måltid

Ret nr 8

Denne ret står klarest i min erindring, da det var den servering, der gjorde størst indtryk på mig. Nogensinde.

Det var et stykke unik kunst, der blev serveret og den blev serveret med et show.

Jeg følte, at det var det rene trylleri, da jeg kiggede på serveringen for første gang.

To kokke kom hen til vores bord og serverede os en smuk glastallerken hver.

Tallerkenen var lavet specielt til netop denne servering og lignede en gople. På tallerkenen lå noget, der lignede en smuk, rund marmorplatte, men i virkeligheden var det fisk.

Kulmule med persille marmorering for at være helt præcis.

Det var netop dette syn, der gjorde retten enestående. Der skal en helt speciel kreativitet til for både at finde på og udforme en ret som denne.

Trylleriet stoppede ikke der.

Kokkene rørte noget sammen i en lille kasserolle, som de efterfølgende elegant hældte ud over kulmulen. Det havde en smuk grøn farve og var baseret på buttermilk og var fyldt med de smukkeste sorte caviar.

Efterfølgende dryssede de noget sprødt på toppen fra fisken.

Jeg har aldrig været så imponeret over mad, som jeg var, da jeg smagte den første bid af denne servering. Det var som at se stjerner, mens den sødeste musik spillede i mine ører.

Det var cremet, glat, sprødt, saltet og røget.

Det efterlod en smag af urter og smør. Jeg kunne have spist et kilo af denne servering. Hver enkel bid skulle nydes langsom med frygt for, at retten ville få sin ende.  

Retterne fortsatte og overraskelserne var mange. Vi sad begge iført lalleglade ansigter i en sand lykkerus.

Et magisk måltid

Ret nr 9

Brødkurven på Geranium er ikke bare en brødkurv. Og du får tre forskellige slags brød.

Ostestænger udformet som blade, glutenfrit brød samt små fine boller. Selvfølgelig serveret med den blødeste smør.

Ret nr 10

Vi fik efterfølgende serveret kål med vesterhavsost udført på den smukkest tænkelige måde. Det lignede en lille buket i en smuk skål og smagte fortryllende.

Retten var overraskende sprød og alle smagene var så fint afballanceret, at smagsløgene kunne havde glæde tilovers.

Et magisk måltid

Ret nr 11

Vi fik granrøget kammuslinger hentet ind fra det norske hav, i øvrigt samme morgen.

De blev røget ved bordet.

Det var et smukt syn at og bordet blev omfanget af den smukkeste duft af dansk skov og hav.

Kammuslingerne var glatte og møre og blev serveret i en saltet og meget veltempereret fond, der sammen med en en sødlig gele fik smagene til at eksplodere i munden.

Et magisk måltid

Ret nr 12

Jeg følte for alvor, at Geranium havde lagt vægt på den autentisk nordisk madkultur, da vi fik serveret vores første ret med kød.

Vi fik en smuk mørk og bordeaux ret med rådyr fra Dyrehaven.

Det var mørt og kraftigt i smagen, men blødt på tungen. Kødet var omringet af det smukkeste knasende og saftige tilbehør med kål og kerner og toppet af med den fineste glase.

At spise på Geranium er som at lære en fantastisk person at kende. Du bliver præsenteret for nye side af dens personlighed. Du bliver forbløffet og overrasket, men du forstår, hvor det kommer fra jo mere, du udforsker. Du vil agere med den og følge den nøje. Det gik op for mig efter at have smagt den første ud af fire desserter.

Et magisk måltid

Ret nr 13

Det var var blot en spiseske med et smukt stykke kunst på. Noget helt særligt, jeg aldrig før er blevet præsenteret for. 

Det var svært at gætte sig til hvilke smagsoplevelser, der gemte sig på skeen, men nysgerrigheden varede ikke længe, før jeg hapsede hele skefulden.

Den hårde skal eksploderede i munden, og bag skallen lå den sødeste kolde creme, som kildede på tungen og rensede munden for knas. Smagsoplevelsen var så dynamisk, at jeg rent faktisk fik gåsehud.

Et magisk måltid

Ret nr 14

Efter den sanselige eksplosion fik vi serveret is. En ret der virkede gennemskuelig, men hvor smagen var den diametrale modsætning.

Det var pollenis serveret med en gele af bær og vin.

Den var så unik og mild, at jeg næsten glemte tid og sted. Den var mindre sød end den is, vi plejer at få serveret, men kombineret med cremen, var det en fantastisk smagsoplevelse.

Et magisk måltid

Ret nr 15

Næste søde servering lignede en typisk gourmetdessert ved første øjekast, men den var så smuk og fin i farverne, utrolig neutral og uskyldig.

Smagen derimod var knap så uskyldig.

Den friske, saftige og sprøde pære blev spist med en creme af karamel, samt den blødeste flødekaramel, der bragte substans ind den ellers milde konsistens. Der var sprøde sukkerlokker på toppen, som tilføjede en skøn dimension til den saftige, cremede oplevelse.

Et magisk måltid

Ret nr 16

Den sidste ret havde titlen, The End.

Simpelt, ikke sandt?

Og retten som var et lille kranie så også simpel ud. Til gengæld var smagen kompleks og unik.

Den var kraftig i smagen, havde en hård skal og cremet lakridsmousse. Den efterlod en frisk fornemmelse i munden og var en perfekt afslutning.

Måske er det typisk dansk humor at servere noget så brutalt som døden selv, men jeg elskede humoren i det.  Jeg opfattede det som om, at Geranium ville fortælle at deres gastronomi er seriøs, men at ikke alt for selvhøjtidlig.

Et magisk måltid

ET EKSTRA NUMMER

Helt slut var middagen ikke!

For i Norden skal vi jo have kaffe efter maden, sådan har det altid været, og sådan er det også på Geranium.

Vi fik serveret kaffe præcis som på Coffee Collective. Det er en unik måde at lave kaffe på, og den bringer den helt rigtige mængde at smagsaromaer og syre ind i  kaffen.

Et magisk måltid

Ingen kaffe uden noget sødt til.

Det ville enhver dansker nok sige. Derfor fik vi serveret fem slags søde sager.

Alle stykkerne lignede kunst. Der var karamel, skumfiduser, og chokolade. Det var skønt og slikket alene havde været nok til at imponere mig.

MAGI SKAL OPLEVES IKKE FORTÆLLES

Hverken en artikel eller en video kan give dig det, som Geranium gav os.

Mad har aldrig bragt mig i en sindstilstand på samme niveau, som Geraniums menu. 

De forstår at skabe historie. De forstår at vise personlighed i hver enkel ret og de ved, hvad der skal til for at forbløffe vores sanser, og hvad der skal til for at skabe harmoniske omgivelser.

Vi hengav os 100% til dette gastronomiske eventyr og følte, at vi lærte Geranium rigtigt godt at kende, lige så vel som vi kunne afspejle vores egen nordiske opvækst i dette kulinariske eventyr.

Derfor vil jeg afslutningvist gerne takke Geraniums kokke, tjenere og indehavere for at have givet Joen og jeg denne magiske oplevelse, som vi aldrig vil glemme.

Normalt er kunst noget, man hænger op, men på Geranium er det noget, man spiser.