Spis dig sund og mæt i Japansk Ramen
Den nyeste madtrend i Vesten
Trend forecasterer er stensikre på, at 2017 bliver året, hvor vi i den vestlige verden vil sætte Japansk Ramen suppe i rampelyset.
Suppen er af kinesisk oprindelse og blev eksporteret til Japan i det 19 århundrede. De mange små suppekøkkener trives godt i de japanske gader, da det er japanernes ultimative go-to spot. Suppen er nemlig deres foretrukne fastfood.
I vesten har vi en opfattelse af, at Japansk Ramen enten er gastronomi på højt niveau eller raketvidenskab.
Men sådan det behøver det ikke nødvendigvis at være.
Ramen er som så mange andre supper baseret på en fond. Den originale kinesiske version er lavet på fiskefond (dashi), men i dag er der mange forskellige varianter såsom kyllingeramen på hønsefond, okseramen på oksekødsfond osv.
Da suppen ramte den japanske grænse, spredte den sig nemlig med lynets hast til hele øen og blev tilpasset de forskellige familiers økonomiske ressourcer.
Hvis man spørger en japaner i dag er en suppe ikke bare en suppe. Ramen suppen skal helst være lavet fra bunden og indeholde funktionelle ingredienser.
Nudler, tang, æg og chili er vigtige elementer i den mest populære japanske Ramen fra Tokyo.
Hvorfor er suppen sund?
Som udgangspunkt er den ikke nødvendigvis voldsom sund med sine hvedemelsnudler.
Men… bruger du forskellige grøntsager, er der det smarte ved suppen, at grøntsagerne ikke bliver varmet så meget op, at vitaminernes funktion nedsættes. Derfor får du masser af næring fra suppen.
Ramen er rig på antioxidanter, som virker antiinflammatorisk og derfor modarbejder betændelsestilstande i kroppen og samtidig styrker immunforsvaret. Er suppen lavet på dashi, er den rig på omega 3.
MIN JAPANSKE RAMEN OPSKRIFTEN
Denne Ramen opskrift er min hverdagsopskrift og derfor også sund.
Jeg synes ikke, at man skal tage suppen op på et helt ustyrligt højt niveau. Det bedste du kan gøre, er at tænke, at den kan indeholde stort set alt.
Du kan eksempelvis lave Ramen, når du skal tømme ud i køleskabet.
Selvom jeg har lavet suppen glutenfri og sund, er opskriften lavet efter de originale japanske kogeprincipper og indeholder dermed de essentielle ingredienser.
2 personer
Tilberedningstid: 30 minutter.
Ingredienser:
- 1 l fond (Jeg brugte min svinefond fra Stir Fry Pork Belly)
- 2 kogte æg (skal koge i 9 minutter)
- 1 bundt glas/risnudler
- 1 bakke bønnespirer
- 1 rød snackpeber
- 1 håndfuld friske koriander
- 1 knold vandspinat
- Soya
- Oysterssauce
- Miso
- Knust chili
- Evt lidt friskkværnet sort peber efter smag.
Fremgangsmåde:
- Skyl og skær grøntsager, hvidløg og ingefær i strimler eller tynde skiver.
- Varm en pande op ved fuldt blus til panden er brandvarm og steg så bøfferne uden krydderier i 3 minutter på hver side.
- Tag dem af og lad dem hvile inden de skæres i fine strimler.
- Bring fonden i et hurtigt opkog sammen med snittet hvidløg, soya og østerssauce.
- Kog 3 æg i ca. 9 minutter og skyld dem straks i koldt vand, inden de skalles og halveres.
- Forkog gerne risnudlerne inden de placeres i en stor skål eller en dyb tallerken sammen med grøntsager, urter, kød og æg.
- Hæld suppen over og spis den med en du holder af.