Bruger du også en af de der halvfarlige solcremer?

Det fleste af os elsker solen. Det er en nemlig skøn kilde til både lys, varme og D-vitamin og så er vi vist også en del, der sætter pris på den lækre, solbrune hud, som solen jo gerne giver os henover sommeren.

Heldigvis ved størstedelen af danskerne, at solen udskiller UV-stråler, og at vi bør beskytte os mod dem. Men her stopper vores viden om solstrålerne gerne, da vi sjældent bliver oplyst om, hvad UV-stråler egentligt er, og hvordan de påvirker os.

Lidt om solens UV-stråler

Solen udskiller to typer af UV-stråler, UVA og UVB, der begge bringer de skønne og varme stråler, som vi holder af.

UVA-strålerne er de stærkeste af UV-strålerne og er desuden fremme hele året. Også på regnvejrsdage. Faktisk kan UVA-strålerne trænge igennem til vores hud i alle dagtimerne året rundt.

UVB-stråler er kun skadelige, når solen er fremme, hvor de sagtens kan efterlade en rød og forbrændt hud.

UV-strålerne er årsag til rynker, pigmentforandringer og andre kosmetiske forandringer i vores hud.

Dette skyldes, at UV-stråler nedbryder hudens immunforsvar og ødelægger vores kollagenproduktion, som er med til at holde vores hud sund og stærk.

Med ødelagt kollagen er vores hud altså mere modtagelig over for acne og i værste fald, kan den ødelagte kollagen medføre til, at man er mere modtagelig over for hudkræft, skriver Netdoktor.

Derfor er det vel ikke så underligt, at vi hele livet er blevet fodret med sætninger som “husk solcremen” og “undgå solen, når den er stærkest”.

En solcreme er ikke bare en solcreme

Der findes et hav af forskellige solcremer.

Nogle giver ekstra farve og nogle er dermatologisk testet og helt uden parabener med svanemærke og det hele.

Men hvorfor behøver det så at være et problem at vælge den rigtige og sundeste solcreme?

Ifølge David Asprey, stifter af Bulletproof, er de fleste solcremer på markedet usunde for vores hud, da størstedelen af de solcremer, vi finder på hylderne i dag, indeholder en række kemikalier, som blandt andet kan være hormonforstyrrende.

I en lang række solcremer finder man hormonet oxybenzone og det kemiske stof retinylpalmitat, der har kræftfremkaldende egenskaber.

En undersøgelse udført af den amerikanske organisation, Environmental Working Group, bemærkede, at solcreme på spray ofte indeholder skadelige inhalanter, som er typer af opløsningsmiddel, man typisk finder i lim, maling og rengøringsmidler.

Samme undersøgelse viste også, at det gør sig gældende for mange solcremer, at solfaktor (SPF)-beskyttelse ikke virker tilstrækkeligt efter SPF 30. Så reklamerer en fabrikant med en SPF på over 30, kan det meget vel være et marketing stunt.

Men frygt ikke, for der er selvfølgelig solcremer, der ikke har samme skadelige stoffer, og som ikke har en ringe effekt på din hud.

100% naturlig solbeskyttelse

Men hvordan sikrer jeg mig så, tænker du måske? Mit bedste råd er altid at gå efter en naturlig eller mineralbaseret (titaniumbaseret og zinkbaseret) solcreme, der reflekterer solens stråler væk fra din hud i modsætning til kemiske solcremer, som absorberer solens stråler.

De naturlige solcremer beskytter huden præcis lige så godt som konventionelle solcremer gør, men uden de hormonforstyrrende og skadelige kemikalier.  

What’s not to love?

Vores 5 favoritter 

Her er en samling af Stay Classy’s anbefalede solcremer. Fælles for dem alle er, at de er nemme at påføre og har en lang virketid. De er alle cremet frem for den typiske klæge konsistens, som zinkbaserede solcremer ellers er kendt for.

1. Water Resistant Zinc Sunscreen Butter

Denne solcreme giver huden en lækker og blød overflade, og beskytter dig mod solen, selv hvis kroppen udsættes for vand.

Vær dog opmærksom på, at du alligevel skal være ekstra opmærksom på at smøre dig ind, når du bader med din solcreme.

Solcremen kan købes her til 75 kroner.

 2. Cerave Sunscreen For Body SPF50

Selvom vi ikke tror på, at denne solcreme rammer SPF 50, er vi alligevel fan af den. Cerave’s solcreme har nemlig på trods af at zinkoxid er notorisk tungt, en meget luftig og let konsistens, som også er god til dig med følsom hud.

Den kan købes på her for godt 100 kroner.

3. Invisible zink face & Body Sunscreen SPF30

Denne solcreme er rigtig god til dig, som har tendens til uren hud. Den er rig på mineraler og trænger hurtigt ind i huden uden at efterlade porerne tillukkede.

Derudover er den dannet på en ren base af zinkoxid, som gør den ekstra attraktiv.

Solcremen er i den dyre ende, men til gengæld i den højeste kvalitet du kan få for penge.

Du kan finde den lækre solcreme her.

4.Bare Republic Mineral Face SPF 30 Tinted Lotion

Denne vandafvisende solcreme er sindssygt god til aktive ferier, hvor du sveder meget. Den bliver nemlig i hudcellerne, selvom porerne udskiller sved.

En downside ved denne solcreme er, at dens hvide farve godt kan trænge lidt igennem, og derfor kan man tit godt se at man har den på. Men det er vel også ligemeget, hvis du bare skal motionere?

Få den her til 190 kroner.

5. Badger Organic Sunscreen Base With Zink Oxide

Denne økologiske zinkbaserede solcreme indeholder naturlige stoffer som solsikkeolie, bivoks, havtorn og E-vitamin. Den er miljøvenlig og efterlader huden lækker og blød.

Denne solcreme kan købes her til lige under 100 kroner.

5 simple måder at booste kroppens naturlige UV-beskyttelse

Måske er du først lige blevet bevidst om forskellen på naturlige og kemiske solcremer i denne artikel og har derfor først lige bestilt en naturlig solcreme i dag.

Heldigvis findes der supplementer, som kan bidrage til kroppens naturlige UV-filter. Du kan optimere din indre solcreme ved at spise fødevarer, som er rige på antioxidanter og evt. tage kosttilskud. 

Det er da overraskende nemt?!

zink solcrem

Omega-3 og Astaxanthin:

Omega-3 og Astaxanthin findes i mange fede fisk som laks, torsk og makrel.

Begge er antioxidanter, som styrker immunforsvaret og dermed også huden. Omega-3 kan også komme fra forskellige nødder, avocado og/eller kosttilskud.

Jeg er personligt meget glad for kosttilskud fra Puori.

Resveratrol:

Resveratrol findes i både blåbær, tranebær og røde vindruer, og er med til at beskytte huden for solens UV-stråler.

Catechins:

Catechins kan du få naturligt fra kaffe, chokolade samt grøn og hvid te.

Her har du altså en god undskyldning for at spise chokolade. Husk at jo højere kakaoprocenten er desto højere koncentration af Catechins, er der.

E-vitamin:

E-vitamin er det typiske supplement til en god indre solbeskyttelse, da E-vitamin styrker kroppens kollagenproduktion.

Du kan købe disse effektive og gode kosttilskud lige her.

Beta-caroten:

Især gulerødder, rød paprika og chilifrugter indeholder Beta-caroten.

Så spis endelig løs af råkost og peberfrugter. 

Alternativt skulle disse kapsler fra Mecindo være nogle af de bedste på markedet.

Følg mig på Instagram – her går det stærkt!

Kender du i øvrigt min YouTube kanal?

Vi bor i Portugal, hvor vi laver videoer tematiseret omkring vores liv. Det inkluderer rejser, spændende restauranter, god humor og en masse sjov og ballade!

Du er velkommen til at subscribe på YouTube. Her er en smagsprøve!