Det Absurde Prisleje På Alkohol I Restaurationsbranchen
Så er det blevet tid til endnu et indlæg, hvor jeg igen lufter min forundring over nogle af de ting, der foregår i restaurationsbranchen. Sidst gik det udover restauranter, der har billeder af den mad, de serverer. Den historie kan du læse her. Dette indlæg tager dog ikke udgangspunkt i frustration og vrede, men i stedet er det blot en forundring, der går på det absurde prisleje på alkohol, som restaurationsbranchen generelt repræsenterer.
Der er efterhånden gået mode i det for restauranterne at have et rævedyrt vinkort, hvad end det er i den røde eller hvide sektion. Seneste oplevelse udspillede sig forleden, da jeg havde inviteret fruen på Retour Steak i indre København. Jeg fik en udmærket Ribeye-steak i en 350 grams udgave med stegt fois gras samt fritter og bearnaisesauce. Prisen på måltidet synes jeg var rimeligt, men da man så skulle bestille en flaske vin, var man ved at falde af stolen.
Vi havde kig på en flaske hvid, da min bedre halvdel ikke har lært at drikke rødvin. Den billigste flaske hvidvin på kortet kostede 300 kroner, og for det beløb fik man en 2013 Herve Villemade Le Domaine du Moulin Sauvignon fra Val de Loire. Altså en flaske hvidvin der på Wine Searcher koster omkring 80 kroner inklusiv afgifter. En pris der er godt fire gange så høj som butiksprisen. Samme tendens tog sig ud gennem hele vinkortet, hvor en flaske til 1500 koster under det halve, hvis man skulle ned til sin lokale vin sommelier. Valget faldt på den billigste flaske, da jeg nægter at betale 750 kroner for en flaske hvidvin. 300 kroner er naturligvis ikke vildt for en flaske vin, men når det ikke er nogen oplevelse at drikke den, synes jeg det er mange penge.
Det som undrer mig, er, at man i restaurationsbranchen er så ivrig efter at sætte nogle priser, der er urimeligt høje. Kigger man på denne prisstrategi ud fra et økonomisk synspunkt, er jeg heller ikke overbevist om, at restauranterne tjener flest penge ved at sætte priserne så højt. I stedet for at tage 600 for en flaske rødvin, der koster 200 i butikkerne, så er jeg rimeligt overbevist om, at der ville blive solgt langt flere flasker samtidig med en højere nettoomsætning, hvis den stod til eksempelvis 300-350 kr.
Er der ikke nogle restauranter, der melder sig til et lignende eksperiment?
Det er i øvrigt ikke kun alkohol i vinflasker, der prissættes absurd højt på tværs af restauranter. Også ølpriserne overgår efterhånden fantasien. Forleden var jeg til åbningsfesten ved Cocks & Cows nye lokaler i Sankt Pederstræde, hvor der var disket op med fri bar og pindemadder – det var fantastisk hyggeligt! Der hvor kæden bare hoppede af, var da den frie bar lukkede, for insisterede man på at fortsætte sin rus på flaskeøl fra Kronenbourg, måtte man altså slippe 55 kroner for 33 smagelige centiliter – vanvittigt! Lignende prisleje oplevede jeg også i fredags på Casper Christensens hippe natklub, Sunday.
Kære restaurationsejere. Hvad sker der, hvis man sætter priserne ned på alkohol? Ja, så køber kunderne som regel lidt mere, og der er vist ikke nogen, som er uenige i, at jo mere alkohol man har fået indenbors, desto løsere sidder dankortet. Jeg lægger ikke op til, at det skal være barpriser som i Gothersgade, da man forståeligt nok ikke er interesseret i alle typer kunder på high-end steder, men hvis I i det mindste ville være fair med priserne, er jeg overbevist om, at det ville resultere i en win/win situation.
Bidrag gerne med din egen holdning!
Comments
Lene Østerlid
Enig i at nogle restauranter/hoteller køber stort ind, og får store rabatter og tjener for vildt på drikkevarer. Men en alm. fl. hvid til 300 kr. skal der jo betales moms, skat, løn, opvask, husleje, forbrugsudgifter m.m. derudover er det alm. kendt at der hvor de kan tjene lidt er netop på drikkevarer, da maden generelt er med lille fortjeneste.
Joen Rude Falsner
Hej Lene,
Jeg er helt med på, at restauranter også har tunge udgifter forbundet med driften. Det er bare spøjst, at fordelingen er så skæv prismæssigt ift. maden. En flaske vin koster jo hurtigt det samme som to hovedretter – og det er hvis det er en ‘billig’ flaske.
Men ja, her i Danmark er vi tynget af destruerende skatter, så på mange måder er der ikke noget at sige til det.
Vh. Joen
// Stayclassy.dk
Trackbacks & Pingbacks
[…] Det absurde prisleje på alkohol i restaurationsbranchen […]