Det er efterhånden ved at være lidt over et år siden, at jeg for alvor hoppede med på vlogging-toget, som efterhånden er ved at være rimeligt langt.

Fame and fortune har nemlig, på papiret, aldrig været mere tilgængeligt, og af samme grund er det blevet en trend, der kan sidestilles med dengang, alle havde en yoyo og gik i buffalostøvler.

Der er dog en primær forskel.

Vlogging-trenden er kommet for at blive. Hvorfor? Fordi meningmand nu har muligheden for at fortælle historier uden et stort film-crew og Hollywood-kulisser. Underholdning i levende billeder-formatet er med andre ord demokratiseret.

Årsagen til jeg selv hoppede på vlogging-toget, er flere.

Da jeg startede, havde jeg nul erfaring med at bruge et kamera. Jeg anede hverken, hvad lukketid eller ISO var for noget, og det tog mig i øvrigt også en del tid, før jeg fik begreb om det.

Alligevel var jeg ivrig efter at lære, fordi jeg var så fascineret af idéen om at filmatisere sit eget liv på et uformelt plan. At kunne tage ud på spændende eventyrer og samtidig forevige disse oplevelser er en helt vild mulighed, som jeg var nødt til at udnytte.

Nu har jeg aldrig påstået, at mine videoer er de bedste i verden, hverken inden for sin genre eller i det hele taget, men jeg kan rigtigt godt lide idéen om at efterlade et legacy, da jeg altid har frygtet tanken om at dø og blive glemt forevigt.

Jeg vil huskes for et eller andet, og mens der ikke er nogen garanti for, at der sker, gør jeg en indsats.

Uanset hvad din målsætning er med vlogging, bør du forfølge den, hvis du virkeligt brænder for at lave videoer, der kan inspirere, underholde eller uddanne andre mennesker.

Det handler om at komme i gang her og nu. No excuses.

Jeg har primært selv fået råd til mit udstyr ved at opspare penge, og så har jeg købt meget af udstyret i etaper, men da de meste af udstyret er under 1 år gammelt, har der ikke været langt imellem, hvorfor jeg også må erkende, at jeg har haft lånt til eksempelvist min zoom-linse til 16.000 kroner.

Fotoudstyr er den digitale verdens hammer og skruetrækker

Det er vigtigt at minde sig selv om dette.

Det gør jeg i hvert fald selv en indsats for, da jeg er hurtig til at glorificere fotoudstyret på et niveau, hvor jeg overbeviser mig selv om, at det er selve kamerahuset og objektivets kvalitet, der afgør om en video bliver god.

Og det er selvfølgelig ikke virkeligheden. Det er din historie, folk vil se og høre. Og derfor spiller det sådan set ikke nogen væsentlig rolle, om du bruger et dyrt eller billigt kamera.

Når det så er sagt, kan fotoudstyr være med til at gøre din video endnu bedre, hvad end det er selve billedkvaliteten eller muligheden for at filme i 120-slow-mo.

Og på netop denne baggrund har jeg i løbet af det sidste år sammensat følgende setup af fotoudstyr, som jeg selv mener, er en af de bedste pakkeløsninger, du i øjeblikket kan købe for penge.

Den er ikke perfekt, men desværre kan perfektion ikke opnås, når det drejer sig om fotoudstyr. Der er altid ét eller andet kompromis.

Selve vlogging-kameraet

Det er ingen hemmelighed, at jeg er en sucker for fotoudstyr og det sidste nye tech. Det er også derfor, at min rygsæk er fyldt til bristepunktet med fotoudstyr, der kan tjene de fleste formål.

Dog er det slet ikke nødvendigt at have fire objektiver og drone for at komme i gang med vlogging. Faktisk kan du, til at starte med, nøjes med følgende setup.

kameraudstyr til vlogging

Simpelt, men effektivt setup.

Faktisk er der kun fire ting, du skal have fat i for at have et vlogging-setup. Nemlig et kamera, mikrofon, tripod og et objektiv.

Canon 80D – kedeligt, men pålideligt!

Canon har i mange år været kongen af fotoudstyr. Til en vis grad gør det sig stadig gældende, men så alligevel ikke.

Konkurrenter som Sony og Panasonic er i øjeblikket lysår foran Canon, når det kommer til tech specs.

Og det har været et problem i nogle år nu. Faktisk er det nået til et punkt, hvor selv de meste trofaste Canon-ejere, overvejer eller allerede er smuttet over til en af konkurrenterne.

Jeg har selv overvejet at skifte til Panasonic, men har aldrig realiseret et skifte, da jeg ganske enkelt nægter at tro på, at Canon ikke snart kommer med noget nyt.

Og her snakker vi selvfølgelig om et nyt kamerahus. Canon har nemlig stadig nogle af de bedste objektiver, hvis ikke de bedste, på markedet. Forhåbentligt lancerer Canon derfor også snart et drømmekamera, der kan det hele.

Af den grund venter jeg også. Jeg har nemlig overbevist mig selv om, at der er en rigtig god forklaring på, at Canon ikke er med på spec-bølgen.

Forklaringen er, at hvor Sony og Panasonic er tech companies, er Canon et tool company.

Canon lancerer ikke et produkt, hvor tingene ikke fungerer 100%. Her har både Sony og Panasonic eksempelvist bøvlet med overheating, som følge af en alt for tung processering som følge af de ellers fremragende specs.

Hvor fedt er det at have et kamera, hvis du skal skifte batteri efter 30 minutters optagelse?

Men tilbage til 80D’eren…

… For selvom det er et kedeligt kamera, der maksimalt skyder i 50 fps og hvor generelle features er holdt til et minimum, ja så er det altså et solidt kamera, der leverer rigtigt fine billeder.

For mig er der ikke rigtigt noget alternativ til Canon 80D. Jo, måske Canon 6D II, men det blev lanceret lige efter jeg havde købt mit 80D, hvorfor jeg under ingen omstændigheder skifter det ud.

Specifikationsmæssigt er det nemlig lige gode kameraer, hvor den eneste forskel er, at 6D II er full-frame og 80D et APS-C, hvor sidstnævnte betyder, at billedet er croppet med en 1.6 faktor.

Det vil sige, at hvis du bruger Canon’s anerkendte full-frame L-objektiver, skal du gange med 1.6.

Det er af og til et problem, da der hurtigt kan komme lidt for megen zoom på. Omvendt kan det også være en fordel, hvis du har behov for at komme tæt på dit objekt.

For mit vedkommende er største problem, at jeg ikke kan opgradere mit 10-18 mm wide-angle objektiv til L-seriens 16-35 mm, da crop-faktoren reducerer vidden for meget.

Men hvorfor har du ikke et Canon 5D? Eller 1dx ii?

Fordi de ikke har flip-screen. It’s that simple.

For mit vedkommende er det mere eller mindre umuligt at vlogge uden at kunne se, hvad der foregår på skærmen. Det er egentligt mest i forbindelse med B-roll, at jeg er afhængig af flipskærmen.

Et godt eksempel er, når jeg panner med manuel fokus.

Her er det afgørende, at jeg kan følge med og dermed sikre mig, at fokus er skarpt. Ligeledes er det også en klar fordel, hvis jeg filmer nedefra og samtidig vil følge med.

Her er det eneste alternativ, at jeg lægger mig fladt ned på jorden – og det er altså lidt upraktisk.

Grundlæggende er Canon 80D et rigtigt fint kamera, som jeg har været og stadig er glad for. Jeg ville bare ønske, at det kunne skyde i 100 fps, så der kunne komme lidt mere slow-motion på.

Hvis ikke Canon kommer med et nyt kamera, der tilbyder 100 fps og full-frame, overvejer jeg seriøst at skifte til Sony’s A7R iii, som efter sigende skulle fungere glimrende med Canon’s L-linser, hvad angår autofokus.

Røde VideoMic Pro+ mikrofon

Umiddelbart er der ikke noget alternativ, hvis god og pålidelig lyd er en prioritet for dig. Og det er det.

Lige siden jeg startede med at vlogge, har jeg brugt Røde’s mikrofoner.

Her begik jeg dog den fejltagelse, at jeg lagde ud med deres helt billige løsning, VideoMic Go, som ikke er udstyret med dB-booster, hvilket gør, at du i rolige omgivelser får en hizzing-lyd i baggrunden, som ikke er til at holde ud at høre på.

Jeg kunne i lange vendinger gør rede for, hvorfor VideoMic Pro+ er den bedste mikrofon til vlogging, men det er der ingen grund til.

Det er allerede et almindeligt kendt faktum, idet alle de største vloggere på YouTube benytter sig heraf inklusiv, Peter McKinnon og Casey Neistat.

Joby GorillaPod 5K

Jeg både elsker og hader min Joby GorillaPod.

Jeg elsker den for sin fleksibilitet og praktiske egenskaber. Og jeg hader den, fordi den ganske enkelt går i stykker hele tiden.

På 15 måneder har jeg haft _FIRE_ (!!!) gorillapods, hvilket betyder, at jeg har skiftet dem ud cirka hver fjerde måned.

Og det er altid samme problem, nemlig at kugleleddene enten går helt i stykker eller stopper med at give modstand, således du ikke kan spænde benene rundt om en gren eller et gelænder.

Noget tyder dog på, at Joby har løst problemet eller i hvert fald forbedret deres produkt. Min nuværende gorillapod 5K har nemlig holdt siden december 2017, hvilket er ny rekord, men der begynder at være lidt bøvl med et af kugleleddene, så den skal sikkert snart skiftes ud.

Men hvorfor vælge det samme produkt om og om igen, hvis det bliver ved med at gå i stykker?

Fordi der ikke er noget alternativ. Ganske enkelt.

Helt overordnet må jeg også bare konstatere, at jeg ikke ville kunne arbejde mere effektivt med nogen anden tripod.

De bedste objektiver

Canon 10-18 mm I.S. 4.5-5.6

kameraudstyr til vlogging

Dette 10-18 mm objektiv er objektivet, som har tilbragt klart mest tid på mit kamera.

Det er en solid wide-angle linse, som er bygget til APS-C-kameraer med tidligere omtalte crop-faktor på x1.6. Faktisk er det den eneste linse som både tilbyder wide-angle helt ned til 10 mm og billedstabilisering.

Med andre ord findes der ikke noget alternativ, hvis du bruger et APS-C-kamera, som Canon 70D og 80D er.

Men det er nu heller ikke noget stort problem, da 10-18 mm-linsen performer ganske ok. Jeg har været godt tilfreds det sidste halvandet år, jeg har brugt den, men der er et par ting, der kunne være bedre.

  1. Højeste F-Stop er 4.5, hvilket betyder, at objektivet ikke er velegnet til optagelser i svagt lys.
  2. Der er en del distortion at spore i hjørnerne, hvilket kan få motivet til at fremstå en anelse deformt. Det betyder blandt andet, at min kæreste, Amalie, kun vil sidde i midten af billedet, da hun ellers brokker sig over at fremstå bredere, end hun er :-D!

Canon 85 mm 1.4 I.S. – det bedste objektiv til B-roll

kameraudstyr til vlogging

Canon’s prestigefyldte L-linse-serie er kendt for at være de bedste objektiver, penge kan købe. Hvis du ikke er bekendt med L-serien, kan du altid kende L-objektiverne på den sexede røde linje forenden.

Det er suverænt glas, men du får også lov at betale.

Jeg anskaffede mig dette bæst af et objektiv fornyligt, og jeg kan lynhurtigt afsløre, at jeg ikke har fortrudt. Hvis ikke det bedste objektiv, Canon nogensinde har lavet, så er det i hvert fald et af dem.

Hvis du er typen, der sætter pris på en flot B-roll, er der ikke noget at rafle om. Du er nødt til at anskaffe dig dette objektiv. Det eneste jeg har fortrudt, er at jeg ikke har anskaffet mig 85’eren for lang tid siden.

Med sin episke F-Stop 1.4 er der garant for suveræn bokeh og formidabel performance i svage lysforhold.

Peter McKinnon har dedikeret en vlog til netop dette objektiv, som var sidst slag på sømmet, inden jeg realiserede anskaffelsen.

Canon Makro 100 mm 2.8 I.S – et must-have objektiv

Det er nok ikke alle, der ville kalde en makrolinse for et must-have objektiv. Ikke desto mindre vover jeg mig ud i denne påstand. En vigtig forudsætning for at kunne alliere sig med mig er dog, at du sætter pris på æstetik og kreative vinkler.

Men hvem gør ikke det?

For selvom mange tror, at en makrolinse kun er til fotografer med en sær fetish for fugle og insekter, er det altså et helt fantastisk redskab til at give sine videoer kreative indslag. Med en makrolinse kan du nemlig komme helt tæt på objekter, som det blotte øje normalt aldrig ser.

Og det er en ting, som jeg lægger en hel del væsentlighed i, nemlig at filme ting, som mennesket ikke er vant til at se. Det bliver hurtigt kedeligt, hvis en video kun er filmet med en vidvinkelslinse.

Jeg er særligt glad for at bruge min makrolinse til madvideoer som eksempelvis i dette visit til Belcanto, som er Lissabon’s eneste restaurant med to Michelinstjerner.

Som du kan se i videoen, er makrolinsen fantastisk til at vise mad på en måde, hvor savlen hurtigt begynder at dryppe fra mundvigene. Det er i hvert fald, sådan jeg har det.

Canon’s bedste zoom-linse – 70-200 mm 2.8 I.S

kameraudstyr til vlogging

Min seneste anskaffelse er denne herlige zoom-linse, som de fleste Canon-brugere ret hurtigt kan blive enige om, er den bedste Canon har lavet. Den er så sindssygt skarp, at det er en fornøjelse at arbejde med den.

Jeg opgraderede fra Canon’s mere prisvenlige model, nemlig 70-300 mm 4-5.6 I.S, som helt klart også er en god linse, men for satan en billedforskel der er. Samme forskel gør sig selvfølgelig også gældende prismæssigt, men det kan ikke komme bag på nogen.

Inden jeg besluttede mig for netop denne linse, var i jeg en lang konflikt med mig selv ift., om det skulle være L-seriens 70-200 mm eller 70-300 mm.

Min bekymring gik på, at 200 mm ikke var nok zoom, men jeg endte med at finde en løsning, som viste sig at være endnu bedre, men den vender jeg tilbage til om et øjeblik.

Det geniale ved denne linse er nemlig, at du har en F-Stop på blot 2.8, hvad end du er på 70 eller 200 mm zoom. Med andre ord er det ikke kun en skarp zoom-linse. Den performer også glimrende i mindre gode lysforhold.

Det er eksempelvist en fordel, hvis du er på solopgangssafari og gerne vil tæt på et dyr uden at skulle banke ISO helt op.

Men hvad så, når 200 mm zoom ikke er tilstrækkeligt? Jamen, så har jeg et smart lille redskab bedst kendt som en Extender. Den ser således ud.

Canon Extender EF 2x III

kameraudstyr til vlogging

Det ligner et objektiv, der ikke er gjort færdigt, og det er sådan set ikke helt forkert. Sådan en Extenders helt enkle rolle er nemlig at agere forlænger til din zoom-linse.

Dvs. at en 2x Extender forvandler en 70-200 mm til en 140-400 mm. Pludselig er du så tæt på løven, at du kan se, om den har huller i tænderne.

Vigtigt at notere sig er, at den også fordobler maksimum F-Stop. Det betyder, at min 2.8 zoom-linse pludselig hedder 5.6 med den naturlige konsekvens, at du får mindre bokeh og ringere præstationsevner i svage lysforhold. Ikke desto mindre er jeg meget tilfreds med den.

Faktisk bruger jeg den oftere, end jeg havde regnet med.

Inden du lader dig inspirere af sådan en Extender, bør du undersøge, om den passer til det objektiv, den er tiltænkt. Jeg kan fx hverken bruge min makro eller 85’eren med Extenderen.

De bedste filtere

Du kan ikke have fine L-linser uden at have fine ND-filtre. Og her er det vigtigt, at du får fingrene i et variabelt ND-filter, da du ellers ikke kan få glæde af din 85’ers monsterbokeh.

Men hvorfor lige et variabelt ND-filter?

Fordi det ganske enkelt er for upraktisk at have fixed ND-filtre med mindre, du har 35 timer i et døgn.

Med mindre jeg filmer indenfor, har jeg stort set altid mit ND-filter monteret på både min 85’er og 70-200 mm, så jeg på den måde kan holde F-Stop nede på 1.4 og 2.8, men det afhænger selvfølgelig af, hvad jeg filmer.

Hoya laver de bedste ND-filtre

kameraudstyr til vlogging

Og det kan der ikke herske tvivl om. Peter McKinnon bruger i øvrigt også Hoya’s filtre, hvilket bør være kvalitetsstempel nok.

Det jeg elsker ved Hoya’s variable ND-filter er, at du kan tilpasse lysstyrken, mens du filmer. Går du eksempelvist fra en hund, der står i solen til en gøgler, der danser i skyggen, kan du med dette filter løbende tilpasse, så billedet opretholder den rigtige exposure.

Netop af denne grund har jeg også fortrudt, at jeg blev anbefalet Heliopan’s variable ND-filter, da det ikke tilbyder samme praktiske funktion.

kameraudstyr til vlogging

Hold dig til Hoya!

Den bedste drone der findes

I mit virke som vlogger på farten, der rejser rundt i hele verden, kunne jeg ikke forestille mig at undvære en drone.

Der er ingen tvivl om, at en drone for de fleste er mere bøvlet end praktisk, men hvis du er seriøs omkring vlogging, er du nødt til at have en drone.

Det er meget enkelt.

En drone giver dig en ekstra dimension, som for få år siden havde krævet en helikopter og avanceret fotoudstyr.

Jeg tænker jævnligt over, hvor vanvittigt det er, at vi lever i en tid, hvor teknologiske fremskridt er nået så langt, at vi kan filme i høj kvalitet fra 500 meters højde med et redskab, der kan være i baglommen.

Der findes en hel del droner på markedet i dag, hvor det ikke just er nogen overdrivelse at kalde DJI for markedsleder. Inden for dronernes verdens er DJI, søgemaskinernes Google.

Med andre ord er der ikke nogen reel konkurrence, medmindre vi kigger internt i DJI’s droneportefølje. Her finder du nemlig en håndfuld fantastisk droner, som hver især tjener et formål.

Efter min mening er der dog kun én drone at vælge mellem. Kan du gætte hvilken?

Mavic Pro

kameraudstyr til vlogging

Det giver sig selv.

Mavic Pro er den ultimative drone til personen, der ønsker høj performance i lille indpakning. Det at min drone fylder det samme som min 70-200 mm zoom-linse er en kæmpe hjælp.

Jeg kunne for eksempel aldrig finde på at købe en Phantom, da det kræver en dedikeret rygsæk bare for at have den med sig rundt. Og så kan det godt være, at en Phantom har et lidt flottere billede, men efter color correction og color grading, skal der et meget skarpt øje til at spotte forskellen.

Min Mavic Pro har ageret trofast robotfugl lige siden, jeg startede med at vlogge. Og det er formentligt også min Mavic Pro, som har fanget det footage, jeg er mest stolt af.

Der er mange gode eksempler, men følgende vlog fra vores Namiben eventyr, er en af de flotteste videoer, Amalie og jeg har lavet, og det kan vi i høj grad takke dronen for.

Husk ND-filtrene!!!

kameraudstyr til vlogging

Jeg kan ikke sige det nok gange. Få nu købt de ND-filtre.

Hvorfor? Fordi du ikke kan filme uden, medmindre du kun skal bruge dronen til at tage billeder.

Hvis du er begynder inden for foto- og videoverdenen, er den tekniske forklaring, at du altid skal fastholde en lukketid, der svarer til 2x FPS.

Jeg filmer eksempelvist altid i 4K med 25 FPS. Det vil sige, at min lukketid skal være 50.

Så hvad gør man, hvis solen skinner og det er mega lyst? Du sætter et ND-filter på.

Mine filtre er fra NiSi, som er købt i Sydafrika, hvor firmaet også holder til. Derfor kan jeg ikke henvise til nogen steder, hvor de kan købes. Til gengæld kan jeg anbefale PolarPro, som laver nogle rigtigt solide ND-filtre.

Det vigtigste er, at du køber en pakke a la min, hvor du har ND 8, 16, 32 og 64. Navnligt ND 64 er afgørende, hvis du ikke vil have et under exposed billede.

DJI CrystalSky 5.5″ – se hvad du filmer

kameraudstyr til vlogging

Stort set alle droner er designet til, at du kan bruge din smartphone til at se, hvad der foregår. Her har jeg selv benyttet mig af min iPhone helt fra starten. Dog har det aldrig været helt optimalt.

Det største problem ved at bruge sin smartphone er, at skærmens lysstyrke er for svag. Og når du så sidder på en smuk, hemmelig strand på Bali med solen bankende fra en skyfri himmel, ja så er det mere eller mindre umuligt at se noget.

Og når du ikke kan se noget, så sker der gerne det, at du kommer hjem for at finde ud af, at dit footage er filmet uden at være i fokus.

Nøj, hvor har jeg råbt og skreget over netop dette scenarie.

Det er også tit, at jeg har stoppet med at filme noget, fordi det ikke så fedt ud på skærmen, hvor jeg så hjemme på computeren kunne konstatere det modsatte.

Med andre ord har jeg købt DJI’s CrystalSky, da jeg vil se, hvad min Mavic Pro filmer. Og det har jeg ikke fortrudt et sekund, selvom det er en latterligt dyr løsning.

Og apropos latterligt, skal du lige høre, hvor bøvlet det er, at få en CrystalSky til at arbejde sammen med en Mavic Pro.

Først køber du en CrystalSky til den nette sum af 4199 kroner. Men så simpelt er det ikke. Du skal også lige have fat i et beslag, så den kan sættes på Mavic Pro-remoten. Sådan et beslag koster 699 (!!!), hvilket er helt igennem absurd.

Men det stopper ikke her.

Der følger nemlig heller ikke noget opladerstik med til sådan en CrystalSky. Heldigvis kan du bruge opladeren til din drone… … … Bare ikke hvis du har en Mavic Pro. Opladerstikket passer nemlig ikke.

Jeg var rasende, da jeg fandt ud af dette, men der var ingen udvej. Jeg måtte punge op med yderligere 500 kroner for en Phantom-oplader, der vejer 1 kg, og som jeg er tvangsindlagt til at have med mig rundt.

Med andre ord er det ikke uden banden og svovlen, at jeg har anskaffet mig en CrystalSky, men i sidste ende har det været bøvlet værd, da jeg kan se, hvad jeg filmer, samtidig med jeg ikke tømmer min iPhone for 50% juice efter en flyvning.

Det bedste actionkamera

kameraudstyr til vlogging

Inden du smider penge efter et actionkamera, er der god grund til at spørge dig selv, om du overhovedet har brug for et?

Der er nemlig ingen tvivl om, at de prismæssigt er alt for dyre, og her nævner jeg ingen navne…

… men at GoPro skal have knap 4.000 kroner for et middelmådigt kamera, der ikke er i stand til at optage lyd uden at give høreskader, er til grin.

Ikke desto mindre hopper jeg i fælden hver gang. GoPro’s actionkameraer er nemlig bare de eneste, som virker.

Og med deres seneste GoPro 6 Hero Black begynder det virkeligt at ligne noget med 8 gange slow-motion, 4K50fps og en avanceret billedstabilisering, der rent faktisk virker.

Det jeg godt kan lide ved GoPro’s er, at de giver nogle muligheder, som ikke er mulige med det primære kamera, som i mit tilfælde er et 80D.

Med et GoPro er det sådan set kun fantasien, der sætter grænser.

Den måde jeg udnytter mit GoPro’s versatility på, er ved at bruge gaffatape.

Yep, gaffatape.

Og det giver rigtig god mening. Med gaffatape kan du hurtigt montere GoPro’et på næsten hvilke som helst overflader.

Jeg har tapet mit GoPro fast på fælgen af en MINI Countryman, jeg lejede i Italien. Jeg har også tapet det fast på en vinflaske og min højre fod.

Og resultatet er næsten altid underholdende og fedt, hvor seeren som regel får anledning til at tænke: “How the f*ck did they film that???”.

Den bedste tripod (som er praktisk)

kameraudstyr til vlogging

Den ting jeg holder mindst af, når det kommer til fotoudstyr, er tripods. De fylder åndssvagt meget, og så er de monsterlangsomme at folde ud og ind.

Ikke desto mindre er det svært at undvære en tripod, og her kan jeg i øvrigt garantere, at min research har været mere end fyldestgørende.

Jeg har nemlig besøgt samtlige hjemmesider på Google, hvor søgeordet “tripod” indgår. Og af en eller anden grund er der endnu ikke opfundet en smart tripod, som kan foldes ind og ud med et tryk på en knap.

Det er stadig kun analoge tripods, hvor der skal skrues og drejes.

Nå, men den bedste tripod, der pt findes, kommer fra MeFoto. MeFoto specialiserer sig i at lave kompakte tripods, der er (relativt) hurtige at folde ud og ind.

MeFoto har en række forskellige tripods at vælge mellem, men jeg landede på deres BackPacker-model, da den både var fin i størrelsen og tilbød en max højde på 131 cm, hvilket so far har været tilfredsstillende.

MeFoto tilbyder livsgaranti og til en pris, der er ganske medgørlig, hvorfor jeg også kan anbefale deres tripods.

Det laver dog ikke om på, at jeg bander dem væk fra tid til anden.

Den bedste eksterne harddisk

Vi er ved at være nået til bunds i min ellers propfyldte kamerataske.

Den sidste ting jeg synes, er væsentlig at have med, er den eksterne harddisk.

Her har jeg nemlig lært, at der i høj grad er forskel på dem. En harddisk er ikke bare en harddisk, hvorfor jeg også, næsten religiøst, holder mig til LaCie’s orange banditter.

kameraudstyr til vlogging

Helt konkret er det LaCie 4TB Rugged External Hard Drive USB-C, som jeg køber, når de gamle er fyldt op. Med 4 TB er der plads til en hel del raw vlogs, men jeg ville ønske, at de snart lancerer en med 10TB (eller mere). Det er til gengæld også min eneste anke, for alt andet fungerer glimrende.

Fra min Macbook Pro Touch 15″ til den orange bandit, tager det kun 6-8 minutter at overføre 50 gb. Til sammenligning tager min lidt billigere harddisk, fra Western Digital (WD) 4 TB, godt og vel tre gange så lang tid. Og så begynder det at blive et problem.

Ydermere kan du tyre LaCie’s harddiske ind i væggen eller dyppe dem i toilettet, hvis du skulle have lyst til det. De er nemlig både stødsikre og vandafvisende.

Og så kan jeg faktisk godt lide designet. Det er sgu lidt lækkert.

Konklusion

Sådan ser min opsætning af fotoudstyr altså ud, og den er jeg fint tilfreds med.

Som jeg indledningsvist nævnte, er det kun kamerahuset, 80D, som jeg ønsker at opgradere, men som Canon-mand er der pt ikke rigtigt nogen alternativer.

En universel sandhed inden for fotoudstyrets verden er, at der ikke findes noget “perfekt kamera”. Uanset hvad, vil der altid være en eller anden mangel eller utilstrækkelighed.

I sidste ende handler det dog ikke så meget om udstyret, som det handler om den historie, du ønsker at fortælle. Hvis du har noget på hjerte, en god historie at fortælle, er der ingen grund til at stresse over, at kameraet ikke lige er det bedste, der findes.

Har du nogen spørgsmål, skyder du bare løs. Jeg elsker at snakke fotoudstyr.

FØLGER DU VORES YOUTUBE VLOG?

Vi rejser rundt i hele verden og fyrer den af.

Du er velkommen til at subscribe på YouTube. Her er en smagsprøve!