AccessoriesMode & StilTøj

Payamba – håndlavede butterflies fra Afrika

butterfly til mænd

Vi skal til en tur til Afrika.

butterfly til mænd

Som du nok har regnet ud, handler det om butterflies. Vi befinder os i et land ved navn Sierra Leone, i den vestlige del af Afrika. På disse breddegrader er det ikke kun ebola og elendighed, der finder sted, hvilket ellers var noget jeg selv, fordomsfuld som jeg er, ville antage med det samme. Nej, der eksisterer også klassisk produktivitet, og den bliver blandt andet brugt på at ekvipere nordiske mænd med lækre butterflies af høj kvalitet.

Payamba – en win/win situation

Inden vi tager fløjlshandskerne på og snakker design, kvalitet og i det hele taget mode, så lad mig lige lufte et par sætninger omkring, hvad Payamba er, for historien er faktisk ret interessant.

Hvorfor?

Payamba er navnet på virksomheden, der laver butterflies. Virksomheden er dansk, men produktet er afrikansk, og det er netop denne kombination, der skaber en win/win situation. Virksomhedsnavnet, Payamba, stammer i øvrigt fra den afrikanske herre, som er mestersnedkeren bag selve produktet. Det er nemlig hans navn!

payamba butterfly

Hils lige på Payamba.

De to grundlæggere bag Payamba, Rasmus og René, har skabt en virksomhed, hvor det handler om at forkæle kunderne med kvalitetsprodukter samtidig med, at der også skabes vækst, i det vi kalder third world countries. Som den liberalist jeg nu engang er, tiltaler konceptet mig særligt meget. Man anvender nemlig lokalbefolkningens kvaliteter frem for at fodre dem som dyr i zoologisk have.

Det medfører produktivitet, og det gør altså, at de, med lidt hjælp fra omtalte to danske herrer, er i stand til at sælge i andre dele af verden. For hver butterfly der sælges på de danske breddegrader, donerer Payamba samtidig 25 kroner til Masanga hospitalet i Sierra Leone, hvor ebola desværre hærger i øjeblikket. I perspektiv svarer det til to dages lønninger for den lokale sygeplejerske!

Det er den eneste rigtige måde at hjælpe disse mennesker på, og netop derfor er jeg stor fan af konceptet. Drop spildet af kortvarige løsninger med kondomer og sække med ris der kyles ud af Unicef-flyvere.

Hjælp til selvhjælp er den eneste vej ud af elendigheden!

Produktet

Payamba laver ret fuc**** mange butterflies, så fremfor at skrive en bog der analyserer og vurderer samtlige produkter, tager denne artikel i stedet fat i to af dem.

To nydeligheder der er i stand til at gøre selv den mest kedsommelige mand, interessant. De er farverige og spraglede. Og det kan vi lide!

butterfly til mænd

I Payamba’s webshop finder man både pre-tied og self-tied butterflies. Selvom det måske ikke er helt efter bogen, foretrækker Stayclassy pre-tied, da det er tidsbesparende og mindst lige så pænt som self-tied.

På ovenstående billede har vi at gøre med en spraglet herre i et orange farvetema. Den er flot. Den er elegant. Den er anderledes. Og den er til at betale. Faktisk koster den kun 250 kroner, hvilket er noget billigere end hvad man normalt ellers støder på i danske herrebutikker. Sidste gang jeg var ude og investere i en butterfly måtte jeg smide 850 kroner, hvilket jeg var lettere forarget over, men da det var et bryllup, var der ikke nogen vej uden om.

Hvis vi et øjeblik lige holder fokus på selve butterflyen, bør vi kigge på kvaliteten til at starte med. Butterflyens håndlavede kvalitet er nemlig ikke til at tage fejl af. Det er premium. Materialet er bastant og når man mærker efter med fingrene, tilfredsstilles man yderligere af håndværket.

Designmæssigt er der ingen tvivl om, at produktet stammer fra Afrika med det outrerede farvetema. Smider man sådan en orange butterfly om halsen, skal man forresten holde sig langt fra mønstrede skjorter og spraglet tøj i det hele taget. Den opgave klarer butterflyen nemlig glimrende.

Sådan en orange butterfly ville i øvrigt være smooth i følgeskab med en hvid skjorte. En dresscode jeg har tænkt mig at leve op til i løbet af mit ophold her på Bali!

butterfly til mænd

Butterfly nummer to er denne blålige sommerfugl, hvor detaljerne er til at få øje på trods det abstrakte design. Kombinationen af farverne giver i virkeligheden uendeligt med muligheder i forhold til garderobesammensætningen. Den hvide skjorte er et sikkert valg, men hvad mon der sker med en lyserød af slagsen? Bliver det for meget, eller har vi pludselig at gøre med noget, der minder om et kunstnerisk outfit?

Payamba har mere end 50 butterflies. Fælles for dem er, at de alle er unikke. Og spraglede! Den interesserede læser har i øvrigt mulighed for at beskue kollektionerne på denne adresse.

butterfly til mænd

Min egen skjorte var pakket så langt ned i de tunge kufferter, at jeg var nødt til at bruge buddhaen som model. Resultatet var jeg i øvrigt ganske tilfreds med. Hvis vi skal fortolke en lille smule på butterflyens design, kunne man godt drage en parallel med blodkar og blodårer på det mikroskopiske plan.

butterfly til mænd

Ligeledes fik modellen naturligvis også chancen for at hoppe i prøverummet med den blålige butterfly. Elegant!

Hvornår går man egentligt med butterfly?

Artiklens bonusspørgsmål søger et svar på, ved hvilke lejligheder herrens butterfly luftes.

For hvornår gør man det egentligt?

Før jeg blev bekendt med Payamba, skal jeg være den første til, at indrømme jeg sjældent gik med butterfly. Det skyldtes dog primært, at butterflies i lang tid har været defineret som en generisk størrelse. Butterflies har et ret dårligt image og har længe haft det. I hvert fald når det kommer til hverdagsbrugen. Det skyldes formentligt også, at udvalget har været begrænset til sorte, røde og hvilke farver der ellers bruges til festlige højtideligheder.

Markedet for butterflies er liberaliseret, så at sige, og derfor er det nu på tide, at der kommer andre boller på suppen. En butterfly er ikke længere formel, men gængs. Payamba’s elegante udvalg af spændende butterflies lægger op til, at den danske herre bør gå med butterfly. Med rette!

Det eneste der holder herren tilbage, er, tror jeg, at man føler sig en anelse for smart til hvad normalt er.

Hvilket er noget pjat!

Så længe du ser godt, er det totalt ligegyldigt, at din randrusianske penneven synes, du er for smart at se på!

butterfly til mænd

To pæne stykker tekstil omfavnet af pæne omgivelser.

Hvis du besidder selvtillid nok til at gå med butterfly, bør du handle ind ved Payamba. Det skader heller ikke, at du finansierer to dages fuldtidsarbejde for en lokal Sierra Leoneser, vel?

LÆS NU:

10 fede accessories til efteråret

Joen Rude Falsner

Joen Rude Falsner

Monsieur Le Boss
Hej. Det er mig, der er ham der, der er ham, der startede Stayclassy.dk for et par år siden. Kan du li', hva' jeg skriver? Send gerne en virtuel krammer.

Leave a Response