Please assign a menu to the primary menu location under menu

Bolig

Hvor er alle de pæne vinduer og døre blevet af?

For der er ingen tvivl om, at de findes. Vi kan jo kigge på artiklens indledende billede med den flotte patriciervilla, der helt efter mit hoved er udstyret med de rigtige vinduer og givetvis også døre. Vinduer og døre i en bolig bør og skal hænge sammen og det gør de som regel også. Problemet er bare, at begge dele ofte ser herrens ud.

Det er i hvert fald min holdning.

Jeg bor midt i København K og går en del op i arkitektur og indretning. Derfor skærer det i mit hjerte, når jeg ser gamle herskabelige ejendomme, med flere hundrede år på bagen, blive udstyret med grimme termoruder, hvor der ikke er lagt vægt på design eller æstetik. Lad mig give et eksempel på hvad det er, jeg mener.

vinduer og døre 2

På Strøget gemmer der sig en masse pæne bygninger, som desværre er præget af vinduer, der ganske enkelt ikke passer ind i arkitekturen. Tag for eksempel hjørnebygningen på Østergade 55, hvor der engang lå en Ecco (kan ikke lige huske, hvad der ligger i dag). Man har en ældre og  smuk ejendom, hvor man vælger at installere klodsede vinduer, der totalt ødelægger ejendommens helhedsindtryk. Hvordan man nogensinde har fået lov til at installere den slags vinduer, er over mit hoved, men det er en anden ting.

Sådan en bygning burde selvfølgelig have vinduer med smalle sprosser, som på fagsprog kaldes bondehusvinduer. De her moderne vinduer er bygget til grimme rødstensbygninger, som efterhånden er blevet ubehageligt dominerende i provinsen.

Jeg har netop været på besøg i min fødeby, Esbjerg, hvor den ene nye rødstensbygning efter den andenskyder i vejret. Her har jeg det sådan, at hvis det skal være grimt, så kan det lige så godt gøres ordentligt, hvorfor du har frit slag med disse vinduer, man fejlagtigt har monteret på gamle smukke ejendomme.

Det er heldigvis ikke kun grimme rødstensboliger, der bliver bygget i dag. Der laves faktisk rigtigt mange pæne bygninger i moderne arkitektur, men her sker det også relativt ofte, at helt forkerte vinduer installeres. Måske er det bare mig, som er en vinduessnob, men generelt virker det til, at vinduer hellere skal tjene et praktisk formål end et æstetisk. Kan vi ikke lave om på det, så begge formål tjenes?

Det er klart vinduerne, der er det største problem, men også døre får for lidt opmærksomhed ud fra en æstetisk betragtning. Prøv at lægge mærke til det fremover i moderniserede ejendomme og nybyggerier. Det er efterhånden billige døre uden fyldninger eller pæne rammer, der gør sig gældende. Og det hænger jo også fint sammen med den danske mentalitet, der jo bygger på de 3 B’er; billigst, billigst og billigst.

flotte døre

Sådan ser en flot dør ud. Har du højt til loftet, kan du passende supplere med vægpaneler. Puha, det pæn’.

LÆS NU:

42 bogreoler du aldrig har set før

Joen Rude Falsner

Joen Rude Falsner

Monsieur Le Boss
Hej. Det er mig, der er ham der, der er ham, der startede Stayclassy.dk for et par år siden. Kan du li', hva' jeg skriver? Send gerne en virtuel krammer.

Leave a Response