Er Dubai værd at besøge?

Helt bestemt, men så enkelt er svaret dog ikke. Dubai er nemlig et ret specielt sted, som ikke rigtigt kan sammenlignes med andre steder i verden. Jeg har i hvert fald svært ved at komme i tanke om nogen.

Efter at have tilbragt knap fem dage i Dubai, har jeg fået en rimelig god idé om, hvad stedet egentligt er for et. Derfor er det også på sin plads at svare på det relevante spørgsmål, nemlig om Dubai er værd at besøge.

Dubai er uforskammet dyrt

Selvom jeg indledte med et overbevisende ’helt bestemt’, er der alligevel et par ting, der taler imod en tur til Dubai. Dubai er nemlig det dyreste sted på jorden. Hidtil har New York og London i særdeleshed været de dyreste steder, jeg personligt har besøgt. Samtidig har det også været min generelle opfattelse, at du ikke finder dyrere steder at feriere. I hvert fald ikke hvis du har i sinde at opretholde et vist niveau af komfortabel luksus. New York og London er stadig hård ved kontoen, men i forhold til Dubai ville FC Barcelona på hjemmebane mod Brøndby ikke være nogen helt forkert sammenligning. Brøndby ville blive misbrugt.

Hotelpriserne i Dubai er en ordentlig mavepuster

Nu afhænger det garanteret af sæsonen, men i januar koster et pænt hotelværelse med fin udsigt og beliggenhed minimum 1800 kroner per nat. Og så kommer du i øvrigt hurtigt op på +3000-4000 kroner, hvis bladrer gennem de mange muligheder. Jeg behøver selvfølgelig ikke nævne, at priserne fortsætter op over de 100.000 per nat.

Men så sover du garanteret også ret godt.

sofitel dubai downtown

Sådan så mit hotelværelse ud på Sofitel Dubai Downtown, som Jeg i den grad kan anbefale. Værelserne er store (49 kvadratmeter for de billigste). Jeg valgte at opgradere for et mindre beløb (dette værelse var 53 kvadratmeter), så værelset lå med udsigt til Burj Khalifa. En overnatning i januar, som er højsæson, beløb sig i cirka 2000 kroner. Det var alle pengene værd med et serviceniveau, der er urimeligt højt.

På restauranter er du til grin for dine egne penge

Og det er ganske bogstaveligt talt. Selvom maden som oftest er helt igennem fænomenal og oplevelsen kulinarisk, kan du ikke lave om på, at priserne er urimeligt høje. Lad mig give et eksempel.

På det femstjernede og helt igennem luksuriøse hotel Zabeel-Saray, der ligger på den berømte palmeformede halvø, havde jeg booket et bord på Sultan Lounge, da anmeldelserne på Tripadvisor var ganske formidable. Jeg vidste godt, at det ikke var noget billigt sted, men omvendt var det heller ikke nogen Michelin-restaurant. Faktisk var det mest af alt en glorificeret café med et spøjst menukort, der både havde thailandsk, burger og Afternoon Tea med kage på menukortet. Nå, men der blev bestilt både indonesisk og thailandsk i form af chicken satai og green curry chicken akkompagneret af to kopper kinesisk te.

Samlet pris: 700 kroner

Selvom karrykyllingen var suveræn, kan en pris på 280 kroner trods alt ikke retfærdiggøres. Grøn karrykylling er grøn karrykylling. Derudover er to kopper te til 200 kroner også en anelse i overkanten, hvis du spørger mig.

Og sådan fortsætter det, hvad end du befinder dig i Dubai Downtown, Dubai Marina eller Abu Dhabi for den sags skyld. Priserne er gennemgående urimelige, hvorfor der i særdeleshed også blev holdt tilbage med alkoholiske drikkevarer.

Et glas hvidvin? 140 kroner. En tropisk cocktail? 200 kroner (til gengæld er de skide dygtige til at lave cocktails i Dubai). Nogle steder var det dog muligt at finde en flaske hvidvin ”helt ned” til 400 kroner, men som alkoholiseret viking løber det hurtigt op, hvis målet er at blive beruset.

at.mosphere bar i dubai downtown

Selvom det er uforskammet dyrt at drikke sig fuld i Dubai, er det gennemgående et meget højt niveau, hvad angår kvaliteten af deres cocktails.

Lynhurtigt tip:

Køb al den sprut du kan komme i nærheden af i lufthavnen. Du skal nemlig have et særligt licens for at kunne handle alkohol i supermarkeder, hvilket turister naturligvis ikke kan få. Priserne på alkohol er i øvrigt godt og vel de samme i København og Dubai lufthavn, så du kan lige så godt handle, når du er landet.

Det gode liv på steroider

Som regel har økonomien en del at sige i forhold til de rejser, man tager på, men hvis vi et øjeblik kan abstrahere for det og lade som om, vi er velbemidlede, er Dubai det ypperste sted at besøge, hvis man holder af det gode liv. Dubai er nemlig det gode liv på steroider. Alt er større, bedre, vildere og unikt på et helt andet niveau. Hvis du har penge nok, er der umiddelbart ikke nogen euforisk grænse. Du kan sidde på verdens fineste hotel på verdens fineste restaurant med verdens fineste vin med verdens smukkeste solnedgang med verdens dejligste klima… og nyde verdens bedste liv. Nogen vil kalde det overfladisk. Andre, heriblandt mig, vil kalde det life as it should be.

sultan lounge

Sæt dig til rette og nyd det gode liv på steroider. Her befinder vi os på det 5-stjernede hotel Jumeirah Zabeel Saray, som bærer præg af gennemgående perfektionisme.

Hvad kan man foretage sig i Dubai?

Dubai er de voksnes legeplads, hvorfor der er rigeligt at give sig til. Dog har Dubai ikke det store at byde på i forhold til historiske seværdigheder og smukke bygninger med tusinde år på bagen.
Medmindre du tager til den gamle by, er det hele nyt og moderne, hvorfor oplevelserne skal findes i form af spændende arkitektur, fænomenal gastronomi, luksuriøse hotelværelser og ’feel good’ aktiviteter. Dubai handler altså ikke om ret meget andet end det gode liv. Det synes jeg er vigtigt at pointere. Derfor skal du heller ikke have dårlig samvittighed over at vågne klokken 10. Nyd den bløde seng og lækre sengelinned. Hop i et varmt badekar. Drik et glas hvidvin. Også fra morgenstunden. Det handler om at forkæle sanserne.

Heldigvis er det ikke kun god mad og drikke og luksuriøse hoteller, Dubai har at byde på. Den enorme rigdom der generelt præger omgivelserne, er skabt for at imponere. Og imponeret kan du være helt sikker på at blive. Verdens i øjeblikket højeste bygning (2016), Burj Khalifa, er vel nok verdens mest imponerende byggeri. Ingen billeder eller videoer kan retfærdiggøre, hvor majestætisk den tager sig ud i virkeligheden. Glem Eiffeltårnet, Empire State Building, Big Ben og hvad de ellers hedder. Her har vi at gøre med ingeniørkunst på et uovertruffet niveau, der kan sidestilles med Egyptens pyramider. I forlængelse af selve bygningen kan du yderligere lade dig imponere over det 828 meter høje lysshow, der strækker sig fra top til tå på Burj Khalifa.

Det stopper dog ikke her.

Foran Burj Khalifa finder du den store menneskeskabte sø, hvor du kan være vidne til verdens smukkeste fontæneshow, der giver gåsehud og måske endda også tårer i øjnene, hvis du er et følelsesladt menneske. Jeg kneb i hvert fald en tåre. Næsten.

Jeg optog en lille video af seancen. På forhånd undskyld for både den ringe billede- og lydkvalitet. Et Go Pro i vandtæt etui er tilsyneladende ikke det bedste redskab til den slags optagelser.

Det Dubai som besøges af turister er opdelt i to områder, som ligger med godt 20 kilometers afstand fra hinanden. Det majestætiske tårn, Burj Khalifa, ligger i Downtown. Det andet område hedder Dubai Marina og ligger ved stranden. Her dyrkes daselivet i højere grad, hvor de solskinshungrende turister som regel slår sig ned. Og med god grund. Foruden den lange og mondæne sandstrand er det i dette område, hvor palmehalvøen, Burj Al Arab (sejlet), The Walk, Dubai Marina Mall (overskueligt og rart at besøge) samt diverse vandaktiviteter ligger. Kort sagt stedet hvor du finder alt, hvad hjertet begærer.

Det her er en af mange forskellige vandaktiviter. De kalder det for Jet Blade og det er hysterisk sjovt at prøve.

Jeg boede selv i Dubai Downtown, men var alligevel i Dubai Marina tre ud af fire dage, hvorfor jeg klart vil anbefale at bo her. Men Downtown er på ingen måde noget tosset sted.

Hvis glamourøse Dubai bliver for meget, er kamelture i golde ørkener ikke det eneste alternativ. Abu Dhabi er i høj grad et besøg værd. Byen ligger ikke mere end 145 km eller godt halvanden times kørsel fra Dubai, hvor du ellers kan brede dig på det 6-7-sporede motorvejsnet. Selvom Abu Dhabi ikke er nogen overdrevet spændende by, er det en dagstur værd.
Spis frokost på Al Qasr BBQ ved Emirates Palace. Kør en tur rundt i Abu Dhabi og få et indtryk af byen. Højdepunktet i Abu Dhabi er hverken Emirates Palace eller selve byen, men derimod den prægtige hvide moské, Zayed Mosque, som jeg personligt synes er et af de smukkeste byggerier, du kan finde på jordens overflade.

Sådan en dagstur til Abu Dhabi bliver i øvrigt ikke mindre dårlig af at leje et præsentabelt køretøj. Her kunne jeg anbefale en Maserati Quattroporte, som overraskende nok ikke kostede mere end 1600 kroner om dagen inklusiv fuld forsikring. Rækker budgettet til mere, kan du også finde en Audi R8 til 3500.

stay classy blog herremode

Jeg var den lykkelige ejer af en Maserati i nøjagtigt 24 timer. Det var ikke noget træls ejerskab.

No go’s i Dubai

Med baggrund i lidt over fire dage i Dubai, er jeg på ingen måde ekspert på området. Alligevel føler jeg mig tryg ved at dele følgende erfaringer i forhold til no go’s i Dubai.

Dubai Mall

Uden at have tjekket Google tør jeg godt sige, at Dubai Mall er verdens største shoppingcenter. Med sine 1.1 millioner kvadratmeter kan arealet sammenlignes med Christianshavn, hvorfor det selvsagt er ganske umuligt at finde rundt.
På intet tidspunkt fik man noget der mindede om et overblik over, hvad der var hoved og hale. Derudover er der ikke noget system i forhold til butikker og spisestedernes placering. Det var ét stort miks, hvor billige smykker til kvinder kunne findes ved siden af en Ralph Lauren herretøjsforretning efterfulgt af et kinesisk bøfhus.
Dermed var det problematisk at kigge på butikker, som matchede ens præferencer. Ligeledes er Dubai Mall på ingen måde charmerende. Arkitekturen minder om Fisketorvet og priserne er de samme som derhjemme hvis ikke højere. Spar pengene på shopping og brug dem på mad, drikke og oplevelser.

Dubai Aquarium & Underwater Zoo

Det er verdens andet største akvarium, men tæt på verdens største skuffelse. Dubai Aquarium & Underwater Zoo, som i øvrigt ligger inde i Dubai Mall, er både dyrt og svært overvurderet. Ledsaget af børnefamilier med skrigende unger kan du se frem til en oplevelse, du tidligt vil glemme. Hold dig væk.

At kissemisse offentligt

Selvom Dubai har stærke islæt fra den vestlige verden, er det stadig værd at huske på, at byen ligger i De Forenede Emirater. Det betyder, at affektion mellem to mennesker langt fra er velanset som følge af deres religion. Derfor er min opfordring også at skrue ned for charmen og vente med at sprede kærlighed, til man er tilbage på hotelværelset. Det er ikke ulovligt, men du kan godt regne med at få nogle onde blikke fra Sheik 1, 2 og 3. Faktisk er det ikke tilladt at kysse på natklubber, hvilket giver anledning til det naturlige spørgsmål: hvordan fanden samler man så en frøken op i Dubai, hvis ikke man må snave madammen i gulvet? Jeg kender ikke svaret.

At være sparsommelig

For mange kommer det garanteret som et chok, når de mødes af det generelle prisniveau i Dubai, som er direkte forargeligt. Her er der bare ikke andet at gøre end at tage ja-hatten på og sige fuck it. Jeg siger ikke, at du skal tage på restauranter morgen, middag og aften og drikke dig fuld i cocktails på Skyview Bar, men lad være med at vende hver en krone. At være nærig giver kun anledning til en dårlig ferie.

At betale indgang til Burj Khalifa

Når nu man skal til Dubai, er det selvfølgelig et must at tage elevatoren op i toppen af verdens højeste bygning. Dog er der flere måder at komme derop. Du kan vælge at stå i kø og betale for blot at se udsigten, men det er fjollet. Det koster nemlig 250 kroner at se udsigten, hvilket er ret dyrt i forhold til at sidde på At.Mosphere, som er loungen på 123. etage. Her kan du få lov at nyde drinks, fingermadder, mens udsigten og, hvis muligt, solnedgangen nydes. Det koster ikke noget at få et bord. Eneste krav er blot, at hver person minimum bruger 400 kroner. Og det er ret nemt, når en cocktail koster 200 kroner. Det er alle pengene værd, men hold dig til deres cocktails. Maden er næsten lige så interessant som en shoppetur i Holsted.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fra 123. etage ser alt småt ud. Også deres vanvittige motorvejssamlinger.

Hvad kan man slippe billigt fra i Dubai?

Som nævnt er Dubai en uhyggelig dyr fornøjelse, men der er faktisk enkelte glæder, der er til at betale. Eksempelvis koster en liter benzin 2 kroner og 80 ører. Pludselig er det altså ikke dyrt at fylde tanken op på en ellers tørstig Maserati.

Priserne på restauranterne har en særlig evne til at gøre dig mæt, selvom maven er tom. Det er ganske enkelt for dyrt at spise ude to-tre gange om dagen. Heldigvis findes der et billigt om end langt fra gastronomisk alternativ i form af McDonald’s. Her koster en stor menu ikke mere end 40 kroner. Og en stor menu er en del større end derhjemme, hvad angår sodavand og pomfritter, skulle jeg hilse at sige.

Taxaer er ligeledes til at betale. Fra lufthavnen til Dubai Downtown slap jeg med 65 af deres oliepenge. Det kan du gange med to. Turen svarer til 15-20 kilometer. Det er sgu okay. I øvrigt findes der to slags taxaer i Dubai. Du har den skrabede model, som ikke er til at tage fejl af med ’Taxi’ på taget, og så har du de hvide diskrete Lexus’er, der fungerer som eksklusivt alternativ til en lidt højere pris. En pris der i øvrigt var svær at gennemskue. På nogle ture var prisen 10-20% højere og andre 3-4 gange dyrere, end hvad en billig taxa ville have kostet. Det er skide lækkert at sidde på bagsædet i sådan en Lexus, men det er ikke merprisen værd i det lange løb. Tag derfor den billige løsning.

Dubai er ikke for alle

Langt fra endda. Jeg er overbevist om, at store dele af den danske befolkning vil blive forarget over Dubai og alt det, byen står for. Alligevel bør man opleve stedet. Det er en særlig oplevelse, som skal tages for, hvad den er.

For mig var Dubai en luksuriøs opdagelsesrejse, jeg bestemt ikke vil tøve med at gentage. Og det er jeg egentligt også ret sikker på, jeg kommer til.

LÆS NU:

Sådan får du gratis opgraderet dit hotelværelse

FØLGER DU STAY CLASSY VLOG?

Vi rejser rundt i hele verden, hvor vi filmer alle vores oplevelser, som kan være alt fra fænomenale Airbnb’s vi bor i, uendeligt smuk natur, fornemme restaurantbesøg til eksotiske strande og i det hele taget alt dét, der har med det gode liv at gøre.

Hvis du kan lide videoen, må du meget gerne subscribe på YouTube.