5 måder du kan spare penge uden det gør ondt
Vi har alle været der, og de fleste af os tolv gange om året, år efter år. Midt i måneden bliver kreditkortet afvist, og pungen renset for likvide midler.
Du går fra at spille smart i byen med Grey Goose og Belvedere flasker til at joine flaskesamlesekten, så der lige nøjagtigt er penge nok til pasta med ketchup – naturligvis ikke Heinz.
Men det behøver ikke være sådan, selvom du føler dig evigt ringere stillet end Fattig-Carina.
Alt for ofte forsvinder pengene i et sort hul, hvor man har meget svært ved at sætte en finger på, hvor fanden det her hul overhovedet ligger henne.
I forlængelse heraf får du uden større introduktion fem glimrende råd ti lat spare penge, uden at det behøver gøre ondt.
1
Læg et budget.
Det er så simpelt, og det giver jo også sig selv, men får du det nogensinde gjort? Sikkert ikke, men det burde du.
Når du lægger et budget, kan du langt nemmere overskue hvilke daglige, ugentlige og månedlige udgifter du har, således det også er langt nemmere at sætte tæring efter næring. Helt konkret snakker vi om faste og variable omkostninger samt rådighedsbeløb.
Derudover er det også vigtigt, at du gør dig helt klart, hvilke udgifter du i hvert fald ikke burde have. Er det nødvendigt med et par nye sneakers, når du allerede har fem? Er det nødvendigt at spise takeaway hver anden dag? Nok ikke.
Skulle du have gået glip af regnskab i skolen, kan jeg afsløre, at faste omkostninger er ting som abonnementer, husleje, vand, varme, øl og cigaretter. Okay, måske ikke de sidste to ting.
Variable omkostninger er ting som en gave til en fødselsdag eller en tandlægeregning.
Rådighedsbeløb er det, du har tilbage, når de to omkostninger er trukket fra.
Et eksempel på et budget kunne se sådan ud:
Kim Kimsen får 25.000 kroner udbetalt om måneden. Kim bor dog meget dyrt med en husleje på 13.000 kroner om måneden. Samtidigt er der abonnementer mv. til 1.500 kroner om måneden. De faste omkostninger løber således op i 14.500 kroner. Kim har også en stor familie, hvorfor der skal købes et par fødselsdagsgaver. Den koster 300 kroner. Så omkostningerne i den måned løber således op i 14.800 kroner.
Trækker man dette fra lønnen, er der 10.200 kroner tilbage til opsparing, sjov og ballade og så videre.
2
Sammenlign markedet så meget som muligt. Skal du købe nyt fjernsyn? Gå ind på Pricerunner og se hvor du får det billigste.
Derudover er det en glimrende idé at tage et kvartalvist tjek på ting som mobilabonnementer, bredbåndsabonnementer, TV-pakker osv. Disse ting ændrer ofte pris, hvorfor der tit kan opstå en mulighed for at en besparelse, der i det lange løb kan blive ganske favorabel. Sammenligningsportaler som Samlino er et glimrende eksempel på dette, da det tager et splitsekund at få et overskueligt overblik og markedet.
3
Sæt dig nogle mål.
Som med træning, arbejde og så videre er det langt nemmere at nå noget, hvis du har et klart mål i sigte. Skal du på ferie om syv måneder og gerne vil have lidt lommepenge med, er det langt nemmere at spare op, når du har lagt et konkret budget for, hvor meget sjov og ballade der skal laves.
4
Få oprettet forskellige konti hos din bank. Få en konto hvor du lægger et bestemt antal penge til side hver måned, der passer med det, du regnede ud ved punkt 1.
Få en opsparingskonto, hvor du kan følge med i, hvordan det går med dine mål som foreslået i punkt 3. Til sidst har du den konto, som dit betalingskort er tilknyttet, hvorfor du er sikker på, at de penge du bruger, kan bruges til underholdning som eksempelvis en våd bytur med herrelogen.
5
Kig efter tilbud når du kan. Jeg hader selv at gøre det, men der er altså penge at spare, om du vil det eller ej. Det gør sig særligt gældende i den evige mængde af tilbudsaviser, som man ikke kan undgå, om man så har bygget en betonmur rundt om sin bolig.
Ofte kan du også finde rabatkoder online, når du for eksempel handler på Care Of Carl eller lignende. Rabatkoder som disse giver ofte en klækkelig rabatprocent. Det kan godt være 10% rabat på en bluse til 1000, men hvis nu du kunne minimere dit tøjforbrug med 10% på årsbasis, har du garanteret sparet en hel del penge.
Du bliver helt sikkert ikke millionær ved at implementere disse råd i din privatøkonomi, men du kan være helt sikker på, at pengene rækker en hel længere, uanset hvor kummerlig SU-tilværelsen måtte være.
LÆS NU: