Kærlighedenen for det græske køkken
Som barn rejste min familie og jeg meget i Grækenland. Vi besøgte mange ikke turistede steder og brugte meget tid på at finde hemmelige og uberørte steder.
Det resulterede i mange sene aftensmåltider i små landsbyer rundt omkring i det græske bjerge eller langs kysten i de lokale fiskerbyer.
Den autenticitet der følger med sådan nogle oplevelser, har givet mig et helt specielt forhold til Grækenland. Efter mange års sommerferie der, følger jeg mig forbundet til landet. Det skyldes naturligvis også at jeg fra min fars side har græske gener.
I mit voksenliv besøger jeg ikke Grækenland lige så meget, som jeg dengang gjorde. Min kæreste og jeg har nemlig rejst verden rundt og filmet youtube videoer, i stedet for at besøge den samme destination hver gang.
Men en ting har jeg ikke lagt fra mig. Den græske mad. Herunder en klassisk portion saganaki.
Noget af det bedste jeg ved, når jeg besøger Grækenland er, at bestille en saganaki, en salat og en kurv med friskbagt græsk brød.
Græsk madkultur
Det græske køkken er generelt et køkken, som jeg synes er dybt undervurderet. Herhjemme i Danmark lever de Græske restauranter langt fra op til den standard du får servere i Grækenland.
Græsk mad handler om at hylde råvarernes egenskaber. Langt hen ad vejen er det simpelt mad, der tilberedes med passion og kærlighed.
Ligesom i mange andre sydeuropæiske lande, er et måltid mad mere end bare et måltid mad.
I grækenland samles familierne om middagsbordet ikke kun for den skønne smagsoplevelses skyld, men for at hygge sig med hinanden.
Aftensmåltidet er et dagligt socialt arrangement, som grækerne tillægger en stor værdi. Måske er det også derfor at maden bliver tilberedt med en sådan stor portion kærlighed.
Inden vi går i gang med opskriften på Saganaki er det vigtigt lige at skelne mellem de to former for saganaki. Grillet saganaki og stegt saganaki.
Den grillede saganaki laves i staniol på grillen eller i ovnen. Fetaen bliver blød og cremet og skal spises direkte fra sølvpapiret.
Den stegte saganaki er paneret og har sprød skorpe, mens osten smelter indeni. Det giver en helt fantastisk spiseoplevelse.
Men lad komme i gang med opskriften på saganaki
Græsk stegt saganaki på sprød salat
Som udgangspunkt kan salaten godt virker lidt uoverskuelig fordi både tomater og agurker skal tilberedes. Men effektivt skal du ikke bruger mere end 15 minutter på at tilberede den.
Opskriften er til 2 personer som hovedret eller til 4 personer som forret
Hjemmetørret tomater
Ingredienser:
- 6 cocktail tomater tomater
- 1-2 laurbærblade
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk æblecidereddike
- 1 spsk olivenolie
- Salt og frisk peber
- 1 tsk sukker
Fremgangsmåde:
- Tænd ovnen på 100 graders varmluft.
- Skær tomaterne ud i tynde både og placer dem på en bradepande eller et ildfast.
- Hvis du har stilken fra tomaterne, så læg den ved, sammen med laurbærblade.
- Hæld olien og æblecider eddiken jævn ud over tomaterne. Strøg sukker og salt hen over og slut af med lidt friskkværnet peber.
- Sæt tomater i ovne i mindst 2 timer, men gerne helt op til seks timer.
- Hold øje med dem jævnligt for at se om de bliver bløde, men ikke brændte.
- Når der er tørret/bagt færdigt er de klar til brug.
(Hvis du ikke bruger dem alle, kan de opbevares i køleskabet i en uge, hvis du kommer dem i en lufttæt beholder.)
Lynsyltede agurker
Ingredienser:
- ¼ agurk
- 1 tsk olivenolie
- Saften fra ¼ citron
- 1 spsk æblecidereddike
- Friskkværnet peber
Fremgangsmåde:
- Halver agurken på langs og tøm den for kernerne med en ske.
- Kasser kernerne og skær agurken i skiver.
- I en skål mixer du olivenolie, citronsaft og æblecidereddike sammen med peber til en marinade.
- Kom agurkerne i skålen og lad dem trække i marinade, mens du tilbereder din saganaki og salat.
Salaten
Ingredienser:
- Hjemmelavet tørrede tomater
- Lyn marinerede agurker
- 1 spsk hampefrø
- ½ citron
- 2 store håndfulde babyspinat
- ½ pore
Fremgangsmåde:
- Du har allerede tilberedt det meste af din salat, så herfra er det nemt.
- Skyld babyspinaten og kør den igennem en salatslynge.
- Skær citronen i to eller fire både.
- Skyl og snit porren i tynde ringe og skil dem ad.
- Nu er du klar til at anrette.
- Kom baby spinaten i bunden af en dyb tallerken og fordel porren ud over.
- Placer så agurkerne og de tørrede tomater ud over salaten.
- Hvis der er mere marinade tilbage fra agurkerne kan du hælde den ud over salaten som en dressing.
- Pynt salaten af med hampefrø inden din saganaki skal på salaten.
Stegt saganaki
Ingredienser:
- 400g. græsk feta
- 2-3 æg
- 100 g hvedemel
- 150 g paneringsrasp
- Salt og peber
- 1 dl rapsolie
Fremgangsmåde:
- Tag tre dybe tallerken frem.
- I den første tallerken skal du komme melen i.
- I tallerken nummer to pisker du æggene ud til en ensartet masse.
- I den tredje tallerken blander du rasp, salt og peber sammen.
- Skær fetaosten ud i fire stykker på langs, så det bliver så tynde som muligt.
- Hæld olien op i en dyb stegepande og varm den op ved høj varme.
- Når olien er varm er du klar til at panere.
- Vend først osten i hvedemel, derefter i æggemassen.
- Når du vender den i æggepasses kan du med fordel lade det overflødige æggemasse dryppe af i et par sekunder inden du vender osten i raspen.
- Efter du har vendt osten i alle tre tallerken steges den i olien tre til fem minutter på hver side.
- Hvis paneringen bliver hurtigt gylden så skru blusset ned på medium varme og fortsæt.
- Tag osten af og lad den hvile i to minutter på et stykke køkkenrulle, inden du lægger den på toppen af din salat.
Voilá. Der har du et lækkert frisk måltid mad, der fylder godt i maven.
FØLGER DU VORES YOUTUBE VLOG?
Min kæreste og jeg rejser rundt i hele verden og fyrer den af.
5 comments
[…] kan bære kjolen på dine lange shoppeture i Paris eller iføre dig den til en lækker græsk middag på smukke Santorini. Vigtigst af alt er, at du bærer kjolen med stolthed som en ægte spansk […]
[…] De passer til de fleste stilarter og kan både bæres på kontoret eller på en ferie i Athens gader, når du skal ud og have en gang græsk saganaki […]
[…] er pletafvisende. Ganske perfekt til den travle hverdag kok, som sikker har prøvet at spilde varm saganaki eller brun sovs ud over hele gulvet en enkel gang i sit køkkenaktive […]
[…] har brugt disse bade til alt fra ovnbagt fiske til Græsk Saganaki, Macaroni & Cheese og min signaturret Lasagne a La […]
[…] kan med fordel også lave hendes opskrift på Saganaki ,som er anden fantastisk Græsk opskrift på stegt fetaost. En ret vi rigtig tit spiser […]