De 4 vigtigste gryder og pander til køkkenet

Vi skal en tur i køkkenet, men i denne omgang bliver der ikke serveret mad, men derimod kyndige råd. Det drejer sig om gryder og pander, for er der egentligt nogen, der er vigtigere end andre? Og hvor mange gryder og pander skal et velekviperet køkken minimum have?

For mit eget vedkommende har jeg ikke stillet mig selv det spørgsmål, ever. Faktisk har jeg aldrig rigtigt skænket min grydepandekonstellation særligt mange tanker. Det betyder også, at jeg har tre 1 liters kasseroller, to 3.6 liters gryder og et virvar af forskellige pander, der langt hen ad vejen tjener samme formål. Realiteten er den, at jeg altså har alt for mange pander og gryder, der fylder alt for meget i køkkenet. Det skal der laves om på, hvorfor jeg med guidance fra følgende video, har fået sorteret i rodebutikken.

Kokkelandsholdets Daniel Kruse beskriver i videoen ganske glimrende, hvilke 4 gryder og pander, der er de vigtigste i et køkken. Lad mig opsummere de 4 bud.

  1. Stegepande

  2. Aluminiumskasserolle

  3. 3.6 liter gryde i rustfrit stål

  4. Sauterpande

Medmindre du er en Jamie Oliver eller Gordon Ramsay er sådan en konstellation rigeligt til det gennemsnitlige danske køkken. Hvis du skal være helt ærlig over for dig selv, hvor tit har du så gang i fire kogeplader? Hvor tit har du brug for to stegepander på én gang? Ikke så tit, er jeg overbevist om, men vigtigst af alt. Hvor tit har du ikke bandet og svovlet over larmende grydelåg, der tæver hinanden, når du leder efter en lille kasserolle? Eller hvad med det manglende overblik ved 10 gryder og pander? Eller hvad med al den plads, de givetvis unødvendige gryder og pander optager?

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse ting, er det måske ved at være tid til at se på sagerne. Ved at vælge netop disse 4 gryder og pander, kan du lave hvilken som helst ret. Du ved præcis, hvilken gryde eller pande du skal vælge, og så fylder det ikke særligt meget.

IMG_3242

I mit eget køkken kan du nok se, at der ikke er plads til et afsnit af Masterchef. 

For at spare så meget plads som muligt, kan jeg anbefale, at du bruger et minut på det, der hedder køkken-tetris. Det vil sige, at du stabler dem så klogt som muligt, og det gøres således:

  1. Stegepanden nederst.

  2. Så sauterpanden oven i.

  3. Derefter den store 3.6 L gryde.

  4. Og slutteligt den lille aluminiumskasserolle.

Wupti. Du har nu fire gryder og pander samlet på et areal, der svarer til en stor kogeplade. Det sgu da en happy ending!