Forleden talte jeg med en af mine gode kammerater om pensionsopsparing. Det var i forbindelse med hans job, hvor indbetalingen til pensionen er særdeles attraktiv. Og det er jo i sig selv fint nok. Man kan spare rigtigt mange penge op ved at lægge de 10-12% (eller hvor meget det nu er) til side hver måned år efter år. Og det er jo også vigtigt at have penge på kontoen den dag, man ikke er i stand til at arbejde.

Selvom man kan argumentere for, at pensionsopsparing er en god idé, så findes der også en del argumenter for det modsatte. Derudover er hele idéen om pensionsopsparing enormt deprimerende.

Tænk sig at man allerede i en alder af eksempelvis 23 begynder at spare op til alderdommen. Du får penge, som du ikke kan bruge indtil om 40 år. Penge som du kunne få glæde af nu. Penge du kunne investere. Penge du kunne bruge til ferier, afdrag på boliglån, køb af bil eller opsparing på din egen tilgængelige konto. Deprimerende.

Når du har en timeline på eksempelvis 40 år, kan der argumenteres for, at der er tid nok til at finde på en bedre idé i forhold til, hvordan otiummet skal finansieres. Eksempelvis er internettet en glimrende kilde til at skabe en passiv indtægt. Selvom online passiv indkomst er et relativt ukendt fænomen ud fra en mainstream betragtning, forestiller jeg mig, at begrebet fremadrettet vil opleve eksponentiel popularitet i takt med kendskabet øges. Der er nemlig uendeligt med muligheder og du behøver ikke være specialist, for at det kan lade sig gøre.

Internettet er ikke den eneste mulighed ift. en alternativ pensionsopsparing. Selvom mange ikke tjener penge nok til at kunne investere i ejendomme eller boliger på et højere niveau, er det alligevel en af de bedste måder at skabe en analog passiv indkomst. Deleøkonomien er eksploderet på få år og det vil den fortsætte med. Det bør man udnytte. Hvis man har et job med en god indkomst, bør det så vidt muligt være første prioritet at investere i boliger. Ikke nok med at ejendomsværdien med sikkerhed vil stige, så er der også en klækkelig indkomst at hente ved udlejning gennem eksempelvis Airbnb.

Hvis man stadig er relativt ung, er det en god idé at overveje alternativer til den klassiske pensionsopsparing. Man har jo bogstaveligt talt hele livet til at finde andre måder at skabe en indkomst, til når alderdommen en dag banker på. Og der er mange muligheder, som i takt med den eksponentielle fremgang inden for teknologi kun vil blive til flere.

Hvis man insisterer på, at en traditionel pensionsopsparingsplan er det rigtige valg, skyldes det nok, at man ikke er bekendt med inflationsbegrebet. Penge bliver over tid mindre værd som følge af inflation. Eksempelvis regner man med, at 100.000 kroner om 30 år vil svare til godt 40.000. Det er altså mange penge, du mister ved at have dem stående i pensionsselskabet og kukkelure.

Jeg er bestemt ikke nogen ekspert på området, men jeg tror, at det er vigtigt at gøre sig nogle konkrete tanker. Mit klare indtryk er, at en pensionsopsparing er en selvfølge, som folk sjældent stiller spørgsmålstegn ved.

På det fremragende medie, Quora, kan du læse en masse kloge menneskers forslag til hvilke alternativer, der findes.

Der sker vel ikke noget ved at man er kritisk et øjeblik. Vel?