De 10 bedste serier der er værd at bruge tiden på
Generelt er det spild af tid at se serier. De er som regel bare tomme kalorier uden noget reelt formål.
Alle har dog brug for at slappe af en gang i mellem, og her er det altså fedt at kunne sætte noget på flimmeren uden at skulle bruge 100 år på at vælge en film.
Jeg har samlet de 10 bedste serier på alle parametre med den ting til fælles, at de alle har et budskab, som vi kan tage til os på den ene eller anden måde.
Suits
Når det kommer til serier til den classy herre, kan man ikke komme uden om Suits.
Serien finder sted i et af New Yorks bedste advokatfirmaer, hvor vi følger den dominerende advokat, Harvey Specter, og vidunderbarnet med fotografisk hukommelse, Mike Ross.
Til sammen hjælper de alverdens firmaer med hvilken som helst krise, de måtte stå i. Eneste lille problem? Mike er ikke uddannet advokat.
Serien lærer os om vigtigheden af sociale relationer. Hvordan vi skal sørge for, at folk skylder os tjenester i stedet for den anden vej rundt.
Den lærer os at sætte os selv først uden nødvendigvis at være en nar overfor alle andre.
Når man følger med i Harvey’s livsstil, er det også svært ikke selv at blive inspireret til at udrette noget i livet. Der er det en fantastisk serie, hvis man gerne vil samle lidt tips og tricks op til at sætte det perfekte suit sammen.
White Collar
White Collar er nok den mest afslappede serie på listen.
Fupmageren Neal Caffrey har snydt og charmeret sig gennem hele livet, men er nu informant for FBI, efter han ikke længere kunne slippe afsted med fiksfakserierne.
Hvert afsnit tager historien udgangspunkt i en ny sag, men har også længere sideløbende historier.
Det helt store tema gennem alle seks sæsoner er dog Neals personlighed.
Han prøver at leve det lovlydige liv, men bliver konstant fristet af fortidens vaner. Han er i konstant dilemma med sig selv, hvilket går ud over hans forhold til alle omkring ham.
Til trods for hans tendenser til unoder kan man ikke lade være med at elske ham. Neal viser hvor langt i livet, man når med den rette attitude, et kækt smil og et skarpt jakkesæt.
The Newsroom
The Newsroom er til dem, der sætter mere pris på en film frem for at følge med i en serie.
Hvert afsnit skal man nemlig afsætte godt og vel halvanden time. Gennem tre sæsoner følger man nyhedsværten, Will McAvoy, og resten af nyhedsredaktionen på ABC News.
Serien sætter fokus på det problem mange nyhedsstationer har i dag: skal det målet været en nuanceret nyhedsdeling eller tårnhøje seertal, koste hvad det vil?
Gennem serien er der konstant kamp på det etiske område af nyhedsdækning.
Med udgangspunkt i virkelige hændelser er det en serie, der sætter fut i tankerne, hvor man ikke kan undgå at udvikle en skepsis overfor nyhederne, man dagligt sætter sin lid til.
Serien byder på skuespil i verdensklasse af blandt andet Jeff Daniels, Olivia Munn, Emily Mortimer og Dev Patel.
Desuden er det Aaron Sorkin der er manden bag, hvorfor manuskriptet er absolut verdensklasse.
Alt i alt en yderst veludført serie, som bør nydes i sober tilstand fremfor at binge watche den en tømmermændsplaget søndag.
House of Cards
Har du holdninger i livet? Følger du med i, hvad der sker i verden?
Hvis svaret er ja til begge, er House of Cards givetvis den bedste serie du nogensinde kommer til at se.
Anført af Kevin Spacey som den magtliderlige Frank Underwood, bliver vi ført ind i den kyniske verden, som Washington D.C er.
Kevin sørger for hele tiden at holde os opdateret, når han snakker til kameraet, hvor han løbende afslører sit dobbeltspil.
Vi er aldrig i tvivl om hans motiver, hvilket er dejligt forfriskende i forhold til de politikere vi ser i dag. Med alt fra stoffer og mord til usædvanlige venskaber og kærlighed kommer vi hele registret igennem.
Dertil er det en serie der er tænkt i gennem til mindste detalje. Min personlige yndlingsdetalje, er at de har delt serien op i fire sæsoner med hhv. 13 afsnit. hvilket selvfølgelig repræsenterer spillekortets hierarki fra røv og nøgler til konge af hele lortet.
Billions
Billions er uden tvivl den mest underholdende serie på listen. Det betyder dog ikke, at den ikke giver masser af stof til eftertanke.
Med Damian Lewis Axelrod, mangemilliardær og hedgefond-ejer, oppe mod statsanklager, Chuck Rhoades, er der lagt op til en kamp af dimensioner. Den frieste kapitalisme versus emsig regelrytter, som ikke rigtigt følger reglerne selv.
Det er et spil uden regler, hvor taberen ender med ingenting. Efter flere af deres sammenstød sidder jeg målløs tilbage, og overvejer hvordan verden egentlig er skruet sammen. Hvem er egentligt den onde? Hvem er moralsk overlegen? Spørgsmålene er mange og svarene uklare.
Lie to Me
Vi har alle sammen prøvet at lyve over for at slippe afsted med det. Vi har også alle sammen prøvet at fange nogen i at lyve.
For Cal Lightman er dette hverdag. Han er en menneskelig løgnedetektor. Lyder det dumt?
Ja, men det hele er meget videnskabeligt baseret. Det bygger faktisk på den rigtige psykolog Dr. Paul Ekman’s teorier om at følelser og udtryk er universelle.
Lie to Me er den helt rigtige serie at følge, hvis man har bare en smule interesse i den menneskelige psykologi.
Hvis ikke man har det på forhånd, har man det i hvert fald bagefter. Med Dr. Paul som konsulent på serien, er de tips og tricks man får oplyst heller ikke trukket tilfældigt op af hatten.
Mad Men
Mange vil nok se Mad Men som sværvægteren inden for klassiske serier.
Med filmiske virkemidler der virkelig får det til at ligne en serie optaget i 60’erne, er det svært ikke at blive revet med.
Jon Hamm i hovedrollen som Don Draper, har leveret nogle af de bedste fiktive slogans, vi i dag er bekendt med.
De er faktisk så gode, at Heinz, tidligere i år, rent faktisk lancerede en kampagne skabt af Don Draper.
Selvom Don Draper egentligt er en forfærdelig person i sit privatliv med alkohol, utroskab og kæderygning, kan man ikke lade være med at blive tiltalt af hans utrolige karisma, hvor man hele tiden fanger sig selv i at heppe på ham.
Serien gør et fantastisk job ud af at skildre de sociale spilleregler, som gjorde sig gældende i 60’erne.
Xenofobi, homofobi, sexisme og racisme er blot nogle af de emner, der bliver behandlet på en måde, som aldrig ville være tolereret i dag, hvilket virkelig viser, hvor langt verden er nået på dette punkt.
Westworld
Den absolut mest komplicerede serie på listen over bedste serier, er uden sammenligning Westworld.
Jeg fulgte serien lige fra premieren med et nyt afsnit hver uge. Oplevelsen af denne serie, vil givetvis være anderledes, hvis den er set over kortere tid, da man dermed ikke har tid til at reflektere over hvert afsnit. Og det burde man.
Serien bliver båret frem af hemmeligheder og sublimt skuespil fra blandt andet Anthony Hopkins, Ed Harris og Danmarks egen Sidse Babett Knudsen.
Serien finder sted i en forlystelsespark, hvor gæsterne betaler en formue for at opleve det vilde vesten.
Alle værterne er virkelighedstro robotter, der giver dem en fænomenal oplevelse.
Undervejs er der konstante intriger blandt robotterne og menneskerne, hvor plottets udvikling viser sig ekstraordinært dramatisk.
Det er virkelig en serie, hvor man skal følge med fra kanten af sofaen, da den bygger på at bevare mystikken og spændingen lige til det sidste.
I en verden hvor kunstig intelligens hele tiden kommer tættere på, er det en utrolig vigtig serie, der kan sætte nogle af menneskehedens udfordringer i et klarere lys.
Scorpion
Scorpion er en serie, som godt kunne sætte i kategori med kalorietom underholdning.
Det ville dog være en synd og skam.
Scorpion handler om et hold af genier, som desværre er totalt håbløse i sociale sammenhæng.
Gennem serien følger vi holdet løse diverse opgaver for regeringen. Den virkelige historie ligger dog i de relationer der bliver skabt mellem disse håbløse genier.
De er på mange måder udstødt af samfundet, hvorfor de kun har hinanden at stole på.
Det er et helt unikt bånd de danner, men ingen af dem virker til egentligt rigtigt at forstå det.
Serien kan lære os meget om den måde, vi ser på folk, der er anderledes. Blot fordi de ikke har de normale evner, kan de med den rette hjælp være en kæmpe gave til alle omkring dem.
True Detective – sæson 1
En krimiserie der er værd at bruge tid på?
Ja, det kan lyde langt ude. Og du vil nok heller aldrig høre mig anbefale en krimiserie igen. Så hvorfor lige denne her?
True Detective skiller sig ud ved at være meget mere end en krimiserie. Det er en konstant kamp mellem det smukke og grimme i livet udstillet på en brutal og til tider pervers måde.
Det er umuligt ikke at blive forelsket i enten den nihilistiske Chole, som bliver spillet af en Matthew McConaughey på toppen eller den helt nede på jorden, Martin Hart, spillet af Woody Harrelson.
Faktisk er krimidelen næsten sekundær til de eksistentialistiske tanker, som serien rummer.
Med skiftende kronologi, får vi et unikt indblik i, hvordan de har påvirket hinanden gennem tiden.
Serien er spækket med filosofiske tanker, som formidles gennem eminente scener. Stilheden siger ofte mere end larmen, og det udnytter instruktøren til fulde.
I øvrigt mener jeg ikke, at der er grund til at se sæson 2 af True Detective, da den slet ikke opretholder samme høje niveau. Se sæson 1 en gang mere i stedet.
Er du enig i, at ovenstående samling repræsenterer nogle af de bedste serier nogensinde? Hvilken serie synes du er bedst? Fyr den gerne af i kommentarsporet.
LÆS NU: