Frihed i 2020 er emnet, som jeg har rejst i dagens tankemylder.
Tankemylder er et lille tiltag, som jeg har valgt at tilføje her på siden. Det er en losseplads for vilde tanker. Det er selvrefleksion. Og det er en søgen på at forstå de forskellige emner og spørgsmål, som mit lille hoved hele tiden rejser.
Om frihed i 2020
Jeg har i mit stille sind længe gået og tænkt på, hvad frihed egentlig betyder i en moderne verden.
Disse tanker måtte jeg for første gang gå i dybden med i starten af 2020. Det måtte jeg, da jeg pludselig blev bedt om, eller måske endda beordret, at gøre noget, som jeg ikke havde lyst til.
Jeg blev bedt om at blive hjemme. Jeg blev bedt om at være bange. Og jeg blev bedt om at traske rundt med mundbind. Alt sammen på grund af den “dengang” dødelige virus, som lagde hele verden ned.
Dette krænkede min personlige frihed, og jeg måtte, i flere uger, gå i dybden med hvorfor og hvordan tingene skete, som de gjorde.
Hele den følelse jeg havde i min krop i denne periode, siger meget om mig. Og det siger også noget om, at frihed handler om perspektiv.
For imens vi alle kan blive enige om, hvad frihed er i forhold til menneskerettigheder, straffelove mm., så er der også noget, der hedder personlig frihed.
Personlig frihed handler om perspektiv
Det som pludselig gik op for mig er, at dét jeg anser for frihed (min personlige frihed) igennem flere år er blevet mindre og mindre fri. Min frihed til at tænke selvstændigt, min frihed til at reflektere og min frihed til at ytre mig. Vigtigst af alt er det blevet sværere at vise hvem jeg er som person, fordi min frihed til at vise hvem jeg er, er svækket.
Det første jeg har måtte gøre for at finde en forståelse for hvor jeg befinder mig i min egen personlige frihed, har jeg måtte dykke ned i filosofiens verden.
Jeg ville finde ud af hvad frihed egentlig er.
Men hvad frygter jeg så i forhold til min personlige frihed?
Med frygt for at lyde som en skrub skør konspirationsteoretiker, vil jeg tillade mig at liste nogle af de trusler, som jeg anser for værende mest væsentlige mod vores personlige frihed her i 2020.
Din smarte telefon
Vi er mange, som i årevis har følt os trygge ved vores smarte telefoner. Vi har nydt godt af de brugervenlige funktioner så som altid at kunne finde vej, evig digital viden ved fingerspidserne og så videre.
Desværre er det de færreste (inklusiv jeg selv), som læser hvad betingelserne er for at bruge disse ellers bekvemmelige og praktiske apps og funktioner. Derfor er vi mange, der aldrig har tænkt over, at al vores information er tilgængelig for rigtigt mange mennesker.
Det er som sådan ikke noget, der egentligt krænker mig, for hvad skulle informationerne dog bruges til? Men hey, de informationer fortæller jo alt om ens adfærd og kan potentielt set misbruges på en masse grimme måder.
Tanken om at folk kan komme så tæt på en, uden overhovedet at være klar over det, føles, for mig, ubehageligt. For mig svarer det til, at alle kan kigge ned i min pung og finde alle mine informationer.
Sociale medier
Her taler jeg egentligt ikke om, hvad de sociale medier står for som sådan, men mere om hvordan de indbyder til, at vi alle ligner hinanden mere og mere, spiser det samme, går ud de samme steder, shopper de samme ting og er “lige så gode” som alle andre.
Jeg er træt af at se på kardemommesnurrer, økologisk green juice og diamantøreringe i regnbuens farver vist i et spejl med en bred hvid plastikkant. Det er ensformigt, men folk ser alligevel op til det af en eller anden grund. Min umiddelbare holdning er, at det er frygten for at afvige den kollektive, men uskrevne konsensus.
Det er ikke sundt at kopiere hinanden. Vi glemmer at være kreative, tænke selvstændigt og reflektere. Og det er netop det, jeg ser som værende en trussel for den personlige frihed.
Den danske filosof Søren Kirkegård stillede allerede i det 19. århundrede spørgsmålstegn ved, hvad et frit mennesker er. Han sagde ganske fornuftigt at “Et frit menneske er et autentisk menneske”. Og det erm egentlig også min pointe her.
Politisk korrekthed
Hvis ikke de sociale medier har fået dig til at følge strømmen og gøre som alle andre, vil dette punkt måske føles som den største trussel mod personlig frihed.
Et biprodukt af at vi alle gerne skal have de “rigtige og gode” holdninger har nemlig ført til, at de som har anderledes holdninger og meninger om tingene, er “onde” eller bare galt på den. Det betyder, at de helst skal tie, mens den med den rette holdning taler. Det betyder, at det er okay at skamme sig over folk, der tænker anderledes.
Det betyder for nogle mennesker, at det oven i købet er nødvendigt, at den med de anderledes holdninger skal skamme sig eller – endnu værre – tie helt stille.
Hvorfor krænker dette så min frihed? Det gør det, fordi jeg personligt tror på, at vi mennesker udvikler os bedst, når modsætninger mødes. Når konflikter tages op. Når meninger drøftes. Og når forskelligheder forenes. Det gør det, fordi jeg er af den overbevisning, at det er sundt at stille spørgsmålstegn til tingene, hvad end det er politikeres reformer, nye regler, værdier og så videre.
Jeg synes, at det er en skam, at vi lever i en verden, hvor vi ikke må spise slik, der ligner små fisk eller må råbe højt af vores børn, når de gør noget forkert. Jeg er ked af, at nogle mennesker fravælger folk i deres liv, fordi de er uenige med dem. Hvorfor er det ikke længere muligt at acceptere hinandens forskelligheder?
Hvordan opnår vi frihed?
Jeg tror, at det første skridt i den rigtige retning er at acceptere hinanden. Uanset om vi forstår hinanden eller ej. Men det betyder ikke, at man ikke skal eller må stille spørgsmålstegn til hinandens meninger, holdninger og følelser. Vi mennesker har brug for hinandens input.
Det er sådan, vi bør inspirere hinanden! Ikke ved at scrolle Instagram eller Tiktok morgen, middag og aften.
Vi skal tale sammen, vi skal være uenige, men vi skal også prøve at forstå. Vi skal stille spørgsmålstegn og drøfte uenigheder. Ellers er risikoen for at miste friheden endnu større.
Nå, men det var denne uges tankemylder. Jeg håber, det har vækket nogle tanker hos dig. Hvad er din holdning til frihed i 2020?
Deler vi bekymringer eller ser du verden anderledes en mig? Lad mig vide, hvad du synes i kommentarfeltet.
Brug for hjælp? Følg mig på Instagram, hvor du kan sende en besked!
View this post on Instagram