Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg aldrig har været nogen køkkenninja. Det har dels at gøre med det faktum, at jeg erop vokset i et hjem, hvor sovs og kartofler var på hovedmenuen seks ud af syv ugedage.

Alligevel sker det dog, at jeg nervøst bevæger mig ud i køkkenet for at bikse et måltid sammen. Jeg kan nok ikke prale af at besidde et højere gastronomisk talent, men jeg er heller ikke gennemgående uduelig.

Til trods for det, har jeg allieret mig i køkkenet med min kæreste, Amalie, som er hårdkogt køkkenninja med sort bælte i aspargessuppe. Hun har arbejdet ved adskillige fornemme restauranter og er født med et kreativt gastronomigen, der sprænger skalaen for det tilladte.

Jeg tænkte, at det gav god mening, idet vi skulle teste nogle knive, som efter sigende skulle være de skarpeste i skuffen.

Gastro Tools hedder knivene.

Og de er såmænd født i Danmark, men med japansk blod i årene.

Køkkenknive til køkkenkunst på alle niveauer

Den danske iværksætter, Julius Søndergård Schiller, startede det knivskarpe eventyr (badum) i 2016 med målsætningen om at skabe den ultimative køkkenkniv.

Og på papiret ser det ud til, at Julius har haft held med at realisere denne ambition. I hvert fald har den 1-stjernede Michelinrestaurant, Søllerød Kro, eksempelvis, valgt at bruge Gastro Tools i køkkenet. Og det er givetvis ikke for at gøre Julius en tjeneste.

Der er fem skarpe familiemedlemmer i den komplette udgave af Gastro Tools. Fra venstre har du urtekniven, utilitykniven, brødkniven, Santoku-kniven med luftskær samt kokkekniven.

Men hvad skaber egentligt den ultimative køkkenkniv?

Det gør en videnskabelig tilgang. Og netop derfor har Julius taget udgangspunkt i Japan, hvor man gennem hundredvis af år har perfektioneret teknikker og materialer.

Blandt succeskriterierne for den ultimative køkkenkniv er kombination af ekstrem hårdhed og ekstrem skarphed, der holder.

But how?

Hverken i mit barndomshjem eller i mit nuværende hjem har jeg haft specielt udvalgte køkkenknive. Det har altid været et eller andet tilfældigt fra Raadvad, hvor den indledende skarphed konsekvent aftager eksponentielt.

Og netop dét at have køkkenknive der ikke skal slibes og plejes på ugentlig basis, er svært at opnå.

Alligevel besidder Gastro Tools denne egenskab.

Det skyldes en helt speciel teknik, som bruges til at lave disse knive på samme måde som et samuraisværd.

Den aldeles avanceret teknologi beskrives bedst på Gastro Tools egen side, men den helt korte forklaring er, at køkkenknivene er født med 67 lag af carbonstål.

Brød har i øvrigt aldrig været sjovere at skære, idet kniven kører igennem, som var det varmt smør.

Og netop disse mange lag af carbonstål er forklaringen på knivenes karakteristiske mønster, som i øvrigt bare ser skide godt ud.

Som en æstetiker selv, var det den første detalje, jeg bed mærke i, hvor jeg tænkte “Uf, for en gang designporno”, men det er altså ikke blot en æstetisk detalje, men et resultat af den avanceret teknologi anvendt.

Santoku-kniven er min personlige favorit. Det er gods i den, og så fortjener den ganske enkelt bare en designpris fra Red Dot.

Vi lever i en verden, hvor den almene befolkning i højere grad interesserer sig for design og kvalitet. Og det er netop en af grundene til, at Gastro Tools både henvender sig til Michelinkøkkenet, men også IKEA-køkkenet i Gladsaxe.

Alle fortjener i øvrigt også at have ordentlige redskaber i køkkenet.

Sagt med andre ord behøver du ikke være køkkenninja for at have ninjaknive i køkkenet.

Men hvad synes Amalie (ninjakokken) om knivene?

Hvis du i øvrigt ikke har mødt Amalie, kan du med fordel lære hende at kende via en af de underholdende food vlogs, hun laver. Gastro Tools-knivene figurer dog ikke i denne video.

Amalie’s kommentar til Gastro Tools:

“At arbejde med en skodkniv er umiddelbart mit værste mareridt, hvorfor jeg altid har gået meget op i mine knive.

Til trods for det er jeg aldrig stødt på køkkenknive, der er ligeså gode at arbejde med som Gastro Tools.

Bladene er ultrafine og ultra skarpe, hvilket gør knivene nemme at arbejde med, da selv et knoldselleri forvandles til en blød klat smør, når bladet elegant bryder igennem. 

Udover de skarpe blade er jeg imponeret over skæftene. De er nemlig designet således, at de ligger perfekt i hånden, samtidig med de er bløde. Der er gods i selve skæftet, hvilket for mit vedkommende gør det langt nemmere at styre kniven, hvad end der skal snittes eller skæres i flotte lige stykker.

At gå ned på køkkenudstyr kan både ødelægge madlavningslysten og kvaliteten heraf. Og alene af den grund bør køkkenknive af denne kaliber være fast inventar i ethvert køkken. Det gør ganske enkelt bare madlavningen sjovere.

Afslutningvist er jeg nødt til at knytte et par ord til knivenes smukke design. Det er nemlig både kunstnerisk, maskulint og elegant, hvilket er en unik kombination, som jeg er helt vild med.”

 

Close-up af utilitykniven der snildt kunne agere topløs underholdning på Ekstra Bladet’s side 9.

Som den amatør, jeg selv er i køkkenet, er jeg allermest begejstret for det køkkenknivenes feel.

Du kan mærke, at der har været dyb kærlighed involveret i fødslen.

Fra knivspids til skæfteende føles det lækkert.

Det hele hænger sammen, og der er ikke ujævnheder i samlingerne eller en nanometer af tilfældighed at spore.

Det er et produkt, hvor jeg får den samme feel good følelse i maven, som når jeg pakker et Apple-produkt ud af dens indpakning.

Nammenam er vist den bedste beskrivelse.

Hvorfor den dyre løsning ofte er den bedste

Der er ingen tvivl om, at gennemsnitsdanskeren tænker “hold da op, nogle dyre knive” ved et hurtigt øjekast på prisskiltet med sine 2.999,-.

Men er det nu også så dyrt, når det kommer til stykket?

Personligt har jeg altid efterlevet mantraet “kvalitet over kvantitet“, hvorfor du heller ikke finder mig ved isbuffeten hos Jensen’s Bøfhus.

Ofte giver det bedst økonomisk mening at vælge den mindre billige løsning. Og særligt når det drejer sig om materielle goder.

I forhold til Gastro Tools er der særligt ét argument, som gør det meningsfuldt af vælge disse japanske køkkenknive til fordel for IKEA-sættet til 299,-.

Livstidsgaranti.

Yderligt med argumenter er hermed overflødigt.

Når først Gastro Tools har fundet sig til rette i din køkkenskuffe, er der ikke længere grund til at spekulere over, om du har det rigtige værktøj til at skære papirtynde cherrytomater.

Og apropos cherrytomater kan du få et levende indblik i, hvordan et ninjakniv kan penetrere sådan en bandit, men selvfølgelig kun hvis du har 45 sekunder tilovers.

Har du det?

Har du mod på at skifte dit gamle rustmetal ud med en håndfuld Michelinknive, kan du med fordel aflægge Gastro Tools et virtuelt visit.